Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Dernek ödediği kiradan vergi kesintisi yapmak zorunda

Soru: Derneğin merkez olarak kiraladığı apartman dairesi için ödediği kiradan, Gelir Vergisi stopajı yapılması gerekiyor mu? Yoksa vergi stopajı yapılmadan kiranın tamamının daire sahibine ödenmesi mi gerekiyor?

Cevap: Gelir Vergisi stopajı (kesintisi) yapmaya mecbur olanları belirleyen, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında, ‘...dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri...’ de sayılarak, dernekler ve iktisadi işletmelerin vergi kesintisi yapmaya mecbur olduğu belirtilmiştir.
Söz konusu maddenin birinci fıkrasının 5/a bendinde de Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 70’inci maddesinde sayılan mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerin vergi kesintisine tabi olduğu belirtilmiştir.
GVK’nın 70’inci maddesinde gayrimenkullerde sayıldığından, derneklerin kiralamış oldukları gayrimenkuller için ödenen kiralardan Gelir Vergisi kesintisi yapılması gerekiyor.
Derneğinize merkez olarak kiraladığınız daire için ödediğiniz kiradan, yüzde 20 oranında Gelir Vergisi kesintisi yapacak ve mal sahibi adına vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan ederek ödeyeceksiniz. Kiranın kalan yüzde 80’ini de mal sahibi adına bir banka hesabına yatıracaksınız.
 

18 ay askerlik için ödenecek borçlanma bedeli 4199 liradır

Soru: 18 Kasım 1997’den beri SSK’lıyım. 3900 gün prim ödedim. 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yapsam, ne kadar ödeme yapmam lazım? Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Doğum tarihiniz ve askerlik yaptığınız tarihi belirtmemişsiniz. Şayet sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yapmışsanız, borçlanma yapmanız halinde başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve 25 yıl sigorta, 5825 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz.
Borçlanmadan sonra 1385 gün daha prim ödeyerek, 3900 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 18 Mart 2021’de 56 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz.
Doldurmuyorsanız 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 18 ay askerlik borçlanması için 4199 lira ödemeniz gerekir. (30 Haziran 2009’a kadar borçlanırsanız). EKREM SARISU / Posta

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.