Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  TÜRKİYE' NİN MUHASEBE REHBERİ. "GÜNCEL MALİ MEVZUATLAR, YORUM, HABER"

 

 

 

-Muhasebe, Mevzuat, Yorum, Haber-30.04.2007-

--------------------------------------------------------------------

 
 

'Eyvah, şirketim Maliye'nin kara listesine

 girdi, ne yapmalıyım?'
 


Vergi sicili bozuk bir şirketle iş yapanların Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi alamayacakları gibi Maliye'nin kara listesine gireceklerini duyurduğumuz yazı büyük ilgi çekti. Meğer kod listelerinden muzdarip olan ne çok kimse varmış.


Önceki hafta bu konuya dikkat çekerken, söz konusu listelerin farklı kıstaslara göre hazırlandıklarını ve girmenin kolay, ancak çıkmanın da çok zor olduğunu vurgulamıştık. Firmalara alışveriş yaptıkları iş arkadaşlarını iyi seçmelerini, daha önce herhangi bir şekilde karnesine kötü not düşülmüşlerle muhatap olmamalarını tavsiye etmiştik. Aksi takdirde bu şirketlerden aldıkları faturadaki KDV iadesini tahsil edemeyeceklerini, tutarları maliyet ya da gider olarak dahi gösteremeyeceklerini aktarmıştık.

Bir okurumuzdan gelen mesaj, uyarımızın ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyor. Kurallara uygun şekilde ödemeyi yaptıkları halde, kendilerine mal satan şirketin sahte fatura kullanma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle incelemeye sevk edilmişler. Ya faturada yer alan KDV'lerin iade talebinden vazgeçmesi veya inceleme bitinceye kadar alınacak toplam iadenin 4 katı kadar bir teminat mektubu verilmesi istenmiş. Konuyu müşahhaslaştıracak olursak, yurtdışına ihraç ettiği mallarla ilgili olarak 300 bin YTL KDV iade talebinde bulunan A firması, malı B firmasından almıştır. B de A'nın ithal ettiği söz konusu ürünü C şirketinden tedarik etmiştir. Maliye, sahte fatura kullanma ihtimali bulunduğundan C firmasını kara listeye dâhil etmiştir. Şimdi Maliye, A firmasından iade konusu olan ve B firmasından alınan faturalarda yer alan KDV'lerin iade talebinden vazgeçmesi veya iade istediği rakamın 4 katı büyüklüğündeki 1 milyon 200 bin YTL tutarında teminat mektubu vermesini istemektedir.

Burada küçük bir parantez açalım. Bazı durumlar oluyor ki gerçekten inceleme yapılmadan veya teminat mektubu alınmadan iade yapmak mümkün. Fakat kurallar, ilgili ilgisiz en ufak bir olumsuz tespitte uygulanmak istenince ortaya bu tür trajikomik tablolar çıkabiliyor. Kendilerini sağlama alma düşüncesindeki yetkililer, haksız ve yersiz bir iade yapmamak için bazen suyun yokuştan aşırılmasını isteyebiliyor. Bu tür uygulamaların mükellefleri zor durumda bıraktığı ve kanunlar çerçevesinde hak edilen iadeleri alamayanların mağdur olduğu da bir gerçek.

Önce sebebini öğrenin

Bu konudaki soruların başında, 'kazara listeye girilmesi halinde ne yapılacağı' geliyor. Öncelikle tekrar ifade etmeliyim ki; bu listelere girmek kolay, çıkmak ise oldukça zordur. Hatta bazı durumlarda neredeyse imkânsız. Bununla birlikte işe, Gelir İdaresi nezdinde girişimlerde bulunarak hangi sebepten kod listesine girdiğini öğrenmekle başlayabilirsiniz. Çünkü listeden silinmek, giriş sebebine göre farklılık arz edebiliyor. Mesela sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyenlerle bunları kullananlar raporla tespit edilmişse, bu raporların yanlış düzenlendiğinin ispat edilmesi hariç, bu listelerden çıkmak mümkün değil. Ama işyerini değiştirip bunu vergi dairesine bildirmeyen bir mükellef bu sebepten listeye dâhil edilmişse, vergi dairesine başvurarak yeni adresini bildirince yeni bir tespit yapılacak ve listeden düşecektir. Listeler genel olarak; aşağıdaki durumlarda bulunan mükelleflerin uygun koda alınmasıyla gerçekleştiriliyor:

Sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen veya kullananlar ve bunların ortakları veya kanuni temsilcileri
Belgelerinin çalındığını veya kaybolduğunu bildirenler
Rapor düzeyinde olmamakla beraber sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullandığı tespit edilenler
Defter belge ibraz etmeyenler
İncelemeye sevk edilenler
Birden fazla dönem KDV beyannamesi vermeyenler
Adreslerinde bulunamayanlar
İş kapasitesi ile KDV beyannameleri arasında nispetsizlik bulunanlar
Kendilerinden habersiz belgeleri taklit edilenler
Çeşitli sebeplerden dolayı re'sen terk ettirilenler

İlk üç aylık fişleri saklayın!
Çalışanlara büyük eziyet veren vergi iadesi uygulaması kaldırıldı, yerine asgari geçim indirimi getirildi. Ancak konu mahkemeye de intikal etti. Bu konuyu defaatle işledik. Ancak gelen bir soru üzerinden şu ince ayrıntıya dikkat çekmekte fayda var. Soru şöyle: "31.12.2007 tarihinde emekli olacağım. Önümüzdeki sene vergi iadesinden faydalanabilecek miyim? Fiş toplayıp toplamayacağım hakkında beni aydınlatabilir misiniz?"

Cevap: Vergi iadesi 5615 sayılı kanunla yürürlükten kaldırıldı. Yeni uygulamada vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi uygulanacak. Şu an geçerli mevzuat kapsamında emekli de olsanız, çalışmaya devam da etseniz vergi iadesinden faydalanmanız mümkün değil. Fakat geçtiğimiz hafta bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruldu. Başvuru gerekçesi de 4 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanunun vergi iadesi ile ilgili maddeyi 1.1.2007 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırmış olması. Yani ücretlilerin kazanılmış haklarının daha sonra çıkarılan bir kanunla geriye müteallik ellerinden alındığı iddia ediliyor. Buna karşılık Maliye de vergi iadesini kaldırdığını; fakat zaten yerine asgari geçim indirimini getirdiğini, dolayısıyla gasp edilmiş herhangi bir hak bulunmadığını savunuyor. Tarafların iddia ve savunmaları bir yana, uygulamayı Anayasa Mahkemesi kararı belirleyecek. Bu yüzden daha önce de dediğimiz gibi; muhtemel bir iptal kararına hazır bulunmak ve elimizde mevcutsa 2007 yılı ocak, şubat ve mart aylarına ait fişleri muhafaza etmekte fayda var.


Ahmet Yavuz
30 Nisan 2007, Pazartesi
 

 

MuhasebeNet.Net

 

                                                                                                                                              

Copyrıght © 2005-2006  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin Muhasebe Rehberi. Her hakkı saklıdır.