Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-06.05.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Fazla mesainin üst sınırı var mıdır?


Çalıştığım fabrikada aylık fazla mesailerim 45-50 saati geçiyor. İş Kanunu’nda aylık maksimum fazla mesai süreleri var mıdır? Her gün 3 saat yaparsam cumartesilerle birlikte 57 saat ortalama fazla mesai yapma hakkım var gibi görünüyor, doğru mudur? S. MERİ

Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. İş Kanunu’na göre, fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamayacaktır. Fazla çalışma süresi günlük 11 saati aşmamak koşulu ile bir günde en çok 3 saat olabilir. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir. Bu durumda, günlük en fazla 3 saat olmak üzere yıllık 270 saatin üzerinde fazla çalışma yapılmayacaktır. Yani bir yıl boyunca her gün 3 saat fazla mesai yapılması mümkün değildir.

Staj yapan öğrenciler

Yaz aylarında birçok üniversite öğrencisi çeşitli kurumlarda staj yapar. Okurumuz Şahika Yılmaz diyor ki: ‘Üniversitede yaz stajı yaptığım bir şirkette ilk SSK’ya girişimi yaptılar ve 28 günlük sigorta primimi yatırdılar. Bu şekildeki stajyerler için yapılan sigorta bildirimi SSK başlangıcı sayılır mı?’

Bir öğrencinin stajyer sayılabilmesi için eğitim yaptığı kurumun statüsünde mecburi staj şartı bulunması ve okul tarafından bir işyerine uygulamalı eğitimini yapmak üzere belirli bir süre gönderilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin öğrenim gördükleri eğitim kurumlarının (fakülte, yüksek okul, meslek yüksek okulu gibi) yönetmelikleri, burs gibi yardımlarla eğitim imkanı sağlayan resmi veya özel kuruluşların yönetmelikleri, burs şartları gereğince işyerlerinde zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler, milletlerarası teknik stajyer öğrenci mübadelesi esasları gereğince Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu öğrenciler bu stajları süresince işyerlerindeki çalışmaları serbest irade beyanı ile değil, ilgili eğitim kurumlarının statülerinden doğan bir zorunluluğa dayanması nedeniyle, hizmet akdi ile bağlılık söz konusu olamayacağından, sigortalı sayılmamaları gerekmektedir.

Ancak zaman zaman işverenlerin staj yapan öğrencilere hem ücret ödedikleri, hem de sigortalı yaptıkları görülmektedir. Bu durumda, normal sigortalılar gibi prim ödendiğinden bu sürede yapılan bildirimler emeklilikte dikkate alındığı gibi, başlangıç tarihi de olarak da kabul edilmektedir. Bu nedenle okurumuz Şahika Yılmaz’ın 28 günlük staj süresi başlangıç tarihi olarak dikkate alınacaktır.

Diğer taraftan, eğitim imkanı sağlayan kurum, eğitim statüsü gereği uygulamalı stajın dışında öğrenciyi kendi işyerinde stajyer sıfatıyla da olsa çalıştırdığı takdirde, bu öğrenciler sigortalı sayılacaktır.

SSK’dan ne zaman emekli olurum!

Okurumuz İsmail Diril diyor ki: ‘Babam 01.11.1961 doğumu olup ilk işe giriş tarihi de 01.07.1983’tür. 20 aylık askerlik borçlanmasını yatırmış bulunmakta. Şu anda da ödenmiş 7300 prim günü söz konusudur. Bu şartlar altında babamın ne zaman emekli olabileceği hakkında bize bilgi verir misiniz?’

Okurumuzun babası, ilk defa 01.07.1983 tarihinde çalışmaya başlamış olup, bu durumda 25 yıl sigortalılık süresi, 47 yaşını ve 5150 gün sayısını doldurmak koşuluyla 01.11.2008 tarihinde SSK’dan emekli olabilecektir. Okurumuz, babasının hangi tarihte askerlik hizmetini yaptığını belirtmemiş olup, eğer askerden sonra sigortalı olmuş ise askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihinin askerlik süresi kadar geriye gitmesi nedeniyle daha erken emekli olması mümkündür.

Resul KURT

Resulkurt.com
06.05.2007

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.