Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

 TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-08.02.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Yersiz ve fazla ödenen KDV
 

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 8'inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca "Vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. Bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergiler Maliye Bakanlığı'nın belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edilir."

Katma Değer Vergisi Yasası uygulaması ile ilgili olarak yayımlanan 23 seri numaralı Genel Tebliğ'in (B) bölümü ile yapılan yönlendirme gereği olarak "...fazla hesaplanan vergilerin mükellefleri tarafından vergi dairesine yatırılması gerekmektedir. Bu şekilde fazla ödenen vergileri yüklenen kişilerin katma değer vergisi mükellefi olması halinde bu vergileri vergiye tabi faaliyetleri üzerinden hesaplanan katma değer vergilerinden indirebilmeleri mümkün olduğundan, vergi dairesince bir iade işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır." 18.07.1986 gün ve 19168 sayılı Resmi Gazete)

Söz konusu açıklama çerçevesinde fazla veya yersiz vergi ödeyenin katma değer vergisi mükellefi olmaması halinde, bu vergiyi alan ve beyan eden mükellefle birlikte mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurması gerekmektedir. "Bu başvuru üzerine vergi dairesi, öncelikle başvuru sahibinin KDV mükellefi olmadığını (sorgulama ile) tespit edecektir." (Oktar, Kemal "KDV İstisnalar ve İadeler" Maliye ve Hukuk Yayınları 7. baskı Ankara, 2007 Sf: 408)

Eğer fazla ödenen katma değer vergisi üstlenenin (alıcının) katma değer vergisi açısından mükellef olmadığı anlaşılırsa fazla ve yersiz alınan katma değer vergisi alıcıya iade edilebilecek, yani ödenecektir.

Ancak eğer alıcı katma değer vergisi mükellefi ise bu takdirde söz konusu mükellef fazla ve yersiz ödemiş bulunduğu katma değer vergisini müşterilerinden almış olduğu ve hesaplanan katma değer vergisinden indirilebilir KDV olarak indirim konusu yapacaktır.

Bilindiği üzere Katma Değer Vergisi Yasası'nın 29/1 maddesi uyarınca "mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden...faaliyetlerine ilişkin olarak" kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi toplamını indirebilmektedir.

Bu bağlamda indirim hakkı bulunmayan işlemlerde, mal ve hizmet satın alanların fazla ve yersiz ödedikleri katma değer vergisinin iadesini talep etmeleri mümkün bulunmaktadır. Bu bağlamda 23 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nde de "indirim hakkına sahip olmayanlara iadesi" gerektiği ifade edilmiştir. Buna göre tebliğ ile yapılan yönlendirmeye göre; yersiz veya fazla olarak uygulanan vergilerin iadesi için bu vergilere muhatap olanlar ile bu işleri yapan mükellefin birlikte vergi dairesine başvurmaları öngörülmüştür. Yersiz veya fazla uygulanan vergilere muhatap olanların indirim hakkına sahip olmadıklarının belirlenmesi sonucunda bu vergiler Vergi Usul Yasası hükümleri çerçevesinde mükellefe iade edilebilecektir.

Söz konusu vergilendirme işleminin gümrük girişi sırasında yapılması halinde ise iade işlemi Gümrük Yasası çerçevesinde yapılabilecektir.

Bilindiği üzere ithalat aşamasında katma değer vergisinin fazla ve yersiz ödenmesi halinde kendisinden fazla ve yersiz katma değer vergisi alınanların bir dilekçe ile gümrük idaresine başvurmaları gerekmektedir.

Gümrük idaresi bu başvuru üzerine kendisinden fazla katma değer vergisi alınan kişi veyahut da katma değer vergisi mükelllefi olmayan kurumun bu özel durumunu vergi idaresi aracılığı ile sorgulaması gerekmektedir.

Gümrük işlemleri sırasında katma değer vergisi mükellefi olan bir gerçek veya tüzel kişiye fazla ve yersiz uygulanan katma değer vergisinin söz konusu yükümlülere iade etmesi, bu verginin ödeyecileri tarafından yapmış oldukları işlemler nedeniyle elde ettikleri katma değer vergisinden indirim konusu yapılabileceği için mümkün değildir.

Son zamanlarda özellikle vergi oranlarının uygulanmasından kaynaklanan fazla ödemelerin hak sahiplerine dönüşümüne yönelik olarak ortaya çıkan duraksamaların giderek arttığı ve bu bağlamda ortaya çıkan uyuşmazlıklara farklı yaklaşımlarla çözüm arandığı gözlenmektedir.

Veysi Seviğ

Dünya online

08.02.2007

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.