MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 19 Ocak 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Yeni kıdem tazminatı tavanı ve sosyal yardımlar

2010 Yılı Bütçe Kanunu ile belirlenen devlet memurlarının maaş hesaplamasına esas alınan katsayılar, 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere 2010/7 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yeniden tespit edildi. Aylık katsayısı (0,057383), taban aylık katsayısı (0,76293), yan ödeme katsayısı ise (0,01819) oldu.
Yeni katsayılara bağlı olarak 2010 Ocak ayından itibaren uygulanacak kıdem tazminatı tavanı ile bazı sosyal yardım tutarları da değişti.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI
4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışanlara, hizmet sözleşmelerinin Kanun'da belirtilen hallerden biri ile sona ermesi halinde, her çalışma yılı için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Ancak her bir hizmet yılı için ödenecek tazminat tutarı, en yüksek devlet memuruna (Başbakanlık Müsteşarı) bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi ile sınırlı.
Yeni katsayılara göre 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi 2.427,03 lira oldu. Buna göre, 1 Ocak 2010 tarihinden sonra ödenecek kıdem tazminatlarında kıdem tazminatı tavanı, 2.427,03 lira olarak dikkate alınacak.

AİLE YARDIMI
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 202. maddesine göre devlet memurlarına, çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eş ve çocukları için aile yardımı ödeniyor.
Yeni yılda, eş için 1500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenen aile yardımı tutarı 86,07 lira, 250 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde dilecek miktar üzerinden ödenen çocuk yardımı tutarı ise 14,35 lira oldu. En fazla iki çocuk için ödenen çocuk yardımındaki çocuk sayısı sınırlaması da kaldırıldı. 72. ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için ödenecek yardım tutarı ise 28,70 lira.

DOĞUM YARDIMI
Devlet memurlarına, dünyaya gelen çocukları için 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenen doğum yardımı da, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 143,46 liraya yükseldi.

ÖLÜM YARDIMI
Yeniden tespit edilen aylık katsayıya göre, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren devlet memurunun memur olmayan eşinin veya çocuğunun ölümü halinde ödenecek ölüm yardımı 545,14 lira, memurun ölümü halinde hak sahiplerine ödenecek ölüm yardımı ise 1.090,28 lira oldu.

İŞ KANUNU'NA TABİ ÇALIŞANLAR
Devlet memurları için yukarıda açıkladığımız tutarlar, 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışanlar için bazı farklılıklar gösteriyor. Örneğin İş Kanunu kapsamında bulunanlara bu tutarların ödenmesi yasal bir zorunluluk değil. Bu yardımların ödenmesi ancak bireysel veya toplu iş sözleşmeleri ya da işverenin iradesine bağlı olarak söz konusu olabiliyor.
Bu bağlamda, devlet memurlarına ödenen çocuk yardımı tutarlarını aşmayan çocuk yardımları gelir vergisinden müstesna tutuluyor. Eş için ödenen aile yardımının ise tamamı vergiye tabi.
Doğum yardımının, ücretlinin iki aylığına veya buna tekabül eden gündeliklerinin tutarına kadar olan kısmı, çalışanlara veya hak sahiplerine ödenecek ölüm yardımının ise herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın tamamı vergiden müstesna.

SSK emekliye yetim aylığı ödemez
Kamu kuruluşunda çalışmaktayım, Emekli Sandığı'na mensubum, emekli olmak istiyorum. Rahmetli babam SSK emeklisi idi, emekli olduğum zaman yetim maaşı alabilir miyim? Bekarım, aynı zamanda kız kardeşim de yüzde 70 oranında yetim maaşı almakta, şayet ben bu maaşı hak edersem, ben de aynısını mı alırım, kardeşimin maaşında bir eksilme olur mu? Münevver Ünlü Hem eski 506 sayılı SSK'ya, hem de yeni 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu'na göre, ana babadan yetim aylığı alabilmek için bekar veya dul olmanın yanı sıra sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak çalışmıyor ve buralardan kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almıyor olmak gerekiyor.
Kendi çalışmanızdan dolayı Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı alacağınız için babanızdan dolayı SSK'dan (SGK'dan) yetim aylığı alamazsınız.

Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam

 
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.