Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   30 EYLÜL 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Sigorta başlangıcından önce doğan çocuk için doğum borçlanması yok

 
   
25.09.1962 doğumlu bir bayanım. Sigorta girişim 20.09.1989. Halen sigortam devam ediyor. 1981 ve 1987 yıllarında doğan ve sağ olan iki çocuğum var. TV’lerde, doğum borçlanmasının, sigorta başlangıcından önce dünyaya gelmiş çocuklar için de yapılabileceği söylenmişti. Buna göre ben 2 çocuğum için toplam 4 yıl doğum borçlanması yapabilir miyim? Bu para ne kadar tutuyor? Ayrıca hemen emekli olabilir miyim?
CEVAP: 20 Eylül tarihinde yayınlanan SGK’nın 2010/106 sayılı Genelgesine göre; çocuklarınızın doğum tarihi 20.09.1989 tarihinden önce olduğu için doğum borçlanması yapamazsınız. Büyük ümitlerle beklenen genelgenin, askerlik borçlanmasında olduğu gibi, doğum eğer sigorta giriş tarihinden önce ise, giriş tarihini geri götüreceği ve doğum borçlanması yapanlara daha erken ekmekli olabilme imkanı sağlayacağı tahmin ediliyordu. Ancak, beklendiği gibi olmadı. Doğum borçlanması giriş tarihini geri götürmüyor. Bağ-Kur’lular ve Tarım sigortalıları doğum borçlanmasından yararlanamıyorlar. Doğum borçlanması yapabilmek için doğum, işe girdikten sonra olacak, doğumdan sonra adına prim ödenmemiş olacak ve çocuk yaşıyor olacak. Bu durumda olanlar iki çocuk için en fazla 4 yıl doğum borçlanması yapabilecekler ve borçlandıkları süre kadar gün toplamlarına ilave edilecek. Şu anda bir aylık borçlanma tutarı 243,36 TL olup, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde ödemek gerekiyor.
Lütfi Köksal / Türkiye
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.