Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  28 OCAK 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Eksik vergiyi pişmanlık dilekçesiyle öderseniz ceza kesilmez
 

Soru: 2006 yılına ait olup, 2008 de mahkeme yoluyla tahsil ettiğimiz kira gelirimiz vardı. 2008 yılı kira gelirimizi beyan ederken, 2006 yılına ait mahkemeye yoluyla tahsil ettiğimiz kirayı beyannameye dâhil etmedik. Bir arkadaşımızın söylediği gibi, bu geliri de beyan etmemiz gerekiyor muydu? Gerekiyorsa bugün için ceza ödememek için ne yapmamız lazım?

Cevap: 2008 yılında Mahkeme vasıtasıyla tahsil ettiğiniz geçmiş yıl kira gelirinizi, arkadaşınızın belirttiği gibi, 2008 yılı beyannamenize dâhil etmeniz gerekiyordu. Şayet vergi dairesi eksik beyanınız için, bugüne kadar herhangi bir işlem(vergi incelemesi vb.) yapmamışsa, eksik beyanınızı pişmanlıkla beyan etmeniz halinde, vergi ziyaı cezası uygulanmaz. Sadece ödemenin geciktiği her ay için pişmanlık zammı(aylık yüzde 1.95 oranında) hesaplanır. Vergi ve pişmanlık zammının, pişmanlık dilekçesinin verilişi tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemeniz gerekiyor. 15 gün içinde ödeme yapmazsanız pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacağınızdan, ödemeniz gereken vergiye vergi ziyaı cezası ile birlikte ödemek zorunda kalırsınız.

Boş bina için Çevre Temizlik Vergisi ödenmez

Soru: Kiracı çıktıktan sonra üç seneden beri boş olan işyeri için belediye, eski kiracıdan çöp vergisi istemektedir. Bu vergiyi eski kiracı mı? Yoksa mal sahibinin mi ödemesi gerekiyor?

Cevap: Halk arasında çöp vergisi olarak tanımlanan Çevre Temizlik Verginin mükellef,i her ne şekilde olursa olsun binaları kullananlardır. Binayı kim kullanıyorsa Çevre Temizlik Vergisini de o öder. Kullanılmayan, yani boş olan binalar için Çevre Temizlik Vergisi ödenmez. Dolayısıyla üç yıldan beri boş olan işyeri için, ne eski kiracı, ne de mal sahibinden çevre temizlik vermesi istenemez. Muhtemelen eski kiracı üç yıl önce işyerini boşalttığını belediyeye bildirmemiştir. Belediye işyerinin kullanılmadığını bilmediğinden, Çevre Temizlik Vergisi tahakkuku yapmıştır. İşyerinin kullanılmadığını gösteren belgeleri de ekleyerek belediyeye düzeltme dilekçesi vermeniz halinde, aranan vergi tahakkuktan terkin edilir.  EKREM SARISU / Posta

 
       

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.