Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   08 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Vergi artışlarından kim sorumlu?
 

Her yılsonu yaklaştıkça gazeteler yazmaya başlar “vergiler bu yıl yüzde şu kadar zamlanıyor” diye.

Nitekim bu yılda oldu, birçok vergi yaklaşık yüzde 7,7 oranında arttı.

Bu artışlar haklı olarak vatandaşın homurdanmasına yol açar ve eleştiri okları bunun sorumlusu olarak görülen Maliye Bakanlığı’na çevrilir.

Halbuki bu kendiliğinden gerçekleşen bir süreçtir bu, diğer bir deyişler vergiler otomatik olarak artar.


*****


Biraz açalım konuyu.

Eskiden vergi uygulamasında “yeniden değerleme” diye bir müessese vardı.

Yüksek enflasyonun etkisinin giderilmesi amacıyla işletmelerin demirbaşları, makine ve teçhizatları, binaları yeniden değerleme oranında artırılır böylece daha fazla amortisman gideri hesaplanması sağlanarak, mükelleflere vergi avantajı sağlanmış olurdu.

Ayrıca bu uygulama ile işletmelerin aktif yapıları güçlenir, değerleme ile oluşan fonların sermayeye eklenmesi mümkün olduğundan öz kaynaklarda da bir artışa yol açardı.

Yeniden değerleme oranı da enflasyon dikkate alınarak hesaplanıyordu. İçinde bulunulan yılın Ekim ayı dahil bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Genel İndeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı yeniden değerleme oranı olarak kullanıyordu.

2003 yılında uygulanmak üzere yürürlüğe sokulan enflasyon muhasebesi ile yeniden değerleme uygulamasına son verildi. Çünkü artık aktiflerdeki bu düzeltmeler enflasyon muhasebesi yoluyla yapılacaktı. (2004 yılından sonra gerekli şartlar oluşmadığı, diğer bir ifade ile enflasyon oranı belli bir düzeye ulaşmadığı için bir daha enflasyon muhasebesi de uygulanmadı)

Yeniden değerleme uygulaması kaldırıldı ama yeniden değerleme tanımının Vergi usul Kanunu içerisindeki tanımı korundu.

Aynı dönemde yapılan değişikliklerle birçok verginin her yıl yayınlanacak olan bu yeniden değerleme oranında otomatik olarak artırılmasının yolu da açıldı.

Yani her yıl vergilerin artışından bu yeniden değerleme oranı sorumlu.

Motorlu taşıtlar vergisi, damga vergisi, harçlar, çevre temizlik vergisi işte bu yeniden değerleme oranına bağlı olarak otomatik artıyor.

Sadece vergilerde değil, vergi uygulamasındaki birçok had ve tutar da yeniden değerleme oranına bağlı olarak artıyor. Vergi usul kanunundaki cezalar, birçok vergi kanunundaki istisna tutarları, vergi tarifelerindeki dilimler buna örnek olarak gösterilebilir.

Her yıl olduğu gibi bu yılda öyle oldu ve vergiler, had ve tutarlar 2010 yılı için açıklanmış olan yüzde 7,7 civarında arttı. İşte konunun özü bu.

Atilla DÖLARSLAN / Gözlem

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.