Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
    Dul maaşı alan bir hanım yetim maaşı da alabilir mi?

> Ç.A. / İSTANBUL

Köşenizi sürekli takip ediyorum. Kızım için yayınladığınız cevaba teşekkür ediyor ve önerdiğiniz yolda hareket etmeye kararlıyız, sağ olun!
Tabii olarak ekibinizden etrafıma sitayiş ile bahsediyorum. Bunu duyan bir arkadaşım, şu soruyu iletmemi rica etti. Lütfen cevaplarsanız, ziyadesiyle memnun oluruz.
Beyi vefat ettiğinden SSK’dan maaş alan bir hanım kardeşimizin şimdi de SSK emeklisi babası vefat etmiş. Beyinin maaşını alırken, babasından dolayı da yetim aylığı alabiliyormuş! Bu doğru mu? Saygılar sunarız.

CEVAP: Teveccühleriniz için en derin saygılarımızı sunarız. Sizlere layık olmaya çalışıyoruz... Hanım kardeşimizin sorusuna gelince şöyle ki; SSK’dan dul maaşı alan bir hanım, SSK emeklisi babasından da yetim maaşı alamaz.

Hostesim, herhangi bir yıpranma payım var mı?

> H.A.

11. 09.1972 doğumluyum, Türkiye’deki ilk işe giriş tarihim 22. 05.1996. Bu tarihten 01.03.2004’e kadar hava yolu şirketinde hostes olarak (bunu özellikle belirtiyorum, “yıpranma hakkı vb. olabilir mi” acaba diye) görev yaptım.
Bu süre içerisinde çocuğumun doğumu nedeniyle toplam 7 ay ücretsiz izin kullandım. Halen aynı şirkette ve yerde görev yapmaktayım.
1996 öncesinde yurt dışı borçlanması (Almanya) için müracaat ederek günlük 6.5 TL’den toplam 1346 gün prim ödedim. Türkiye’de şu ana kadar çalıştığım toplam gün sayısı ise 4633.
Ne zaman emekli olabilirim?
Tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim?
Yaşımı beklemeden şimdi ayrılmam ile normal emeklilik tarihine kadar çalışarak ayrılmam emeklilik maaşıma ne oranda yansır?
Yaşımı beklemeden ayrılırsam herhangi bir kaybımın olmaması açısından dışarıdan minimum ne kadar prim ödemeliyim?
Sigortalılık süremi 20 yıla tamamlarsam emeklilik maaşıma nasıl yansır?

CEVAP:yurt dışı borçlanmanızla birlikte toplam 6009 gününüz var. Ayrıca 1346 günlük yurt dışı borçlanmanız, sigortanızdan önce olduğu için giriş tarihinizi 26.08.1992’ye çekiyor. Buna göre 20 yıl, 49 yaş ve 5600 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. 49 yaşınızın dolduğu 11.09.2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.
506 Sayılı Kanun hükümlerine göre Sözleşmeli Pilot ve Uçuş Ekibi Personelinin uçucu olarak geçirdikleri Fiili Hizmet müddetlerinin her yılı için 90 gün (3 ay) İtibari Hizmet müddeti eklenmesi öngörülmüştür. Fakat sizin primleriniz 2098 sayılı Kanuna göre yatırılmadığı için İtibari Hizmetten yararlanamıyorsunuz.
15 yılınız ve 3600 gününüz olduğu için SGK İl veya Merkez Müdürlüğünden alacağınız “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısını işvereninize vererek tazminatınızı alıp, aynı iş yerinde veya başka bir yerde çalışabilirsiniz.
Primleriniz tavandan ödendiği için bağlanacak emekli maaşınız yüksek olur. 11 sene sonraki maaşı şimdi tahmin etmek zor. Gününüz dolunca, prim ödemeyi durdurursanız veya düşük ödeme yaparsanız, bağlanacak emekli maaşınız da düşük olur. LÜTFİ KÖKSAL / Türkiye / 16.01.2010

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.