Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31  ARALIK  2010

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Stajyer öğrenciyle çırağa sağlık yardımı yasa bekliyor

SGK, 5510 Sayılı Kanun gereğince lise ve üniversite stajyerleri ile çıraklara sağlık yardımı vermek zorundadır. Ancak SGK’nın hukuk bilmezleri kanunu hatalı yorumlayıp sağlık yardımı vermiyorlar. Şimdi de Plan Bütçe’de görüşülen Torba Kanun’un içine buna ilişkin hüküm koyuyorlar. Torba Kanun’da metin aynen çıkarsa çıraklar ve stajyerler ile İŞKUR meslek edindirme kursuna katılanlar 2011 yılında sağlık yardımı alabilecekler.
3 0 Eylül 2008 günü yürürlükten kaldırılan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, normal sigortalılardan yüzde 11 hastalık, yüzde 20 emeklilik ve yüzde 1.5 ile 7 arasında iş kazası meslek hastalığı primi alınırken, meslek lisesi öğrencilerinden asgari ücretin yarısı üzerinden yüzde 4 prim alınır ve kendilerine iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası yardımları yapılırdı. Yani, stajyer öğrenciler ile çıraklar hastalandıklarında SSK sağlık yardımları verirdi.
Uygulamanın yasal dayanaklarından birisi, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25’inci maddesidir ve halen de yürürlüktedir. Ayrıca, madde içinde 506 Sayılı Kanun’a yapılan atıflar, 01.10.2008 tarihinden itibaren 5510 Sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nun ilgili maddelerine yapılmış sayılmaktadır.

STAJYER VE ÇIRAKLAR 4/A’LI OLARAK GSS’LİDİR
Öte yandan, 5510 Sayılı GSS Kanunu’nun 5’inci maddesinde, “5/6/1986 tarihli ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 46’ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82’nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve bu bentte sayılanlar, 4’üncü madde kapsamında sigortalı sayılırlar” denmektedir. Bu maddelere göre çırakların, lise ve üniversite stajyerlerinin okullarınca primleri ödendiği sürece SGK’dan sağlık yardımları alma hakkı var.

'Uygulama hatalı hak gasp ediliyor'
5510 Sayılı Kanun’un Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamını açıklayan 60’ıncı maddesine göre “4’üncü madde gereğince sigortalı sayılan kişiler” otomatikman GSS sigortalısıdırlar ve 5510/5 gereğince de çıraklar ve stajyerler de bunlar arasında sayıldıklarından SGK’nın şu an yaptığı uygulama hatalıdır ve hak gaspı yapmaktadır. SGK yazısında “5510 Sayılı Kanun’un kimlere sağlık yardımı verileceğini ifade eden 60’ıncı maddesinde çıraklar ve stajyer öğrenciler lafı geçmiyor” gibi komik bir de gerekçe göstermiş ama o maddede işçi, esnaf, emekli kelimesi de geçmiyor.

Torba Kanun'a ilave yaptılar
Kanunu hatalı yorumlayarak çırak ve stajyerlere sağlık yardımı vermeyen SGK, yaptığı öneriyle Torba Kanun’a hüküm ilave ettiriyor. Böylece çıraklar ve stajyerler ile İŞKUR’un meslek edinme kursuna tabi olanlara da sağlık yardımı verilecek. Ayrıca, sağlık yardımı vermek için İŞKUR’dan ve okullardan ilave sağlık primi de tahsil edecek.

Kanun sağlık yardımı verilmesini öngörüyor
60’ıncı madde yukarıda belirtildiği üzere 4/A’lı olanlara sağlık yardımı verilmesi gerektiğini açıkça yazar, stajyer ve çıraklar da primleri ödendiği müddetçe 4/A’lıdır ve sağlık yardımı alma hakları var. Sonuç olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu, “5510 Sayılı Kanun gereğince sigortalı olan ve adlarına okullarınca prim ödenen stajyer sigortalılara sağlık yardımı vermeyeceğiz” diyor ama kanun verilecek diyor.

İşi bilen fazla ücreti geri alıyor
Sayın Tezel, Emekli Sandığı güvenceli annemi, özel bir hastaneye KBB muayenesine götürdüm. Vezne görevlisi, 12 TL yasal keseneğin annemin emekli maaşından ay be ay mahsup edileceğini, muayene ücreti olarak da 40 TL ödememiz gerektiğini söyledi. Ödemeyi yaptım ve fark faturasını istedim, cevaben “Kurum farklarına fatura veremiyoruz” cevabı aldım. Görevliye, “Hem SUT uygulamalarına hem de Maliye’ye karşı kusur işlediklerini, SUT uygulamalarında ilgili hekimlik branşına karşılık gelen miktarın azami %70’ine kadar alınabileceğini” söyledim.
Uzun uğraşlardan sonra hastane yetkilileri gasp ettikleri 26 TL’yi iade ederek kendilerinin A klas basamağından % 70 borçlandırma ile fatura kestiklerini ve özürlerini bildirdiler. Faturamı ve benden fazla alınan paramı aldım. Yardımınızı beklediğim husus şudur: Kayınvalidem SGK ile sözleşmeli bu özel hastanede geçmiş dönemlerde bir sürü fark paralar ödeyerek tedavi oldu. Bu hastane ise 90 TL muayene farkı alıyor bir de üstüne fatura tanzim edip veriyor. Ben geçmişe ait faturalardaki haksız aldıkları parayı, hastaneye yazı yazarak geri talep edeceğim, ancak yazı dizinizdeki bu farkların artık SGK tarafından ödenmediği ve vatandaşın mahkeme kapılarına gönderilerek bürokrasiye teslim edildiği hususu yer almaktaydı. Eğer hastane bana gasp ettiği farkları ödemezse ve mahkemeye gitsem, bana SGK’nın özel hastanelerle yapmış olduğu tip sözleşmenin tam metnini vermeniz mümkün müdür? Gerekçe olarak mahkemeye bunu sunmamın, mağduriyetimi gidermede çok faydalı olacağı kanaatindeyim.

Ali Tezel
atezel@htgazete.com.tr
Habertürk

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.