MuhasebeNet

İletişim Hattı

0507 227 29 61

  Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN : 26 Ocak 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

     
 
 

Maliye tepki çeken sisteme son verdi

'Kod' kalktı iş dünyası nefes aldı

Maliye, 'Kod sistemi' diye bilinen ve iş dünyasının tepkisine neden olan sisteme son verdi. Şimşek'in açıkladığı ''KDV İadesi Risk Analizi'' ile sahte fatura düzenleyenler hızla belirlenecek, iade süreci hızlanacak. Maliye, "Kod sistemi" diye bilinen ve iş dünyasının tepkisine neden olan sisteme son verdi. Şimşek'in açıkladığı "KDV İadesi Risk Analizi" ile sahte fatura düzenleyenler hızla belirlenecek, KDV iade süreci hızlanacak. Bakan Mehmet Şimşek TEKEL işçileri için ise, "Hükümetimizin bir hatası varsa, özelleştirmede açıkta kalan işçilerimize merhamet beslemesinden kaynaklanıyor" ifadesini kullandı.

Maliye, KDV iade sürecinde, iş dünyasının elini rahatlatacak ve sahte faturaların da önüne geçecek önemli bir adım attı. KDV iadeleri internet vergi daireleri üzerinden online olarak yapılacak. KDV iadesi için uzun süre bekleyen iş dünyası da daha hızlı iade alabilecek. Yeni sistemi açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL işçileri konusunda da sert konuştu: "Bu hükümetin bir suçu varsa o da özelleştirme sonucu açıkta kalanlara merhamet göstermesidir." Şimşek, "KDV İadesi Risk Analizi Raporu" adı verilen yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. Bakan Şimşek, şu mesajları verdi:

İHRACATÇININ YÜZÜ GÜLECEK: 2009'un ilk 11 ayında iade tutarı KDV gelirlerinin yüzde 22'si oranında yaklaşık 11.6 milyar lira oldu. İhracattan doğan iade talebi ise toplam iadelerin yaklaşık yüzde 70'ine denk geliyor. İade talepleri hızlı bir şekilde yerine getirilecek. KDV iade sürecinin hızlanması yurt dışı piyasalarda ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak.

SAHTE FATURAYA SON: Proje ile KDV iade sürecinde sahte fatura düzenleyen veya kullanan mükellefler daha hızlı tespit edilecek. Mükellefler iade almak için vergi dairesine kağıt ortamında veya CD ile ile birtakım liste ve belgeler veriliyor. Vergi daireleri bu belgelere göre kontrol yapıyor. Elle yapıldığı için kimi zaman hatalar oluşabiliyor. Vergi daireleri üzerindeki ağır iş yükü hafiflemiş olacak.

İADE SÜRECİ HIZLANACAK

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?: Bu modelle, "Kod sistemi" olarak bilinen uygulamaya son verilecek. KDV iade süreci hızlanacak. Ortalama 10 günde yapılan işlemler, yeni sistemde anında yapılacak. Vergisel ödevlerini yasalara uygun olarak yerine getiren mükellefler iadelerini en kısa sürede alabilecek. İade talepleri elektronik ortamda gönderilebilecek. Bütün iade talepleri bilgi işlem merkezine iletilerek buradaki bilgisayar programı aracılığıyla değerlendirilerek Türkiye genelinde uygulama birliği sağlanacak.

KARTLARLA ARTIK GELİR VERGİSİ DE TAHSİL EDİLECEK

Maliye, kayıtdışı ile mücadele kapsamında nakit ekonominin sınırlandırılması için de kolları sıvadı. Bu kapsamda nakit yerine kart kullanımı vergi teşvikleriyle desteklenecek. Trafik cezası, gelir vergisi, gibi kamu gelirlerinin kartla tahsil edilmesi özendirilecek. Kayıtdışılığın yaygın olduğu sektörlerde kart kullanımını teşvik amacıyla, indirimli vergi ve harç uygulamaları planlanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıtdışı faaliyetlerin dürüst mükellefler aleyhine yarattığı haksız rekabet baskısını ve toplumsal vergi bilincini olumsuz yönde etkileyen faktörleri azaltıcı çalışmalar yapılıyor" dedi. Hazal ATEŞ/ANKARA

'HÜKÜMETİN HATASI MERHAMET GÖSTERMEKTİR'

Şimşek, yeni sistemi açıklarken, TEKEL işçileriyle ilgili soruları da yanıtladı. Özelleştirme sürecinin 2001 yılında başladığını, hükümetleri döneminde tamamlandığına işaret eden Bakan, "Biz özelleştirme sonucu işçilerin mağdur olmaması için hem kıdem hem de ihbar tazminatlarını ödedik, 4C kapsamında istihdam ve gelir imkânı sağladık. Hükümetimizin bir hatası varsa, açıkta kalan işçilerimize merhamet beslemesinden kaynaklanıyor" dedi. TEKEL çalışanlarının aylık maliyetinin yaklaşık 40 milyon lira olduğunu belirten Şimşek, "Vatandaştan aldığımız paraları işçilere bu şekilde vermemiz ne hakka ne de hakkaniyete uygundur" dedi.

BUGÜNE KADAR ATILAN ADIMLAR

* Akaryakıt programları ödeme kaydedici cihazlara bağlandı
* Alkollü içki ve sigarada bandollü izleme sistemi kuruldu
* Enerji sektöründe lisans alma zorunluluğu getirildi
* Akaryakıt ürünlerinde marker uygulaması başladı
* Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Projesi kapsamında koordinatörlük kuruldu
* 8 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemeleri bankalar aracılığıyla yapılmaya başladı
* Kayıtdışı işlemlerin tespiti için mali kayıtları esas alan veri ambarı kuruldu

Hazal ATEŞ/ Sabah
 

 
 
 ▼Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net   www.muhasebenet.com . Her hakkı saklıdır.