Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

3 Temmuz 2009 dan sonra inşaat ruhsatı alan kooperatifler KDV mükellefi

Soru: Konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimine KDV si geldi. Anca 3 Temmuz 2009 tarihinden önce inşaat ruhsatı almış kooperatiflere eski kanun uygulanmaya devam edecek ve üyelerine konut teslimi KDV ye tabi tutulmayacak. Ancak, bizim kooperatifin iki arsası var. Birinde inşaat ruhsatı 3 Temmuz 2009 dan önce alınmış kaba inşaatına başlanmış durumda. Birinde ise imar sorunundan dolayı inşaat ruhsatı henüz alamadık. Şubat ayında inşaat ruhsatı alacağız. Bu durumda bizim kooperatif KDV mükellefiyeti tesisi ettirmesi ve KDV beyanında bulunması gerekiyor mu?

Cevap: Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, 3 Temmuz 2009 dan itibaren konut Yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimindeki KDV istisnasına son verilmiş ve bu tarihten itibaren müteahhitten alınan daire hangi oranda KDV ye tabi ise, Kooperatifin üyesine teslim ettiği konutta aynı oranda KDV ye tabi tutulmaya başlamıştır. Ancak, kazanılmış hakların korunması içinde, yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği 3 Temmuz 2009 tarihinden önce inşaat ruhsatı almış konut yapı kooperatifleri için, KDV istisnasının devamı benimsenmiştir. Bu düzenlemelerden sonra, 3 Temmuz 2009 tarihinden itibaren inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerinin, inşaat ruhsatı aldığı tarihten itibaren KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri ve düzenli olarak KDV beyannamesi vermeleri gerekiyor. Kooperatifinizin bugün için KDV mükellefiyeti tesis ettirmesine ve beyanname vermesine gerek yok. Ancak, ikinci arsası için inşaat ruhsatı alacağı tarihten itibaren KDV mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekiyor. Kooperatifiniz 3 Temmuz 2009 dan önce ruhsat aldığı inşaatındaki daireleri, üyelere teslim ederken KDV ye tabi tutmayacak, Şubat 2010 ayında inşaat ruhsatı alacağı ikinci arsası üzerine yapacağı konut inşaatlarını üyelerine teslim ederken KDV ye tabi tutacaktır.

Anayasa Mahkemesi yatırımcının “yatırım indirimi” hakkını iade etti

Soru: Geriye yönelik olarak yatırım indirimi hakkımız elimizden alındığından, 2008 yılından devreden yatırım indirimi hakkımızı 2009 yılı ilk 3 geçici vergilendirme döneminde kullanamadık. Ancak, 8 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile, yatırım indirimi hakkımızı elimizden alan düzenlemeyi iptal edildi. Bu durumda, kullanamadığımız yatırım indirimi hakkımızı 2009 yılı 4 ncü geçici vergilendirme dönemi ilişkin kazancımızdan indirebilir miyiz?

Cevap: 8 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve geriye yönelik olarak 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe konan 5479 sayılı Yasa ile, yatırımcıların 2008 yılı sonuna kadar indirime konu edemedikleri yatırım indirimi hakkını elinden alan düzenlemenin, Anayasa Mahkemesinin; 8 Ocak 2009 tarihli Remi Gazetede yayımlanan 15 Ekim 2009 tarih ve 2006/95 Esas ve 2009/144 Karar sayılı kararı ile iptal edilmesi üzerine, 2008 den devreden ve 2009 yılı ilk üç geçici vergilendirme dönemlerinde oluşan kazancınızdan indiremediğiniz yatırım indirimi tutarınızı, 14 Şubat 2010 tarihine kadar vereceğiniz 2009 yılı 4 ncü geçici vergi beyannamesinde oluşan kurum kazancınızdan düşebilirsiniz.  EKREM SARISU / Posta

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.