Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   17 KASIM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Yüzyılın borç yapılandırması

Ekonomi tarihimizin görüp görebileceği en kapsamlı borç yapılandırma paketi açıklandı.
Üç aydır üzerinde çalışılan paketi tarihî kılan, silinen alacak kısmının büyüklüğünden ziyade, hemen her tür kamu alacağının kapsama alınmış olması. Paket, mevcut haliyle bir 'af'tan ziyade, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması mahiyetinde. Zira ana paraya dokunulmaksızın, gecikme zammı ve faizi uygulamak yerine enflasyon oranında güncellenerek tahsil edilecek. Peki, sigorta primleri yönünden paket ne ifade ediyor?

İşveren borçları

İşverenlerin SGK'ya olan prim borçlarının aslından indirim yok. Yine kurum tarafından kesilen idari para cezalarında da ceza aslı tahsil edilecek. Ancak geçmiş dönemdeki borcun bugüne taşınmasında gecikme zammı ve faizi değil, enflasyon oranı kullanılacak. Örneğin 2005 yılı Ocak ayında 10 bin lira borcu olan bir işverenin, normalde bugünkü borcu 25 bin liraya ulaşıyor. Fakat yapılandırma sonrası bu borcun güncel tutarı 15 bin liraya düşecek. Yani işverenin 10 bin lira avantajı olacak.

Bağ-Kur borçları da kapsamda

Sadece işverenler değil, Bağ-Kur sigortalılarının (esnaf ve çiftçi dahil) borçları da yapılandırma kapsamında. Bağ-Kur'luların normal borçlarının yanı sıra, sigortalılığın durdurulduğu dönemlere ait borçlar da yapılandırma kapsamında olacak. (5510/Geçici 17. Madde kapsamındakiler.)

Mevcut uygulamada, SGK'ya iki aydan fazla prim borcu olan Bağ-Kur'lular sağlık yardımlarını alamıyorlar. Ancak borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, sağlık yardımlarından yararlanabilecekler.

Milat 30 Haziran 2010

İşveren ve Bağ-Kur'luların borçlarından 30 Haziran 2010'a kadar tahakkuk etmiş sigorta primleri, idari para cezaları ve inşaat/ihale işlerinden dolayı oluşan fark işçilik borçları yapılandırılacak. Bu tarihten sonraki borçlar kapsam dışında kalacak.

Taksitlendirme 36 aya kadar

Borcunu yapılandıran işveren ve Bağ-Kur'lular, peşin ödeme yapabilecekleri gibi, 12, 24 veya 36 aya kadar taksitlendirme de talep edebilecek. Taksitler ise iki ayda bir ödenecek. Yani bir yılda 12 değil, 6 taksit ödenecek. Ancak taksitlendirme yaptıran borçluların, cari ay ödemelerini aksatmamaları gerekiyor. Örneğin iki yıllık Bağ-Kur primlerini yapılandıran bir esnaf hem iki ayda bir yapılandırma taksitlerini ödeyecek hem de bugünkü aylık primlerini düzenli ödeyecek.

Taksitlendirme, tablodaki faiz oranları baz alınarak yapılacak.

Taksit Sayısı (Yıl)     Faiz Oranı    

6 Taksit (1 yıl)            %1,05 

9 Taksit (1,5 yıl)         %1,07 

12 Taksit (2 yıl)          %1,10 

18 Taksit (3 yıl)          %1,15 

Taksitlendirme yaptıran borçlular, her yıl içinde en fazla iki taksiti aksatabilecekler. Bir yıl içinde üçüncü aksama gerçekleşirse yapılandırma bozulmuş olacak.

Başvuru iki ay içinde

Açıklanan paketin TBMM'de kabul edilerek yasalaşması halinde, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunulması gerekiyor. Buna göre paket aralık ayında yasalaşırsa, Şubat/2011 sonuna kadar SGK'ya başvurmak gerekiyor.

Sadettin ORHAN
sorhan@bugun.com.tr

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.