Muhasebe Rehberi sayfasına gitmek için tıklayınız

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-08.03.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

Eurobond faiz gelirinin vergilendirilmesi
 

Konunun anlatımına geçmeden önce eurobond'un ne anlama geldiği açıklamak yararlı olacaktır. Resmi veya özel kuruluşlar nakit ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanma arayışına girdiklerinde, bu ihtiyaçlarını yurtiçi veya yurtdışı banka ve benzeri kredi kuruluşlarından karşılayabilmektedirler. Bunun dışında başka bir yöntem ise, borçlanma ihtiyacındaki kuruluşların çıkaracakları tahvil veya bonoları satarak, kişi veya kuruluşlardan borç almasıdır.

Bu borçlanma, bono veya tahvili çıkaran kuruluşun bulunduğu ülkenin para birimi dışındaki bir para birimi ile yapıldığında, borçlanan kurumun çıkardığı tahvil veya bonolar 'eurobond' olarak adlandırılırlar.

Hazine'nin belli dönemlerde çıkardığı eurobond'ların faiz gelirlerinin, tam mükellef gerçek kişiler açısından nasıl olacağı Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili tebliği ile detaylı olarak anlatılmıştır.

Eurobond'lardan elde edilen faiz gelirleri yüzde 0 (sıfır) oranında stopaja tabi olup, vergi uygulamasında stopaj oranı sıfır olarak belirlenmiş kazançlar tevkifatlı kazançlar olarak kabul edilmektedir.

Konuyu incelerken eurobond'ların ihraç tarihinin vergileme açısından önemli bir yer tuttuğunu belirtmek yararlı olacaktır. 26 Temmmuz 2001 tarihinden önce ihraç edilmiş, 26 Temmuz 2001 tarihi ile 31 Aralık 2005 tarihi arasında ihraç edilmiş ve 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilmiş eurobond'lardan elde edilen faiz gelirinin vergilemesinde uygulanacak yöntem aşağıda açıklanmaktadır.

26 Temmuz 2001 tarihinden önce ihraç edilmiş eurobond'dan elde edilen faiz gelirine geçici 59. maddedeki istisna tutarı (2006 yılı için 191,089.20 YTL olan bu tutar, 2007 yılı için yeniden değerleme oranında artacaktır) uygulanmayacaktır. Elde edilen faiz gelirinin GVK 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde gösterilen beyan sınırını aşıp aşmadığına bakılacak, beyan sınırının aşılması halinde elde edilen faiz gelirinin tamamı yıllık beyanname ile beyan edilecektir.

26 Temmuz 2001 ile 31 Aralık 2005 tarihleri arasında ihraç edilmiş olan eurobond'lardan elde edilen faiz gelirlerinin vergilenmesi 31.12.2007 tarihine kadar şöyle olacaktır. Önce elde edilen faiz gelirinden, geçici 59. maddede ilgili yıl için belirtilen istisna tutarı düşülecek, kalan tutar eğer GVK 103. maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde gösterilen beyan sınırını aşıyorsa, kalan tutarın tamamı beyan edilecektir.

01.01.2006 tarihinden itibaren ihraç edilen eurobond'lardan elde edilen faiz gelirinin tabi olacağı vergilendirme usulu ise, beyan sınırının aşılması halinde tamamının yıllık beyanname ile beyan edileceği şeklindedir. Bu eurobond faiz gelirine geçici 59. maddede ilgili yıl için belirtilen istisna tutarı uygulanmayacak, beyan sınırının aşılıp aşılmadığına bakılacaktır.

Yapılan açıklamalardan anlaşılacağı gibi, oldukça karmaşık gibi görülen bu konuda çok dikkatli davranılması, herhangi bir yanlış beyana yol açacak hesaplamaların yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

Tufan Güldiken

Mali Müşavir

08.03.2007

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.