Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   23 TEMMUZ 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Bilgisayar programı ticareti yapanlar da stopaj ödemezler & Uyarılar


Değerli okurlar sizlerle bir muktezayı paylaşmak istiyorum.

Bu konuda daha önce de pek çok mukteza yayınladım ve gelişmelerden bahsettim. Kısaca özetlemek gerekirse bakanlık, alınan bilgisayar programları şirket içinde kullanılıyorsa stopaja tabi değildir şeklinde değerlendirmeler yapmaktadır.

Paylaştığım mukteza da satın alınıp, olduğu gibi satılan bilgisayar programları için de stopaj yapılmaması gerektiği değerlendirmesi yapılmaktadır.

Değerli Dünya okurları, geçen yazımda TBMM'nin değerli üyelerine açık mektup yazıp, görüşülmekte olan torba kanunla ilgili uyarılarımı paylaşmıştım. Bu uyarılarıma iki yeni uyarı daha ekleyip devam etmek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, aşağıdaki üç konuda açık ve bariz hata yapılmaktadır.

1. Yatırım indirimi ile ilgili yapılan sınırlayıcı düzenleme açıkça Anayasa'ya aykırıdır.

Daha önce geçmişte kazanılmış hakların ihlali anlamına geldiği için iptal edilen sınırlama bu kez bir başka sekle büründürülmüştür.

2. Ücretle ilgili yeni düzenleme de ayırma kuramına aykırıdır. Yine Anayasa Mahkemesi'ne gitme ve iptali ihtimali yüksektir.

3. Takdir komisyonunda geçen süre ile ilgili geçici madde ile getirilen düzenleme şuan zamanaşımına uğramış bulunan işlemleri canlandırma anlamına gelmektedir. Aleyhe ve geçmişe dönük bir düzenlemedir. Ölüyü canlandırma anlamına gelmektedir. Bu nedenlerle de iptal edilecektir.

Saygılarımla arz ederim.

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı: B.07.1.GİB.0.03.49/….

Konu:

İlgi: …/…/2006 tarihli dilekçeniz

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin bilgisayar yazılım ve donanım ürünlerinin ticari mal olarak ithali, stoklanması, pazarlanması ve dağıtımı işi ile iştigal ettiği, bu faaliyetler kapsamında satın alınan bilgisayar yazılımlarını copyright hakkı çerçevesinde çoğaltma, değiştirme, topluma dağıtma, gösterme vb. haklarının şirketinize devri olmadan aynen ve hiçbir değiştirme veya çoğaltmaya tabi tutmadan müşterilerinize satmakta olduğunuz belirtilerek, bilgisayar yazılımları için yurt dışında yerleşik yabancı satıcılara yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

21.05.2006 tarih ve 26205 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun dar mükellefiyette vergi kesintisinin düzenlendiği 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde dar mükellefiyete tabi kurumların serbest meslek kazançları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından %15 oranında vergi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında da ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen kişilerce %15 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Maddenin sekizinci fıkrası ile Bakanlar Kurulu'na bu maddede belirtilen vergi kesintisi oranlarını, gelir unsurları veya faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı belirleme, sıfıra kadar indirme ve belirtilen oranın iki katına kadar artırma konusunda yetki verilmiştir.

Bu yetkiye istinaden yayımlanan 2006/11447 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinti oranı petrol arama faaliyeti dolayısıyla sağlanacak serbest meslek kazançlarından %5, diğer serbest meslek kazançlarından %20, ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayri maddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden de %20 olarak belirlenmiştir.

Bu düzenlemeler çerçevesinde, şirketiniz tarafından yurt dışında mukim firmalardan alınan bilgisayar programlarının üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ve/veya çoğaltılmadan nihai tüketicilere satılması veya aynı şekilde işletmede kullanılması halinde, elde edilen kazanç ticari kazanç niteliğinde olduğundan bu nitelikteki ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Zeki GÜNDÜZ / Dünya

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.