Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Ücretini zamanında ve tam alamayan tazminatla ayrılabilir

4857 Sayılı İş Kanunu'nun 24'üncü maddesi gereğince, hak ettiği ücretler zamanında ödenmeyen veya yasalara uygun hesaplanmayan işçiler, işi aynı gün bırakıp kıdem tazminatı ve diğer alacaklarını isteyebilirler.
Ali Bey, İzmir’den Emine Teyze derdini size anlattı ve emeklilik hakkını sayenizde aldı. Benim de işçilik ve emeklilik sıkıntım var. 27 Aralık 1999’da işe girdim ve 2004’ten beri düzenli maaş alamıyorum. İçeride çok maaşımız birikti. 18 aydan beri maaşımızı hiç alamıyoruz. İşveren hiçbir zaman ücretli izne çıkarmadı. Parasını da ödemedi. Hafta içine gelen resmi tatilde çalışınca tek yevmiye verdi. 12 saatten fazla çalışıyoruz, fakat mesai parası dahil 200 lira veriyor. Sigorta başlangıcım 10.02.2000. Günlerim doldu. 47 yaşı bekliyorum. İşi bırakamıyorum; çünkü eşim ileri seviyede KOAH hastası ve SSK’dan malulen emekli olamıyor. Yargıya başvursak çok uzun yıllar sürüyor. Nasıl dayanacağız? Doğum tarihim 01.01.1966, işe girişim 22.07.1990. 6700 günüm var; ben ne zaman emekli olurum? Mürşide Bağgül-Akhisar
H anımefendi, sizin de yazınızda belirttiğiniz üzere, 22.07.1990 işe girişinizle 47 yaşında, yani 01.01.2013 günü SSK’dan emekli olacaksınız. İşyerinden ücretlerinizi düzenli alamamanız, ücretlerinizin ve fazla mesailerinizin yasalara uygun hesaplanmaması konusunda yapabileceğiniz işlemler var. Ancak unutmayın, “hak verilmez, alınır” ve almak için de mücadele etmek gerekir. Öncelikle, ücretlerinizin düzenli ödenmemesi ve yasal olarak hesaplanmaması sebebiyle 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24’üncü maddesi gereğince işinizi derhal haklı sebeple bırakma tercihiniz var. Bunu da noter aracılığıyla işverene göndereceğiniz ihbarnameyle yapınız. Tazminatlarınızı derhal ödemesini, aksi halde iş mahkemesinde dava açıp Çalışma Bakanlığı’na şikâyet edeceğinizi de mutlaka belirtmelisiniz. Çünkü 4857/24II-e gereğince, “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse” işçi işini derhal bırakıp kıdem tazminatı ve diğer alacaklarını işverenden talep edebilir.
Öte yandan, isterseniz bu halde bile işe devam edebilir, emekli olup ayrıldıktan sonra verilmeyen haklarınız için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. Bu arada çalışırken haklarınızı alabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na veya İzmir İş Teftiş Grup Başkanlığı’na şikâyet dilekçesi gönderebilirsiniz.
Eşinizin durumuna gelince, ileri derecede KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastası olan eşiniz için SSK’ya malulen emeklilik dilekçesi veriniz. Sağlık Kurulu’ndan yüzde 60 ve daha fazla oranda meslekte kazanma gücü kaybı çıkarsa malulen emekli edilir. Yüzde 60’tan az ama yüzde 40’tan çok çıkarsa bu defa vergi indirim belgesiyle özürlü emeklisi olma hakkı da var.


SGK’ya dilekçe verin
Kronik hastalığı olan eşiniz için SSK’ya malulen emeklilik dilekçesi verin. Eşiniz, yüzde 60’tan fazla işgücü kaybı çıkarsa malulen emekli olur.


POLİSLER ÇALIŞMA SÜRELERİNE GÖRE BİRİNCİ DERECEDEN EMEKLİ OLABİLİR
Ben 4 yıllık yüksekokul mezunu polis memuruyum. Emeklilikte 1. derecenin 1. kademesinden emekli olabiliyor muyum? Özgür Öztürk
Özgür Bey, polis memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre Emniyet Hizmetleri Sınıfı’nda çalıştırılırlar. Aynı kanuna ekli, ek göstergeleri gösteren “I” sayılı cetvele göre de, yüksek öğrenimli polis memurlarına, 1’inci derecedekilere 2200, 2’dekilere 1600, 3’tekilere 1100, 4’üncü derecedekilere ise 800 ek gösterge verilir. Bilindiği üzere memuriyette her yıla bir kademe ve her üç yıla bir derece verilir. Sizin, maaşa esas ek göstergeniz ileride emekli olduğunuzda alacağınız ek gösterge olacaktır. Emekli keseneğine esas dereceniz de emekli aylığınıza esas dereceniz olur. Bu sebeple çalışma sürenize göre, 1’inci dereceye yükselirseniz tabii ki 2200 ek göstergeden emekli olursunuz.


Boşanınca eski eşinden dul aylığı alabilirsin
Öncelikle bizim gibi insanlara yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. 1957 doğumlu bir ev hanımıyım. Eşim Sümerbank müdürü iken vefat etti ve 1986’da ölen eşimden (5434 sayılı yasa) emekli maaşı bağlandı. 1995’te tekrar evlenince ölen eşimden bağlanan aylığım kesildi. Şu anki eşimden boşanmak üzereyim, çocuğumuz yok, acaba ilk eşimden tekrar maaş bağlanır mı? İsmi saklı
Sayın okurum, dul aylıkları sadece evlenince kesilir ve sizinki de ikinci kere evlendiğiniz için kesilmiş. Şimdi evliliğiniz son bulursa (ister vefat, ister boşanma fark etmez) SGK’ya başvuru yapmanız halinde ilk eşinizden kesilen dul aylığı tekrar bağlanır.
Ali Tezel
atezel@htgazete.com.tr
Habertürk

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.