MuhasebeNet.Net   Vergi İadesi Uygulamaları - Beyannameler - Not Defteri - Hatırlatmalar - E-Vergi LevhasıVergi Takvimi

Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

Muhasebe Forum

   Muhasebe, Güncel Mevzuat, Haber, Yorum, Duyuru  - 23.03.2007-

 

 

 
 

AB ülkelerinden KDV'nizi isteyin
 

"De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (1). Bu kutsi söz, iletişim kanallarının güçlenmesiyle ivme kazanan "bilgi toplumu"nda daha da büyük anlam taşıyor. Bilgiye erken ulaşan, bilgiyi erken keşfeden ve bilgiyi değere dönüştürebilen, hep önde gidiyor ve kazanıyor.

İşte size bir bilgi. Bu bilgiyi değere dönüştürmek ve kazanmak, size kalmış!

Önce şu soruyu soralım: Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde faaliyetleriniz ve iş amaçlı seyahatleriniz oluyor mu? Cevabınız, "evet" ise, bu faaliyetleriniz ve seyahatleriniz nedeniyle yaptığınız otel, yemek, araç kiralama, benzin, taksi, eğitim, toplantı, seminer, konferans, fuar, danışmanlık ve benzeri masraflar da oluyor demektir. Bu harcamalarınızın faturaları, katma değer vergisi (KDV) de içeriyor olmalı. Bütün bunlar sizin için de söz konusu ise yazının devamını okumanızda yarar var.

İade almanın hukuki dayanağı ve gerekçesi

İşin özü şu ki, ödediğiniz KDV'leri AB ülkelerinden geri isteyebilirsiniz.

AB mevzuatı, topluluk üyesi olmayan ülkelerdeki şirketlerin, AB üyesi ülkelerde yaptıkları kurumsal harcamalar nedeniyle ödedikleri KDV'nin iade edilebilmesine imkân tanımakta.

Biraz daha ayrıntılı bilgi verecek olursak:

AB Konseyi'nin vergilendirmeye ilişkin 17 Kasım 1986 tarihli, 13. Vergi Direktifi uyarınca, "üye devletler, topluluk sınırları içerisinde ikamet etmeyen mükelleflere, diğer mükellefler tarafından ülke sınırları ya da ülke içerisinde ifa edilen hizmetler veya teslim edilen menkul mallar üzerinden tahakkuk eden veya ülkeye mal ithali nedeniyle tahakkuk eden Katma Değer Vergisini iade edeceklerdir."

Bu direktif, tüm AB ülkelerini kapsamakta. Ancak, topluluk üyesi devletler, belirli harcamaları kapsam dışı bırakma; yanı sıra, iadeyi birtakım ek şartlara bağlama hakkına sahipler.

Dolayısıyla, ülkeler arasında kapsam, oran, süre ve iade prosedürü vb bakımlardan farklılıklar söz konusu olabiliyor. Bazı ülkeler ise bu konuda "karşılıklılık" aramakta. Diğer ifade ile karşı ülkelerin de aynı hakları kendilerine tanımış olmasını şart koşmaktadırlar. Bu cümleden olarak, Almanya, İspanya ve Yunanistan, iade alınamayacak ülkeler arasında.

Ne yapmalı?

İadesi mümkünken alınmayan ve/veya alınamayan, dolayısıyla biriken KDV tutarının 5 milyar $'a ulaştığı belirtiliyor. Bu meblağ içinde ülkemizin de belirli bir payı var, elbet. Bu nedenle, aşağıdaki hususlara dikkat ederek bir başvuru işlemi gerçekleştirmek size düşmekte.

İade alabilmek için, kurumsal harcama faturalarında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar, şunlar:

. Faturaların orijinal olması (adisyon veya kasa fişi kabul edilmemekte).

. Faturaların üzerinde işlem tarihinin bulunması.

. Faturaların üzerinde, mal ve hizmeti alan kişinin dışında, mensubu olduğu şirketin adı, ticari unvanı ve adresinin belirtilmiş olması.

. Faturaların üzerinde, ürün ve/veya hizmet alınan yerin adı ve adresinin gösterilmesi.

. Faturaların üzerinde, alınan ürün ve/veya hizmetin belirtilmiş ve açıklanmış olması.

. Faturaların üzerinde, tarafların vergi kimlik bilgilerinin yer alması.

. Faturaların üzerinde, KDV oranının veya tutarının açıkça gösterilmesi.

İadenin zamanında ve eksiksiz alınabilmesi için, ülkeler bazında farklı koşul ve prosedürler uygulandığı göz önünde bulundurularak, şirketlerin ve çalışanların yurtdışı harcamalarının belgelendirilmesinde dikkatli davranmak gerekiyor.

AB ülkeleri, genel olarak, son bir yıla ilişkin faturalarda KDV iadesinde bulunuyorlar. Ancak, Hollanda son beş yıl, Belçika ise son üç yıla ait faturalarda da iade imkânı tanıyor.

İade başvurusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, başvuru süresi.

Başvurunun, genel olarak ve önceki yıl harcamaları için, içinde bulunulan yılın nisan ayı sonuna kadar yapılması gerekmekte. Ancak, başvuru süreleri, ilgili ülkelerin mali takvimlerine göre farklılıklar gösterebiliyor. Aman dkkat!

Tahsilat, başvuruyu izleyen üç ila dokuz aylık bir süre içinde yapılabiliyor. İade aşamasında müşteriden alınan orijinal faturalar da kendilerine geri veriliyor.

Bağışlama lüksümüz yok!

Hakkımız olan bu kaynağı, az veya çok demeden, ülkemize kazandıralım derim.

Biz, gelişmekte olan bir ülkeyiz. Daha dikkatli harcamak, daha çok tasarruf etmek, daha çok yatırım yapmak zorundayız. Hiç olmazsa gelecek kuşaklar için bunu yapmalıyız. Bu nedenle KDV'lerimizi AB ülkelerine bağışlama lüksümüz yok.

Mali yöneticileriniz, kuşkusuz bu işin de üstesinden geleceklerdir.

KOBİ'lerde iade alınacak KDV'lerinin bağlı oldukları birlikler tarafından organize edilmesi, işlem yükünü şüphesiz hafifletecektir. Söylemesi bizden, alması sizden!

Bir sonraki yazımda, yine sizlere ve çalışmalarınıza değer katacak bir başka bir konuda buluşmak dileğiyle.....

(1) sure : 39 (zümer), ayet 9

Mustafa Uysal

Dünya Online

23.03.2007

 

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2007  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.