Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   28 MART 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
       
   

Gerçeği yansıtmayan ücret bordrosunun hapis cezasına uzanan yaptırımı var

Soru: 2 yıldır fiş parası (vergi iadesi) alamıyorum. Maaşımın asgari ücretini bankadan, kalanını elden alıyorum. Devlet fiş paramı oraya yatırıyor. Ama patronum inkar ediyor. Ne yapabilirim? Bu işyerinde 5 yıldır çalışıyorum. Daha önce fiş parası alıyordum.

Cevap: Fiş, fatura toplanarak vergi iade alma usulü 1 Ocak 2008’de terk edildi. Yerine, fiş fatura toplamadan kişinin medeni durumuna göre, kendisi eşi ve çocukları için asgari geçim indirimi adı altında bir uygulama getirildi. Yeni uygulamaya göre sigortalı için asgari ücretin yarısı (364.50 lira), eşi için yüzde 10’u (72.90 lira), ilk iki çocuğu için ayrı ayrı asgari ücretin yüzde 7.5’i (her çocuk için 54.68 lira), sonraki her çocuğu için asgari ücretin yüzde 5’i (36.45 lira) kadar asgari geçim indirimi uygulanır.
Asgari geçim indirimi üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi tutarı kadar çalışanın eline fazla para geçer. Örneğin, eşi çalışmayan evli 4 çocuk sahibi asgari ücretle çalışan biri, asgari geçim indirimi uygulaması nedeniyle Gelir Vergisi ödemez. Ücretinden kesilip vergi dairesine yatırılması gereken 92.95 lira kadar eline fazla para geçer.
Sizde olduğu gibi işverenin, ücretin asgari ücret kadar olan kısmını bankaya yatırıp kalan kısmını elden vermesi, kayıtdışı işlemdir. Bu durumda ücret bordronuz, muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kapsamına girer.
Muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlemenin ve kullanmanın tespiti halinde, 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası vardır. İşverenle görüşüp, şikayet hakkınızı kullanarak, asgari geçim indirimini almak için Maliye Bakanlığı’na başvurulacağını belirtin. İşveren vergi incelemesini göze alamayacağından, asgari geçim indirimini ödeyecektir. İşverenle uzlaşarak sorunları çözmek en akılcı olanıdır. İşverenle uzlaşmaya çalışın.


İki yıl elde tutulduktan sonra satılan AŞ hisse senedi vergiye tabi değil

Soru: Anonim şirket (AŞ) hisse senedi satışına vergi var mı? Anonim şirket ortağının hissesinin bir kısmını veya tamamını sattığında, satış kazancından dolayı beyanda bulunması ve vergi ödemesi gerekiyor mu?

Cevap: Anonim Şirket hisse sendi satışından elde edilen kazancın, Gelir Vergisi’ne tabi olup olmadığını, hisse senedinin elde bulundurma süresi belirliyor. Borsaya kayıtlı olmayan AŞ hisse senedinin iki yıl ve daha fazla süre elde bulundurulduktan sonra satılmasından sağlanan kazanç, tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisi’ne tabi değil. Ancak, edinme tarihinden itibaren iki yıl içinde elden çıkarılan AŞ hisse senedi satışından sağlanan kazanç, değer artış kazancı kapsamında Gelir Vergisi’ne tabi bulunuyor.

Anneniz SSK’dan dul, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilir

Soru: Annem, babamın vefatından dolayı sosyal sigortalar kurumundan emekli maaşı alıyor. Anneannem de dedemden dolayı Emekli Sandığı’ndan maaş alıyor. Annem dedemden dolayı maaş alabilme hakkına sahip mi?

Cevap: Anneniz Emekli Sandığı’na tabi olarak çalışmıyor veya Emekli Sandığı’ndan kendi çalışmalarından dolayı emekli aylığı almıyorsa, babanızdan dolayı SSK’dan dul aylığı alırken, dedenizden dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilir. Anneniz bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak babasından dolayı yetim aylığı bağlanmasını talep ettiğinde aylığı bağlanacaktır.

Ekrem Sarısu / Posta

 
 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.