Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   30 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Mükellef hakları

 
   
Mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak amacıyla yapılan düzenlemelerle sağlanan haklara 'mükellef hakları' deniliyor. Bu tür haklar, vergileme ile ilgili işlemlerde kurallara bağlı kalınmaya çalışılacağına, hukuka aykırılıklar için de yargısal denetim yolunun açık olacağını ifade ediyor.
Mükelleflere çeşitli açılardan haklar tanıyan düzenlemeler iç hukuk kaynakları ve dış hukuk kaynaklarına dayalı olabilir. İç hukuk kaynakları; Anayasa ve yasalarda yer alan hükümler ile mükellef hakları bildirgeleri ve imtiyazları biçimindeki düzenlemelerdir. Dış hukuk kaynakları ise, uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelerdir.

DÜNYADAKİ DURUM
Dünyada mükellef haklarının korunması ve toplumda vergi bilincinin yaygınlaştırılmasına yönelik girişimler İngiltere, ABD ve Avustralya'da başlayıp diğer ülkelere yayılmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak mükellef hakları konusunda pek çok sivil toplum örgütü kurulmuştur. Günümüzde 45 ülke ve 65 üyeden oluşan Dünya Mükellefler Birliği, mükellef haklarının korunması ve vergi bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla tüm dünyada faaliyetlerini sürdürüyor.

Mükellef haklarının korunmasına yönelik çalışmaların en fazla yoğunlaştığı Avrupa'da ise 29 ülkenin üye olduğu Avrupa Mükellefler Birliği bulunmaktadır. Sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren bu birlikler, ülkelerde hukuka uygun ve adil vergilemenin hayata geçirilmesi ve mükellef haklarının korunmasına yönelik girişimlerini her geçen gün artırıyorlar.


TÜRKİYE'DE SİVİL ÖRGÜTLENME NE DURUMDA?
Türkiye'de mükellef haklarıyla ilgili olarak bazı dernek ve vakıflar mevcut. Meslek kuruluşları da faaliyet konularıyla ilgili olduğu ölçüde konuya göz kırpıyor. Mükellef haklarının korunması ve geliştirilmesi anlamında güçlü bir yapılanma, ilk kez geçtiğimiz yıl Bursa'da gerçekleşti. Bursa'da 21 kurum ve kuruluş bir araya gelerek Mükellef Hakları Platformu'nu kurdular. Platforma iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından yoğun destek sağlandı.


Vergileme işlemlerinin hukuka uygun ve adil bir şekilde uygulanması ve bu süreçte mükellef haklarına saygı gösterilmesini isteyen tüm mükellefler; üye oldukları sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, iş dünyası veya çalışma hayatını temsil eden kuruluşları aracılığıyla Mükellef Hakları Platformu'na üye olabiliyor. Yani bu platform; Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, Meslek Odaları, Sanayici ve İşadamları Dernekleri, Üniversiteler ve diğer tüm sivil toplum temsilcilerine açık.

MÜKELLEF HAKLARINDAN BAZILARI
Türkiye'de mükelleflere tanınan hakları genel ve özel haklar şeklinde iki ayrım altında özetlemek mümkün. Genel haklar;
Adil, eşit ve saygılı hizmet alma hakkı,
Bilgi alma hakkı,
Başvuru hakkı,
Temsilci kullanma hakkı ve
Bilgilerin ve özel hayatın gizliliği hakkıdır. Özel haklar ise tarh ve tahsile ilişkin haklar, uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin haklar ve vergi denetimine ilişkin haklardır.
Bu hakların dayanak ve açılımlarıyla bu haklar bakımından durumumuzu izleyen yazılarımızda ele alacağız.

Birden fazla nedenle doğum borçlanması yapamazsınız
EŞİM (bayan) 07.08.1958 doğumlu. 15.04.1994 tarihinden itibaren hiç ara vermeden bu güne kadar primleri yatmıştır. Şu anda 16,5 yıl oldu. Çocuk borçlanması yapmak istiyoruz. Çocuklarımızın doğum tarihleri (4 çocuk); 03.05.1979, 24.10.1980, 06.01.1985, 01.05.1995. Bağ-Kur'dan borçlanma yapabiliyor muyuz? Şayet Bağ-Kur'dan borçlanma yapamazsak herhangi bir yerden sigortalı gösterip borçlanma yapabilir miyiz? Bu konularda SGK'dan yardım alamıyoruz, bize yardımcı olursanız çok memnun oluruz. Yadigar Keser
Sorunuzdan, eşinizin Bağ-Kur sigortalısı olduğunu anlıyoruz. Doğum borçlanması 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan kadınlara sağlanan bir hak olduğundan, Bağ-Kur sigortalısı kadınlar doğum borçlanması yapamıyor. Eşiniz bundan sonra 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlasa da genelgeye göre, doğum borçlanması yapacak sigortalının doğumdan önce 4/a kapsamında tescil edilmiş olması gerekiyor. Eşiniz 4/a sigortalısı olsaydı bile, yine genelgeye göre, sigortalılığın başlangıcından önce gerçekleşen doğumlar için borçlanma yapılamadığından ilk üç çocuk için; dördüncü çocuk doğduktan sonraki iki yıllık sürenin primleri ödenmiş olduğu için de dördüncü çocuk için borçlanma yapamayacaktı.

Genel sağlık sigortası bildirim süresi uzatılıyor
MEVCUT yasa hükmüne göre, genel sağlık sigortası kapsamında olmayanların bugün akşam mesai saati bitimine kadar genel sağlık sigortası bildirimi ile genel sağlık sigortalılıklarını tescil ettirmeleri, tescilini yaptırmayanlara 760,50 TL idari para cezası uygulanması gerekiyordu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız'ın yaptığı açıklamaya göre, genel sağlık sigortası kapsamında olmayanların bildirim süresi
1 Ocak 2012'ye kadar uzatılıyor.

SGK Başkanı Zararsız'ın açıklamasına göre, ertelemeye ilişkin değişiklik tasarısı hazırlanmış, Meclis açıldığında yasalaştırılması öngörülüyor. 1 Ekim 2010 tarihine kadar bildirimde bulunmayanlara ceza uygulanmaması için de değişikliğin yürürlük tarihi geriye yönelik olarak belirlenecek.

İşçinin rahatsızlığı nedeniyle iş akdini feshetmesi
İŞÇİ rahatsızlığına dayanarak iş akdini feshedip kıdem tazminatı ve izin ücreti alabilir. Ancak bunun için; işyerinin özellikleri, çalışma koşulları ve yapılan işin özellikleri bir bütün halinde dikkate alınıp işçinin çalışmasına engel olacak bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığı konusunda tam teşekküllü bir devlet hastanesinden rapor alınması gerekiyor. (Yarg. 9. H.D., E: 2009/10473, K: 2009/ 17999)

Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam
 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.