Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   31 AĞUSTOS 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

2010 adli tatili nedeniyle uzayan dava açma süreleri


1 Ağustos Pazar günü başlayan adli tatil, bu hafta sonu bitiyor. Adli tatil, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (İYUK) 61. maddesinde 'Çalışmaya ara verme' başlığı altında yer alıyor. Söz konusu düzenlemeye göre, İdare ve Vergi Mahkemeleri her yıl, ağustos ayının birinden eylül ayının beşine kadar çalışmaya ara veriyorlar.

Adli tatilin dava açma ve yargılama ile ilgili süreler üzerinde etkisi bulunuyor. Bu nedenle de 2010 yılı adli tatilinin dava açma ve yargılama ile ilgili süreler üzerindeki etkisini vergi davaları açısından ele alacağız.

ADLİ TATİLİN VERGİ DAVALARINA ETKİSİ
İYUK'un 8. maddesinin üçüncü fıkrasında; 'Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır'hükmü yer alıyor. Bu hükme göre, son günü adli tatile rastlayan süreler tatilin bitiminden itibaren 7 gün uzuyor.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sürenin uzaması için normal sürenin herhangi bir gününün değil; 'son gününün'adli tatile rastlaması gerektiği hususu. Son günü adli tatile rastlamayan süreler açısından adli tatilde geçirilen sürelerin bir etkisi yok.

Bu noktada 5 Eylül tarihinin adli tatile dahil olup olmadığının önemi ortaya çıkıyor. İlk olarak, sürenin son günü 5 Eylüle rastlarsa ve 5 Eylül adli tatile dahil olarak kabul edilmezse sürenin uzaması söz konusu olmayacak.
İkinci olarak, sürenin son gününün adli tatil içinde başka bir güne rastlaması halinde adli tatilin bitimi olarak hangi tarihin esas alınacağı konusu öne çıkıyor.

5 Eylülün adli tatile dahil olduğu kabul edilirse, son günü adli tatile rastlayan süreler 12 Eylüle uzayacak; 5 Eylülün adli tatile dahil olmadığı kabul edilirse 11 Eylüle uzayacak. İYUK kapsamında belirlenen süreler 'hak düşürücü'olarak düzenlendiğinden de, bu konuda hak kayıplarının ortaya çıkması söz konusu olabilecek.
Ancak 2010 yılı takvimi, 2010 yılı için bu tartışmayı ortadan kaldırıyor.

2010 YILI İÇİN TAKVİM AVANTAJI VAR
5 Eylül gününün adli tatile dahil olup olmadığı tartışması, 2010 yılı için söz konusu olmayacak. Zira 5 Eylül, Pazar gününe denk geliyor. Yani 5 Eylül, adli tatil süresine dahil olsa da olmasa da adli tatilin son günü hafta tatiline rastlıyor.

Buna göre de son günü adli tatile rastlayan süreler (örneğin dava açma süresi) 13 Eylül Pazartesi gününe (Ramazan bayramı sonrasına) uzuyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan / Akşam

 
Yasal Uyarı
 
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.