Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Emeklilik ile ilgili sorularınıza güvenilir cevaplar

Emeklilik; kadın-erkek, çalışan-çalışmayan toplumu oluşturan her ferdin çalışamayacak durum ve yaşa geldiğinde en büyük arzusu ve beklentisidir. Bu nedenle çalışma hayatının en önemli konusu 'emekliliktir' demek abartılı olmayacaktır. Keza her fert çalışamayacak hale geldiğinde en büyük endişesi başta kendisinin ve geçimini sağlamak zorunda olduğu aile bireylerinin yaşamlarını sürdürmesi için hiç kimseye muhtaç olmadan insan onuruna yakışır düzenli bir gelire sahip olmaktır. Bu duruma asırlar önce ünlü düşünür Cicero, 'Aşırı yoksulluk içinde ihtiyarlık, bilge kişiler için bile dayanılmaz bir şeydir' sözleriyle dile getirmiştir.
En çok gelen sorular emeklilikle ilgili
15 yılı aşkın çalışma hayatımda; her şeyden önce Başmüfettiş olarak sosyal güvenlik mevzuatını uygulayarak, çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili üniversite-yüksek lisans ve doktora özel öğrencisi olarak, çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili 25'i aşkın kitap yazarı olarak, çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili dernek başkanı ve Tercüman Gazetesi'ndeki köşemden tarafıma en çok yöneltilen sorular hiç şüphesiz emeklilik ile ilgili olmuştur. Gerçekten yarım asrı aşan sosyal güvenlik sistemimizde en çok oynanan en çok değiştirilen düzenlemeler emeklilikle ilgili olmuştur. Bu nedenle en karmaşık en zor anlaşılır konuların başında emeklilik konusunun geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Reform sonrasında emekliliğe ilişkin yazılmış kitap yok
KİTAPÇI raflarına bakıldığında munhasıran emeklilikle ilgili bir-iki kitabın dahi bulunmadığı görülecektir. Kaldı ki var olan bir-iki kitap da sosyal güvenlik reformu ile birlikte güncelliğini yitirmiştir. Buna karşın emeklilikle ilgili herkesin kafası çok karmaşık, kulaktan duyma bilgiler ve bilgi kirliliği ile birlikte vatandaşların kafası allak bullak olmuştur.
Bütün bu gerçeklerden hareketle son derece karmaşık ve zor olmasına karşın emeklilik konusunda bir eser meydana getirerek siz değerli okuyucularımızın emeklilik ile ilgili sorularına güvenilir cevaplar sunmayı kendime en önemli görev olarak addettim.
Bu meyanda iki yılı aşkın araştırma ve titiz çalışma sonucu emeklilik konusunu eser haline getirmemde hiç kuşkusuz siz değerli okuyucularımdan aldığım güç etkili olmuştur.
Her zaman olduğu gibi başta gelen görevimin eğitim ve rehberlik olduğu bilincinden hareketle güncel hiçbir kitabın bulunmadığı 'Emeklilik' konularında kaleme almış olduğum 'Tüm Yönleriyle Sorulu-Cevaplı Herkes İçin Emeklilik El Kitabı' adlı eserim 27 Mart 2010 tarihinden itibaren Türkiye genelinde tüm kitapçılarda satılmaktadır. Sosyal güvenlik reformu sonrasında emeklilik ile ilgili ilk eser olan bu kitap alanında ilk ve tek rehber kitap olma özeliğini taşımaktadır.
Herkesin anlayacağı şekilde tasarlandı
SSK'LI, Bağ-Kur'lu, SGK'lı ve Emekli Sandığı'na tabi çalışanlar ile çalışmayanlar, muhtaç,özürlü ve yaşlı ile toplumu oluşturan diğer tüm kişileri ilgilendiren bu eser, sosyal güvenlik reformu ile değişen sosyal güvenlik mevzuatı doğrultusunda, örnekli-açıklamalı, form-belge örnekleri ile birlikte herkesin çok kolaylıkla okuyup anlayacağı ve emeklilikle ilgili sorunlarına cevap bulacak şekilde dizayn edilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle okuyucunun mevzuata boğulup sıkılmasını önlemek için mümkün olduğunca mevzuat maddelerine yer verilmemeye çalışılmıştır.
Bütün emeklilik işlemleri tek tek açıklandı
17 bölümden oluşan bu eserde; ilk bölümde; okuyucuların kavramlara takılmaması ve kitabı daha iyi anlamaları için öncelikle genel kavramlar ile emekliliğe ilişkin temel kavramlara, akabinde 2.Bölüm'de; sosyal güvenlik reformu sonrasında değişen sosyal güvenlik sisteminde okuyucuların SGK'da hangi kapsamda sigortalı sayıldıklarına ilişkin bilgilere yer verilmiştir.
3. Bölüm'de: Hiç çalışmamış veya belirli bir süre çalışıp da artık çalışmayanların emekli olmalarının yollarına, 4. Bölüm'de: Kısa vadeli (iş kazası-meslek hastalığı-analık ve hastalık hallerinde) sigorta kollarından bağlanan gelir ve diğer yardımlar,
5. Bölüm'de: Dul-yetim aylığı
6. Bölüm'de: SSK,Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SGK'dan malullük, vazife ve harp malullüğü aylığı, 7. Bölüm'de: Sigorta pirimi ödemeden emeklilik (65 yaş ve özürlü aylığı), 8. Bölüm'de: SSK'lıların Emekliliği, 9. Bölümde: Bağ-Kur'luların Emekliliği, 10. Bölüm'de: Emekli Sandığı'na tabi olanların emekliliği, 11. Bölüm'de: Tarım çalışanlarının emekliliği, 12. Bölüm'de: Birden fazla aylık ve gelir bağlanması, 13. Bölüm'de: Hizmet borçlanması ve birleştirilmesi, 14. Bölüm'de: Fiili hizmet ile itibari hizmet uygulamaları, 15. Bölüm'de: Emeklilik aylıklarının hesabı, 16. Bölüm'de: Emeklilikle ilgili en çok sorulan sorular ve cevaplarına ve 17. Bölüm'de emeklilik ile gerekli form-belge ve dilekçe örneklerine yer verilerek okuyucuların emeklilikle ilgili tüm bilgi ve belgeleri bir arada bulmasına kolaylık sağlanamaya çalışılmıştır.
GÜNÜN SÖZÜ: 'Gençlikte sevmek için yaşarız, yaş ilerledikçe yaşamayı severiz.'
S.Euremond
İSA KARAKAŞ
isakarakas@gmail.com / Tercuman

Soru ve cevaplarla EMEKLİLİK kitabını okumak için tıklayın

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.