Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20  ARALIK  2010

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Affa başvuracak işverenler için hayati öneme haiz konular

Geçen hafta affa başvurmayı düşünen bağ-kur sigortalılarının sağlıklı işlem yaptırabilmeleri için af öncesi yapması gereken işlemleri yazmıştık.
Aynı şekilde iş verenlerinde af öncesi yapması gereken hayati öneme haiz işler var.
Aftan yararlanmak için...
Bazı iş verenlerin aftan yararlanamama durumu olabilir.
Meclisteki yasa tasarısının kanunlaşması halinde fark işçilik prim borçları ile idari para cezalarına ilişkin borçların yapılandırma kapsamına alınabilmesi için tebliğ edilmiş olma şartı bulunmaktadır.
İdari para cezalarının da kesinleşmiş olup olmaması durumuna göre aslının %50 veya %75 oranında silinmesi öngörülmektedir.
Dava açanlar veya dava süresi geçmemiş olanların idari para ceza asıllarının %75’inin silinmesi söz konusu olacaktır.
Aftan yararlanacak olan iş verenlerin zor durumda kalmamaları açısından özel nitelikteki inşaat iş yerleri ile ihale konusu işlerden kaynaklanan ön değerlendirme ve araştırma işlemlerinin tamamlanarak fark işçilik borçlarının borçlu olan iş verenlerce tebellüğ edilmesi gerekmektedir.
Borçları tebellüğ etmeyenler
yararlanamaz
Yasanın çıktığı tarihte borçlarını tebellüğ etmeyen iş verenlerin aftan yararlanamayacağı düşünüldüğünde borçluların bir an evvel borçlarını tebellüğ etmelerinde fayda var.

Sorular-Cevaplar
SORU: Sayın Ahmet Şerif, ben 2002 Mart ayında bağ-kurdan emekli oldum, 2002 Mart sonunda yurt dışına çıktım, maaşımı öğrenci olan oğlum alıyordu, bundan dolayı ne kadar maaş aldığımı sorgulamıyordum. Ta ki Mart 2010’a kadar, 9. basamaktan emekli olmuştum, aldığım maaş 585 TL civarındaydı. Araştırdığımda vergi dairesi ve sigortadan kapanış yaptığım halde ticaret odasından şirket kapanışının prosedürü uzun sürmesinden dolayı tamamlayamamıştım. Bundan dolayı maaşımdan 2003 de çıkan yasa gereği kesinti yapıldığını gördüm. İtiraz ettim, SGK sadece 2008’den 2010 mart ayına kadar olan kesintiyi iade edebileceğini ancak öncesini veremeyeceğini söyledi ve bir miktar ödeme yaptı. Bana göre almam gereken 4.000 lira daha var, bu konuda kanuni hakkım nedir?
Yusuf TELLİ

CEVAP: Sayın okurum sizin maaşınızdan kesilen tutar sosyal güvenlik destek primidir. Eğer emekli olduktan sonra şirketiniz tasfiyeye girmişse SGK sizden kesilen tutarın tamamını size iade etmek zorundadır. Yazdığınızdan anladığım kadarıyla şirket ortağısınız ve siz emekli olduktan sonra da şirketin tasfiye durumu devam etmiş. Bu durumda eğer şirket sizin emekli olmanızdan sonra tasfiyeye girmişse kesilen tutarın tamamını iade alabilirsiniz.

SORU: Ben, Nurhayat Erdoğan ilk SSK girişi 15.11.1986 doğumu 03.07.1965’tir. 1995’te ilk doğum sebebiyle işten ayrıldım. Toplam 2619 gün SSK primim oldu. 2006 Aralık ayında isteğe bağlı prim ödemeye başladım. 2008 yılının Eylül sonuna kadar isteğe bağlıya 660 gün prim ödedim. 2008 Ekim ayından itibaren isteğe bağlı Bağkura 2010 Eylül ayının 17’sine kadar toplam 707 gün prim yatırdım. 17 Eylül 2010 isteğe bağlı Bağkuru kapattırdım. 2 sefer ayrı şekilde doğum borçlanması yaptım. 2008/111 sayılı yasaya göre ilk doğum borçlanması (720 gün) yaptım. 2010/106 yasaya göre 2. doğum borçlanması (450 gün) yaptım ve emeklilik dilekçemi verdim. 2 ay sonra son 7 yılda kurumumuza 660 gün prim ödeme sayınız var 1260 gün şartını yerine getirmediğinizden 2009 Haziran ayında yaptığım doğum borçlanması Bağkur kapsamında değerlendirildi diye emeklilik dilekçemiz reddedildi ama isteğe bağlı Bağkuru kapattırdıktan sonra 30.09.2010’da yaptığım 2. doğum borçlanması SSK hizmet döküm sitesinde gözükmektedir. Bu konuda sizden görüş almak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkürler.
Nurhayat Erdoğan

CEVAP: Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere maalesef doğum borçlanması uygulamalarında sizin gibi mağdurlar var. Konuyu çok net izah etmişsiniz, ancak dava açmak dışında yapabileceğiniz bir şey yok.

Ahmet ŞERİF /
ahmet.serif@yahoo.com / Y.Çağ

 
   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.