Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   26 EYLÜL  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

İsteğe bağlı sigortada 12 ay öncesi ödenemez


İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler en fazla geriye doğru ödemedikleri 12 ayın primini ödeyebilirler.
Ait olunan aydan itibaren en geç 12 ay içinde gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler sigortalılık süresinden sayılmayacaktır.
Söz konusu 12 aylık süreden sonra ödenmiş olan primler kişilere geri iade edilecektir.
Zorunlu sigortalılık nedeniyle borcu bulunan bir kişinin yaptığı ödemeler öncelikle bu borcuna sayılacaktır. Yani zorunlu sigortalılıktan dolayı borcu bulunan bir kimse önce bu borcunu ödeyecek, ondan sonra isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilecektir.

SGK’nın sistemine göre ödeniyor
Yasal düzenleme yukarıda olduğu gibi söylüyorsa da fiili durum böyle değil.
SGK’ya bugün gidip geriye doğru 15-20 ayın birden isteğe bağlı sigortasını ödeyebiliyorsunuz. Ancak ileride emeklilik sırasında bu günler hizmet sayılmayacak. Bundan dolayı isteğe bağlı prim ödeyenlerin bu durumlarını dikkate alarak gerekli düzeltmeleri yaptırmaları gerekiyor.
Kanuna göre, bu durumda olanlara ileride sigortalılık süresi verilemeyeceği gibi paraları da bu günün parası ile iade edilecek.

Kimlik numarasıyla ödeme yapılabilir
SSK isteğe bağlı sigortalısı olarak prim ödemekte olan ancak yasa gereği Ekim 2008 tarihinden sonra yaptıkları ödemeler Bağ-Kur isteğe bağlı olarak değerlendirilen sigortalılar artık bankalarda T.C. kimlik numaralarını belirterek de ödeme yapabilecekler.
İsteğe bağlı SSK’lı iken Ekim 2008 itibarıyla Bağ-Kur’lu sayılan kişiler bankalara gittiğinde bankalar bu kişilerden Bağ-Kur numaralarını talep etmiş, bundan dolayı SGK Müdürlüklerinde yığılmalar olmuştu.
Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan çalışmalar sonrasında yapılan program değişikliği ile prim tahsilatı yapan bankalar artık kimlik numarasını girdiğinde Bağ-Kur numarasını da otomatik olarak görecekler.

Ahmet ŞERİF /
ahmet.serif@yahoo.com / Y.Çağ

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.