Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18  ARALIK  2010

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Meslek hastalıklarında işverenin sorumluluğu -3-

Meslek hastalıkları çalışma hayatımızda son derece önemli bir yer tutmaktadır. Bu sebeple köşemizi üç gün süreyle bu konuya ayırdık. İlk iki gün, meslek hastalığının ne olduğunu, nasıl tespit edileceğini ve hangi yollarla SGK’ya bildirileceğini anlatmış, meslek hastalığı listelerini ve meslek hastalığında çalışanlara sağlanan hakları sıralamıştık. Bugün de; meslek hastalığında işverenin sorumluluklarını ve sigortalıdan kaynaklanan kusurları ele almak istiyoruz...

HUKUKA AYKIRI HAREKET
İşverenin bilerek ve isteyerek hukuka aykırı hareketi sonucu sigortalının meslek hastalığına yakalanmasına neden olması durumunda işveren her açıdan sorumludur. SGK tarafından yapılan incelemelerde işverenin bu kastı tespit edilirse yapılan tüm ödemeler işverenden tahsil edilir. Meslek hastalıklarında kaçınılmazlık ilkesine göre işveren gerekli tedbirleri almamış ise kusurlu sayılacaktır. Yasal bildirim sürelerinde meslek hastalığının SGK’ya bildirilmemesi halinde kurum yaptığı ödemeleri işverenden isteme hakkına sahiptir.

ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN KUSURU
Meslek hastalığı üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep olan üçüncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara rücû edilir.
Meslek hastalığının meydana gelmesinde kusuru bulunan hak sahiplerine (sigortalıya) ise SGK’ca rücû edilmez

KURALLARA UYULMAZSA
Sigortalının, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymaması, tehlikeli olduğu veya hastalığa sebep olacağı bilinen bir hareketi yapması, yetkili kimseler tarafından verilen emirlere aykırı hareket etmesi, açıkça izne dayanmadığı gibi, hiçbir gereği veya yararı bulunmayan bir işi bilerek yapması ve yapılması gerekli bir hareketi savsaması, ağır kusuruna esas tutulur.


TEDAVİ SÜRESİNİN UZAMASI
1) Sigortalının meslek hastalığına uğramasından sonra, tedavi süresinin uzaması veya iş göremezliğinin artması hâllerinde geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri;
a) Hekim tavsiyesine uymadığı hekim raporu tarafından belgelendirilmesinde dörtte biri SGK’ca eksiltilerek ödenir.
b) Meslek hastalığına sigortalının ağır kusuru ile uğradığının tespit edilmesinde üçte biri oranında SGK’ca eksiltilerek ödenir. Ancak kusur derecesinin bilgi ve belgelerde yer almaması hâlinde yüzde beş oranında Kurumca eksiltilir.
c) Kasti bir hareketi yüzünden meslek hastalığına tutulan, hastalanan veya SGK’nın yazılı bildirimine rağmen teklif edilen tedaviyi kabul etmeyen sigortalıya, yarısı tutarında ödeme yapılır.
d) Meslek hastalığına uğrayan sigortalının çalışabilir olduğuna dair karar bulunmaksızın işe başladığı tespit edilirse yersiz yapılan ödemeler, ilgili mevzuat hükümlerine göre geri alınır.
Sigortalılara ait raporda, istirahat süresi sonunda çalışır kararı varsa ayrıca çalışabilir belgesi aranmaz.
Lütfi Köksal / Türkiye

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.