Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   05 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

İş arama izni toplu olarak kullanılabilir mi?

Bir lokantada rezervasyon bölümünde çalışmaktayım. İşe gireli 6 ay oldu. Yaklaşık 2 bin TL maaş veriyorlar. Ancak patron diğer çalışana bin TL veriyormuş. Bana 'Eğer maaşını sen de bin TL'ye indirirsen çalışmaya devam edebilirsin' diyor. Ben kabul etmedim. 'Şubat ayının sonunda işten çıkarsın' diyor. Bana yeni iş aramak için izin vermek zorunda mı?

İş Kanunu'na göre işveren, belirlenmiş işçi ücretinden indirim yapamaz. İşveren sizi bunu kabul etmediğiniz için derhal işten çıkartıyorsa, ihbar öneli kullandırmıyorsa ihbar tazminatı ödemek zorunda. Ancak işveren 2 hafta önceden sizi işten çıkartacağını bildiriyorsa, ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir. İşveren günde 2 saat iş arama izni vermek zorunda. Eğer taraflar aralarında anlaşırlarsa, iş arama iznini toplu olarak da kullanabilirsiniz.

MESAİ ALAMAYAN DİLEKÇE YAZSIN
7 kişi yazlık sitede bekçi olarak çalışıyoruz. Bizi 5 yıldır günde 12 saat zorunlu çalıştırıyorlar ve mesai verilmiyor. Asgari geçim indirimi parasını da alamıyoruz.
5...460955 Nolu SMS İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bunun üzerindeki çalışmalar fazla mesaidir. Ücretinin yüzde 50 zamlı ödenmesi gerekir.
Bu ödenmiyorsa, Çalışma Bakanlığı'na şikayet dilekçesi verebilirsiniz veya iş mahkemesine doğrudan dava açabilirsiniz.
Asgari geçim indirimi ödenmiyorsa, Maliye'ye şikayet edebilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI HANGİ HALLERDE EMEKLİLİK YAŞINI ETKİLER?
Askerlikten sonra sigortalı olduğum için acaba askelik süresini yatırsam emeklilik süresi öne çekilir mi? Reşat ÇAMURLU
SSK emeklilik hesabında, kişi işe giriş tarihinden önce yani SSK'lı olmadan önce askerliğini ifa etmişse yapacağı askerlik borçlanması girişini borçlanma yaptığı süre kadar geriye çeker.
Yaş-kademe hesabı bu girişe göre yapılır. Eğer kişinin girişi askerlikten önce ise yapacağı borçlanma yaşı ve girişi geriye çekmez, sadece prim gün sayısına eklenir.

Bu bilgiler ışığında baktığımızda, 01.12.1986 tarihli girişinize göre SSK'dan 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim gün şartlarına tabisiniz. Eğer askerliği 20 ay yaptıysanız, 19 aylık askerlik borçlanması sizi 48 yaşa tabi eder. Bu durumda doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2011 yılında emekli olabilirsiniz. Eğer askerliği 19 aydan daha az yaptıysanız sadece 1.5 aylık askerlik borçlanması yapmanız sizi 49 yaşa tabi eder. Bu durumda da yine doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2012 yılında emekli olabilirsiniz.
Ali Şerbetçi / Takvim

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.