MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 25 Ocak 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Kıdem tazminatı soruları

Okuyucularımın kıdem tazminatı hakkındaki soruları, bazı dönemlerde artıyor. Yaklaşık bir yıldır böyle bir süreçten geçiyoruz. Mülga 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlüğü süren 14'üncü maddesinin 4447 sayılı Kanun ile eklenen 5. bendine göre, 15 yıl sigortalık süresi ve 3600 gün prim gün sayısını dolduranların SGK'dan "Kıdem Tazminatı Alabilir" yazısını alarak kıdem tazminatını istemeleri durumunda işyerlerinden alabildiklerini, bu dönemde birkaç kez yazdım. Nitekim bu konuda sorusu olan Selçuk ARSLAN isimli okurum, 12 Ocak günü gönderdiği "1970 doğumlu, 1988 sigortalı ve 6000 gün yevmiyeli çalışanım. Bu şartlarla SGK'dan "Kıdem Tazminatı Alabilir" yazısını hak ettiğimi zannediyorum.. Sormak istediğim, kıdem tazminatımı alıp emeklilik yaşımı mı bekleyeceğim; yoksa emekliliğe kadar tekrar çalışabilir miyim? Çalışabilirsem diğer çalıştığım yerden de birkaç yıl sonra tekrar kıdem tazminatımı isteyebilir miyim?" sorusunun cevabını bulunca "Biraz acele mail yazmışım. Yazılarınız arasında cevabım varmış. Sorumdan vazgeçiyorum" diyerek açıklama postası gönderdi. Kendisine bu e-postaları ve bilhassa ikinci gönderisi için teşekkür ediyorum. Takdir edilmeli ki aynı konuyu tekrar tekrar yazmak, yerimizin sınırlı oluşu nedeniyle çok zor oluyor.

15 yıl çalışanın kıdem tazminatı hakkının ne gibi şartları var?

H.G.: Tahsin Bey, mülga 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlüğü süren 14'üncü maddesinin 4447 sayılı Kanun ile eklenen 5. bendine göre, 15 yıl sigortalık süresi ve 3600 gün prim gün sayısını dolduranlar, kıdem tazminatını istemeleri durumunda işyerlerinden alabiliyorlar. Bu doğrultuda ilk sorum: İlk sigorta başlangıç tarihim, 08.01.1996 ve ödenen prim günüm, 4473 gündür. Ne zaman hak edebilirim? Kısa dönem (8 ay) yapmış olduğum askerlik görevimi saydırabilir miyim? İkinci sorum: Bu madde ile kademeli emeklilikten yararlananlar, tekrar başka bir yerde sigortalı olarak çalışabilirler mi?

C: 26.10.2009 tarihli Yeni Şafak'ta ve 18.05.2009 tarihli gazetemiz Yeni Şafak'ta daha kapsamlı yazı yazmıştım. Okuyucularım, bu yazıları internet sayfamızdan okuyabilirler. Okuyucum, 15 yıllık sigortalılık süresini 08.01.2011 tarihinde dolduracak. Prim ödeme gün süresi yönünden eksiği yok. Belirtilen tarih itibariyle SGK'dan "kıdem tazminatı alabilir" yazısını alarak iş sözleşmesini bu sebeple feshederek işverenden kıdem tazminatını isteyebilecektir. Daha sonra başka işyerine girerek çalışabilir. Ancak okuyucum, bu tarihte emekli olamaz; çünkü kısmî yaşlılık aylığı için yaş şartlarının da gerçekleşmesi gerekmektedir.

Y.A.A.: Tahsin Bey, 15 yıl çalışana kıdem tazminatı hakkı konusunda internetten arama yaptığımda referans olarak sizin yazılarınıza rastlamam sebebiyle size danışmaya karar verdim. 1.9.1969 doğumluyum ve ilk sigortalı olma tarihim, 1.9.1985. Temmuz 1993 tarihinde çalışmaya başladığım bir önceki işyerimden Nisan 2007 tarihinde kendi isteğimle ayrıldım. Ayrıldığım tarih itibari ile de 15 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartını yerine getirmekle beraber, böyle bir hakkım olduğunu bilmediğim için, herhangi bir girişimde bulunmadım. Bu konuyu yeni öğrenip sizin de yazılarınızla detayı inceledikten sonra, SGK'ya başvurdum ve "kıdem tazminatı alabilir" yazısını aldım. Elimdeki bu yazı ile şu andaki işyerimden değil de daha önce çalıştığım işyerinden kıdem tazminatımı alabilir miyim, bunun için ne yapmalıyım?

C: Okuyucumun feshi, tazminat hakedişine uygun yapılmamıştır.
Tahsin Sınav
tsinav@yenisafak.com.tr / Y.Şafak

 
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.