MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 17 Ocak 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Emekliliği yaklaşan sigortalıların yapması gereken ön hazırlıklar nelerdir

30 Haziran 2009 tarihinde emekliliğe başvurdum. Aradan 7 Ay geçmesine rağmen halen aylığım bağlanmadı. Ne yapmalıyım?

Emekliliği yaklaşan sigortalılar ne yapmalı.

Ülkemizde emekli olmaya hak kazanıp ta tahsis başvurusunda bulunan sigortalılara aylıklarının bağlanması uzun zaman almaktadır. Öyle ki; Her Çalışma Bakanı değişikliğinde yada SGK Başkanı değişikliğinde görevi devralan yeni bakan, SGK başkanı dahi aylık bağlama sürelerinin uzun olmasından şikayetçi olur, aylık bağlama sürelerinin kısaltılması için çalışma başlatır. Gerçektende eski yıllarda bu süreler bazen 2-3 seneyi bulurdu. SGK’nın E-Bildirge sistemine geçişiyle birlikte aylık bağlama süresi düşmeye başladı. Her ne kadar ağlık bağlama süreleri geçmiş yıllara oranla düşmüş olsa da halen arzulanan makul süreye düşürülememiştir.

Emekli olan kişi çalışma yaşamından çekildiği için tek geçim kaynağı alacağı maaş olmaktadır. Bu nedenle aylığa başvurduğu ay içinde aylık bağlanan sigortalı, takip eden ayda ilk maaşını alabilmekte, ay içinde bağlanmamışsa, takip eden ayda maaş alması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle aylık bağlama sürelerinin kısaltılması, diğer bir ifade ile kişiye başvurduğu ayda maaş bağlanması sigortalılar için hayati bir öneme sahiptir.

Uzun aylık bağlama sürelerinin kısaltılmasına sigortalının da katkıda bulunması gerekmektedir. Bu katkı, emekli olmasına 5-6 ay gibi kısa bir süre kalan sigortalıların, kendisine aylığı bağlayacak SGK İl Müdürlüğüne hizmet birleştirme dilekçesi vermesiyle mümkün olmaktadır. Verilen bu dilekçe doğrultusunda SGK çalışanları, sigortalının farklı illerde, farklı statüde geçen hizmetlerini, hizmetlerin geçtiği illerden istemekte, bir anlamda hizmetleri toplayarak emeklilik için ön hazırlık çalışması yapmaktadır. Özellikle, geçmişte Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a tabi çalışması olan, hizmet borçlanmasını başka bir SGK İl Müdürlüğüne yada merkez müdürlüğüne yapan sigortalıların kısa sürede aylık bağlanması adına hizmet birleştirme dilekçesini emeklilik müracaatı öncesinde vermesinin büyük önemi vardır.

SGK’ya emekli müracaatı öncesi verilen hizmet birleştirme dilekçesi doğrultusunda yapılan yazışmalarla hizmetler toplanmaktadır. Bazen, sigortalının Bağ-Kur’da geçen hizmetleriyle ilgili olarak vergi daireleri, meslek odaları ile yazışma yapılması gerekmekte, tereddütlü durumlarda meslek odalarının kayıtları SGK Kontrol Memurları vasıtasıyla incelenmektedir. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının bazen 6-7 ayı bulduğu dikkate alındığında emekliliğine en az 6 ay kalan tüm sigortalıların SGK İl Müdürlüklerine hizmet birleştirme dilekçesi vermesini tavsiye derim. Belirtelim ki; İstanbul’da hizmet birleştirme dilekçesi Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezine verilmektedir.

Unkapanı Merkez Müdüründen emekliler çok memnun

Geçen hafta memurlarının hakkı olan harcırahlarını vermeyen bir merkez müdürünü eleştirmiştik. Amacımız bağcı dövmek değil üzüm yemek olduğuna göre, çalışanlarının ve emeklilerin sevgilisi haline gelen Unkapanı Merkez Müdürü Yunus YELMEN’in neler yaptığını yazmamak olmazdı. İstanbul Siyasal’ı bitirdikten sonra 10 yıl SGK müfettişliği yapıp arada Marmara Üniversitesinden Master yapan Yunun YELMEN Bey’in müdürlüğü, Peygamber Efendimizin “İşi Ehline Veriniz” hadis-i şerifine örnek olacak türden. Göreve geldiği 2008 yılında devraldığı 100 günlük aylık bağlama süresini 40 güne düşürmüş, hedef başvurulan aynı ay içinde aylık bağlamak olmuş. Sigortalının hizmet birleştirmesi yoksa aylıkları aynı ay içinde bağlanmaya başlamış.. Daha önce bekleyen 50.000 Bağ-Kur yazışmasını, 500’e düşürmüşler. Dolayısıyla diğer illerin aylık bağlama sürelerine de ciddi katkı sağlamaktalar. Bundan birkaç sene önce Hakkari’den, Kars’tan, Muş’tan insanlar Unkapanı’na gelir, yazışmalarını elden takip eder, günlerce Unkapanı önünde yatıp kalkardı. İnanın o günlerden bu günlere gelmek büyük bir yöneticilik örneği ve başlı başına bir başarı hikayesi. Bu başarı işi ehline vermekle olmuş. Yunus YELMEN, değişime çalışanların fiziki koşullarını düzeltmekle başlamış, Çalışanlar daha önce masa sandalye bile bulamazken, şu an klimaya varana kadar tüm eksikler giderilmiş, Emeklilerimiz adına sayın Yunus YELMEN’e şükranlarımı sunuyor ve yöneticilik başarısını diğer merkez müdürlerinden de bekliyorum.

Çalışma hayatı ile ilgili her türlü sorularınızı y.emre.isik@hotmail.com adresine gönderebilirsiniz. İmkanlarımız elverdiği ölçüde sorularınızın cevaplarına köşemizde yer vereceğiz. Yunus Emre IŞIK / Anayurt /17.01.2010
 

 
 

  MAKALELER / YORUMLAR                                                          ▼GÜNDEMDEKİLER
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

 

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.