Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   03 ŞUBAT 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Sahte belge düzenleme riski taşıyan mükelleflere gözetim

3 bin 750 şirkete inceleme!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı 2011 Performans Programı’na göre Maliye bu yıl bilgisayar programı ile tespit edilen 3 bin 750 şirketi sahte belge düzenleme riski taşıdığı için gözetim altına alıyor
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2011 Performans Programı’nı açıkladı. Gelir İdaresi’ne bağlı Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri birimleri 2010’da toplam 49 mükellefi inceledi ve incelemeler sonucunda 22.8 milyar liralık gelirin beyan edilmediğini ortaya çıkardı. Programa göre 2011’de sahte belge risk analiz programı ile tespit edilen 3 bin 750 şirket gözetim altına alınıp incelenecek.

Geçen yıl aynı yöntemle 3 bin firma incelendi. Programda verilen bilgilere göre KDV iadelerinin tüm aşamalarında riskli görülen mükelleflerin tespitine yönelik olarak geliştirilen KDV İadeleri Risk Analizi Projesi ile KDV iadesi talebinde bulunan mükellefler yakından izlenerek riskli mükellefler tespit edildi. Bu kapsamda oluşturulan sahte belge risk analiz programının en önemli özelliği, halen faal olan (cari) sahte belge düzenleyicilerini ortaya çıkarabilmesi ve bu konuda caydırıcılığı en üst düzeye getirebilmesi. Bu program kullanılarak bu yıl 3 bin 750 mükellefin sahte belge düzenleme yönünden risk analizine tabi tutulması planlanıyor.

BİLGİSAYAR YAZILIMI
Gelir İdaresi’nin kullandığı sahte belge risk analiz programı; aylık dönemler itibarıyla faal mükelleflerin, vergisel anlamda taşıdıkları riski matematiksel olarak ortaya koyan ve detaylı risk analizlerine imkân sağlayan bir bilgisayar yazılımı. Program, risk kriterleri adı verilen kuralları ihlal eden mükellefleri, belirli bir formülasyon ile puanlıyor ve alınan puanları toplayarak her mükellefin toplam risk puanını hesaplıyor.

RAHİM AK- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.