MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 21 Ocak 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Maliyeden sıkı denetim

Eczaneler, doktorlar, avukatlar ve ilaç firmaları yeniden mercek altında

Maliye Bakanlığı, son dönemde fiyat tartışmalarıyla gündeme gelen ve bazı ilaçları piyasaya özellikle sürmedikleri ithamlarına hedef olan ilaç firmaları nezdinde tüm sektöre kapsamlı bir vergi incelemesi yapacak

Maliye Bakanlığı, son dönemde fiyat tartışmalarıyla gündeme gelen ve bazı ilaçları piyasaya özellikle sürmedikleri ithamlarına hedef olan ilaç firmaları nezdinde vergi incelemesi başlatıyor.

Bu yıl içinde eczacılar, doktorlar, avukatlar ve yüksek para hareketi bulunan potansiyel mükellefler de denetime tabi tutulacak.

ilaç firmalarına yönelik inceleme, Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerince gerçekleştirilecek. Gelirler Kontrolörleri, denetim çalışması kapsamında ilaç üreticileri ve ithalatçıları da içine alan tüm sektöre dönük kapsamlı bir vergi incelemesi yapacak.

Bu çalışma çerçevesinde öncelikle firmalar ve sektöre dönük bir ön araştırmaya gidilecek. Daha sonra da bütün mükellefler tek tek denetime tabi tutulacak.

-ECZANELER DE SIRADA-

Bu arada vergi denetim ekipleri, ilaç firmalarının yanı sıra 2009'da da denetime tabi tutulan eczacılar, doktorlar ve avukatları da yeniden mercek altına alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sözleşme iptaliyle uzun süre kamuoyunu meşgul eden eczanelere yönelik vergi incelemesinde, eczanelerin kamudan aldıkları ilaç bedelleri ve kar marjları da dikkate alınacak.

Avukatlara dönük incelemede ise Adalet Bakanlığının Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verileri de kullanılacak.

Avukatların bürolarından açtıkları davalar, yatırdıkları harçlar, dilekçeleri ve dava dosyalarına ulaşmasını da sağlayan UYAP sisteminden Türkiye'deki bütün avukatların faaliyetleri derlenecek. Avukatların gelir ve kurumlar vergisi beyanname bilgileri, Vergi İstihbarat Merkezindeki diğer verilerle çapraz kontrole tabi tutulacak. Bu işlemin ardından da avukatlara yönelik tek tek inceleme yapılacak.

Doktorlar da bu yılın Vergi Denetim Programında incelemeye tabi tutulacak meslek gruplarından biri olacak. Avukatların vergi incelemelerinde, İstihbarat Merkezi kayıtlarının yanı sıra, POS makinası bilgileri de kullanılacak.

-PARA HAREKETLERİ İZLENİYOR-

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, bankalar ve diğer finans kuruluşlarındaki yüksek para hareketlerini de izleyerek, potansiyel mükelleflere de ulaşacak.

Potansiyel mükelleflere dönük denetim çalışmasında, belli bir limitin üzerindeki para hareketlerinin yanı sıra tapu kayıtları, emniyetteki araç tescil bilgileri ve kredi kartı harcamalarından da yararlanılacak.

Vergi İstihbarat Merkezi ve Risk Analiz Çalışmalarında yüksek harcaması ve para hareketi olduğu belirlenenlerin, devlete gelir beyan edip etmediğine, beyan ettiyse bunun tutarının ne olduğuna bakılacak. Bu şekilde potansiyel mükellef incelemesi gerçekleştirilecek.

-RİSK SIRALAMASI YÜKSEK OLANLAR DA DENETLENECEK-

Öte yandan yeni denetim programı çalışmalarına paralel, Türkiye'deki tüm mükelleflerin risk kriterleri de belirlenecek.

Buna göre, riski yüksek olanlardan başlanarak bir denetim çalışmasında bulunulacak.

Net kayıp ve kaçağın da tespit edileceği bu çalışmada sektör ayrımına gidilmeyecek. En riskli mükellef ve en çok kayıp kaçağı bulunanlar, öncelikle incelemeye alınacak.

Daha sonra da özel programın ürettiği tüm verilerle, Mükellef Risk Profili ortaya çıkacak.  EKOTRENT / 21.01.2010

 
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.