Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   09 TEMMUZ 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Nakit ödeme yapmayın

Ödemelerin nakit yapılmasının sıkıntısı son günlerde daha çok hissedilmeye başlandı.

“KDV iadesi sistemi çökebilir” başlıklı yazımızda dikkati çekmiştik. KDV iadesi alan firmalar Ocak 2010 döneminden itibaren hem iade talep ettikleri döneme ilişkin indirilecek KDV listelerini hem de yüklenilen KDV listelerini internet ortamında vermeye başladılar.

Maliye idaresi de kademe kademe önce bu listelerdeki satıcıları, sonra bu satıcılara mal veya hizmet satan satıcıları hatta daha aşağıdakileri sorguluyor ve bunların içerisinde sahte ve muhteviyatı itibarıyla belge düzenleyicisi ya da kullanıcısı firma varsa bunlara isabet eden KDV’yi iade etmiyor.

Örneğin balık ihraç ediyorsunuz. Eğer balıkları ihraç ederken kullandığı kutuları size satan firma zamanın birinde sahte belge kullanmışsa, aldığınız balık kutusunun KDV’si size iade edilmiyor.

Daha da dramatik olaylar yaşanabiliyor. Balık kutusu aldığınız firmada sorun olmasa bile bu firma sahte belge kullanıcısı olmakla fişlenmiş bir akaryakıt istasyonundan benzin almışsa bile size sorun çıkarılabiliyor.

Bu durumdan sorunsuz kurtulabilmenizin tek yolu, balık kutusu aldığınız firmaya olan ödemelerinizi banka kanalıyla ya da çekle yapmış olmak.

Mal veya hizmet alanlar katma değer vergisi dahil toplam işlem bedelini banka veya özel finans kurumları vasıtasıyla ödemeleri ve banka dekontuna satıcının adı soyadı (tüzel kişilerde unvanı) ile banka veya özel finans kurumundaki hesap numarasını ve vergi kimlik numarasını doğru olarak yazdırmaları halinde yukarıda bahsettiğimiz sorunu yaşamıyorlar.
Ödemenin çekle yapılmış olması halinde de çeke alıcının vergi kimlik numarasının yazılması gerekiyor.

Aslında bu sistem tüm mal ve hizmet alışları için geçerli.

Müteselsil sorumluluk sistemine göre alıcılar kendisine mal veya hizmet satanların kendilerinden tahsil ettikleri KDV’nin vergi dairesi kasasına yatmalarından sorumlu tutuluyor. Satıcı eğer bu veriyi ödemezse dönüp alıcılardan istenebiliyor.

İşte bu sorumluluktan kurtulmanın yolu da, ödemelerin yukarıda bahsettiğimiz gibi banka sisteminden geçmesi ya da çekle ödeme yapılması.

Zaten şu an geçerli düzenlemelere göre sekiz bin lirayı aşan ödemelerin ve herhangi bir tutara bağlı olmaksızın tüm işyeri kira ödemelerinin bankalar, diğer finans kurumları ya da PTT şubeleri aracılığı ile yapılması gerekiyor.

Aksi takdirde banka sisteminden geçmeyen bu ödeme tutarının yüzde beşi kadar cezaya muhatap kalınıyor.

Özetle, sonrasında sorun yaşamamak için ödemelerinizi mümkün olduğunca nakit yapmayın.

Atilla DÖLARSLAN

atilladolarslan@yontemymm.com.tr/ Gündem

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.