Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-03.06.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Tek çatı sağlığı…..
 

Yaklaşık dört yıldan buyana Sosyal Güvenlik Kurumlarının “Tek Çatı” altında birleştirilmesi tartışmalarını izlemekteyiz. Bundan tam bir yıl önce 5502 sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturuldu. Hukuki olarak SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarihe karıştı. Bunun anlamı, kurumsal olarak artık bir tek sosyal güvenlik kurumu hizmet sunmaktadır. Diğer yandan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle henüz uygulamaya girmedi. Bu konuda belirsizlik devam etmektedir.

Sosyal güvenlik sisteminde tek çatı uygulamasının vatandaşa yansıması bir yıl sonra tam anlamıyla ortaya çıkmaya başladı. Gerçekten Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 25 Mayıs tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan tebliğ ile birlikte sağlık hizmetlerinin sunumunda SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığı ayrımı ortadan kaldırıldı.

Hastanelere sevksiz gidilecek

Bugüne kadar gelen uygulamada Emekli Sandığına tabi olan kişiler -ki bunlar devlet memuru statüsünde çalışanlardır- sağlık hizmetlerinden faydalanma yönünden SSK ve Bağ-Kur’lu sigortalılara göre avantajlı durumdaydılar. 25 Mayıs 2007 tarihinde yayımlanan ve 15 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek olan tebliğ ile artık kurum ayrımı olmaksızın herkes özel veya kamu ayrımı yapmaksızın bütün sağlık tesislerine gidebilecekler.

Bu uygulamanın başlamasıyla birlikte bütün sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat hakkına kavuştular. Halihazır durumda, Emekli Sandığı mensupları üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebiliyordu. SSK’lılar devlet hastanelerinden sevk alarak gidebiliyor. Bağ-Kur’lular ise üniversite hastanelerindeki tedavi giderlerini öncelikle kendileri karşılayıp daha sonra Bağ-Kur’dan talep edebiliyor. Ödemeden çıkan fark ücreti hasta tarafından karşılanıyor.

15 Haziran 2007 tarihinden itibaren 120 gün sonra, yatarak tedavilerde ilaçlar hastane tarafından temin edilecek. İlke olarak, hastalara ilaç temin ettirilmeyecek. Hastane eczanesinde bulunmayan ilaçlar şu anda reçete karşılığı sözleşmeli eczanelerden hasta veya yakınları tarafından temin ediliyor. Yine tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra, yatarak tedavilerde tıbbi malzemeler hastane tarafından temin edilecek. Hastaya zorunlu olarak temin ettirilen malzemelerin bedelleri fatura tutarı esas alınarak hastaya ödenecek. Mevcut uygulamada, hastanede bulunmayan tıbbi malzemeler hasta veya yakınları tarafından sağlanıyor. Hasta veya yakınları tarafından temin edilen tıbbi malzemelerin ödenmesinde fark ücreti çıkması halinde bu hasta tarafından karşılanıyor.

Sağlık raporları tek hekimden alınabilecek

Bilindiği gibi, uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalığı nedeniyle ilaç kullanılması gereken hastalar sağlık kurulu raporu alarak ilaçlarını devamlı alabiliyorlardı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan tebliğe göre 15 Haziran tarihinden itibaren bu durumda olan hastalar her defasında reçete yazdırmadan iki yıl süreyle ilaçlarını eczanelerden alabilecekler. Bu uygulama gerçekten hasta olan vatandaşlarımız için iyi bir sonuç verecektir. Diğer yandan hastanelerde meydana gelen yığılmalarda kısmen azalmış olacaktır.

Bir diğer yeni uygulama ambulans hizmetlerinde ortaya çıkmaktadır. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte sigortalı herkesin şehir içi ve şehirler arası ambulans bedelleri ödenecek. Mevcut uygulamada, Bağ-Kur’da ambulans bedelleri ödenmiyor, Emekli Sandığında şehir içi ve şehir dışı ambulans bedelleri ödeniyor, SSK’da belediye/büyükşehir belediyesi mücavir alan dışına ambulans ile gönderilme ücreti ödeniyor.

İlaç katılım payları

SSK ve Bağ-Kur kapsamında bulunan hastaların muayene katılım payı gelir ve aylık alanların gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek.
Uygulamada, SSK kapsamında olanlar eczanelerde kendileri ödeme yapıyor.
Bağ-kur kapsamında olanlar ise sağlık tesislerinde sıraya girerek muayene katılım payı ücretini ödüyor. İlaç katılım payı SSK kapsamında bulunan hastalardan da gelir ve aylık alanların gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek.
Söz konusu bedeller halen SSK kapsamında olanlar için eczanelerden tahsil ediliyor.

Buraya kadar yaptığımız açıklamalar dışında anılan tebliğ ile bir çok yenilik getirilmiş. Örneğin, sigortalıların çocuklarının ücretsiz olarak sünnet ettirilmesi, özürlülerin diş tedavisinde kolaylık sağlanması gibi bir çok yenilik mevcuttur.

Sosyal güvelik sisteminde tek çatının bütün çalışanlara sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanma kolaylığında emeği geçenleri kutluyoruz.

Okuyuculara cevaplar

O.Man- Verdiğiniz bilgilere göre, bir işyerinde çalışırken emekli olmuş ve kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılmışsınız. İkinci kez aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi olarak beş yıldan beri çalışmaya başlamışsınız. Hizmet akdiniz işveren tarafından feshedilirse tazminata esas kıdeminiz son olarak çalışmaya başladığınız tarih baz alınarak hesaplanacaktır. İşveren sırf kıdem tazminatını yükünü hafifletmek için işe giriş çıkış yapmış olsaydı durum farklı olacaktı. Bahsettiğiniz yazımızda verdiğimiz örnek emekli olduktan sonra da aralıksız çalışamaya devam eden bir sigortalı için geçerlidir. Sizin durumuz buna uymuyor. Kıdem tazminatınız son çalışma sürenize göre hesaplanacaktır.

Y.Aksoy: Son olarak SSK’ya en az 3,5 yıl prim öderseniz 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre emekli olabilirsiniz. Prim ödeme gün sayınız ne kadar fazla olursa emekli maaşınız ona göre yükselecektir. Tabii ki prim ödeme miktarı da önemlidir. 1970’li yıllarda çalışmanız olsaydı mutlaka SSK’nın bilgisayar sisteminde görülürdü. Yinede de bir şans olarak bahsettiğiniz illerde bir arşiv araması yaptırabilirsiniz.

Kayın biraderinizin eşinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için ya kendisinin veya eşinin sigortalı çalışmaya başlaması lazım. İşten 6 ay önce ayrıldığı için analık sigortası kolundan yararlanabilir. En yakın sigorta müdürlüğüne giderek bilgi alabilirsiniz.
MuhasebeNet.Net


Şerif AKCAN

03.06.2007
MuhasebeNet.Net

 

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.