Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26 AĞUSTOS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   
İkinci el otomobil satışı yapan emekli, Gelir Vergisi ödemek zorunda

Soru: Emekli olup, iş yeri açmaksızın yılda birkaç tane ikinci el otomobil alıp satarak geçimini temin eden birinin vergi ödemesi gerekiyor mu? Otomobil alım satımından dolayı ileride vergi dairesi ile sorun yaşar mı? T.S.

Cevap: Sürekli olarak yapılan mal alım satımı faaliyetinde elde edilen kazancın, ticari kazanç kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi tutulması gerekiyor. Her yıl birkaç otomobil alım satımı yaptığınıza göre, faaliyetinizde süreklilik unsuru bulunuyor.
Oto alım satımlardan elde ettiğiniz kazancın ticari kazanç kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi tutulması gerekiyor. Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi, faaliyetinizi tespit ettiğinde geriye dönük olarak cezalı işlem yapabilir. Otomobil alım satımı işine devam ettiğinize göre, cezalı duruma düşmemek için bir an önce Gelir Vergisi mükellefiyetini tesis ettirmenizde yarar var.
 

Kendi isteği ile ayrılan ihbar tazminatı alamaz

Soru: 1 Kasım 1986 SSK girişli, 4 Eylül 1969 doğumluyum. Çalıştığım iş yerinden ayrılmak için, ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısı ile başvuracağımı biliyorum. Sormak istediğim, bu yazı ekinde istifa dilekçesini verirken ihbar süresini de yazabilir miyim? (16 yıldır aynı şirkette çalışıyorum) F.G.

Cevap: Dilekçenize ihbar sürenizi yazmanızın bir mahsuru yok. İhbar tazminatı almak için dilekçenize ihbar sürenizi yazmak isteseniz de kendi isteğiyle ayrılanlar ihbar tazminatı alamadığından bir faydası olmaz.

Ekrem Sarısu / Posta

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.