Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   09 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi

MİRASÇILIK ve miras geçişi, miras bırakanın ölümü tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre belirlenir. Ölünceye kadar bakma sözleşmeleri, ivazlı tasarruflardan olup, kural olarak mirasçılar tenkisini isteyemezler. Ancak, miras bırakanın açıkça saklı payların ihlali kastıyla yaptığı ölünceye kadar bakma sözleşmeleri tenkise tabi tutulabilir.
(Yargıtay 16. H.D. E: 2010/2402, K: 2010/2627)

Miras paylaşımında ortak malların durumu
26.12.2010 tarihli yazınız önemli bir konuya değiniyordu. Bir noktayı daha yazarsanız miras hukuku açısından da önemli bir açıklık getirmiş olursunuz. Sizin verdiğiniz örnekle, evlilik içinde alınan bir gayrimenkul kadının üzerine tescil ettirilmişse ve erkek bundan sonra vefat etmişse, miras paylaşımında bu gayrimenkul hesaba katılır mı? Günümüzde boşanmaların çok arttığı ve birçok kişinin ikinci evliliğini yaptığı düşünülürse, özellikle ilk evlilikten olan çocuklar ve geride kalan eş açısından bu önemli bir soru. F.K.
Medeni Kanun'a göre, evlilikten önce edinilen mallar ile evlilik süresince 'miras' yoluyla edinilen mallar, edinilmiş mallara katılma rejimi dışında. Buna göre, evlilik birliği içinde alınan ve kadının üzerine tescil edilen gayrimenkul, kocanın ölümü ve kadının yeniden evlenmesi halinde kadının malı sayılıyor.
Ancak, ölen ilk kocanın başka mirasçısı varsa (çocuk veya torun) bu gayrimenkul için tenkis davası açabiliyor. Yani, diğer mirasçıların itirazı halinde ölenin (kocanın) söz konusu mal üzerindeki payı da mirasa dahil edilebiliyor.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Kaynak; http://www.aksam.com.tr/yuksek-yargida-yapilanma-662y.html

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.