Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   23 KASIM 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   
İşveren hafta tatilini toplu olarak kullandıramaz


Özel bir firmada güvenlik olarak çalışıyorum ve normal şartlarda haftada 1 gün izin hakkım var. Ancak; işin yoğun olduğu dönemlerde haftalık izinlerimi kullanamıyorum. İşyeri daha sonraki dönemlerde haftalık izinlerimi toplu halde alacak izin olarak veriyor. Resmi tatil günlerinde çalışırsam, yine aynı şekilde sonraki dönemde alacak izin olarak veriyor. Örneğin; 14 gün alacak izin kullanıyorum, bu 14 günün içerisinde 2 gün haftalık izin daha kullanarak 16 gün izin kullanmam gerekiyor. Yıllık izin de öyle oluyor ama işyeri alacak izin kullandığım için bu 2 günlük haftalık izni hak etmediğimi belirtiyor ve alacak iznimin içerisindeki 2 haftalık iznim ölüyor. İnsan kaynakları, yaptığım görüşmede, hafta süresince 1 gün izin hak etmek için o haftada 6 gün çalışılması gerektiğini söylüyor. Ama ben o alacak izinlerimi peşin olarak çalışmışım, alacak izin süresince haftalık izinlerimi hak etmem gerekmiyor mu? Kanunda bu konuyla ilgili nasıl bir madde var?

5188 sayılı yasa, güvenlik görevlilerinin çalışma koşulları bakımından bir düzenleme getirmiyor. Bu yasaya tabi olanların çalışma koşulları da 4857 sayılı iş yasamızla düzenleniyor. Bu kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önceki iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile 7 günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Buradan da anlaşılacağı üzere; hafta tatilinin toplu olarak kullandırılması şeklindeki işyeri uygulaması kanuna aykırıdır. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma yapılırsa, bu günlere ilişkin ücretlerin bir kat fazlasıyla ödenmesi gerekir. Ancak fazla mesailer için işçi isterse serbest zaman kullanabilir. Ulusal bayram ve genel tatil çalışması fazla çalışma olmadığı için bu günlerde yapılan çalışmaların yerine izin verilemez, zamlı ücretlerinin ödenmesi gerekir.

KAMUDA İŞ OLANAKLARI
Ankara Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yarışma sınavı ile müfettiş yardımcıları alınacak. ÖSYM tarafından 27-28 Haziran 2009 ve 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Lisans (A) Grubu'nda, (KPSSP 65) bölümünden 70 ve daha yukarı puan almış olanlar başvuru yapabilirler.
Başvurular 25 Kasım 2010 günü saat 17.00'ye kadar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 'Emniyet Mahallesi,Hipodrom Caddesi No:5 Kat:22 06330 Yenimahalle/ANKARA' adresine şahsen veya posta ile yapılabilir.
ALİ ŞERBETÇİ   / Takvim

Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.