Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

İşveren primlerinizi düşük yatırıyorsa

Bir apartmanda güvenlik görevlisiyim ama apartmanın güvenlik şubesine kaydı yok. Sivil çalışıyoruz.
Benim sertifikam var. İşveren 3 senedir zam vermiyor, aile geçim indirimini ödemiyor, sigortamı düşük gösteriyor. Ne yapabilirim?
İş sözleşmenizde her yıl yapılacak zam oranı belirtilmiş ise ve işveren bunu uygulamıyorsa mahkemeye başvurarak bu zammı talep etme hakkınız vardır. Ancak sözleşmenizde herhangi bir zam oranı belirtilmemiş ise ve ücretiniz de asgari ücretin altında değilse ayrıca bir zam talep etme hakkınız bulunmamaktadır. Asgari geçim indiriminiz ödenmiyor ise Maliye Bakanlığı'na şikayet edebilirsiniz. Sigortanız düşük gösteriliyorsa bununla ilgili olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

Doğum tarihim 1970. Sigorta giriş tarihim 1985, hiç boşluğum yok. Askerlik sürem 18 ay. 8780 gün primim var. Askerlik borçlandırılması yaptığımda, emekli olduğumda maaşımda ya da emeklilik gün sayımda farklılık olur mu?
1985 yılındaki girişiniz stajyerken alınan girişse emeklilik hesabında bu girişiniz işe giriş olarak kabul edilmemektedir. Kabul edilen giriş adınıza prim yatan tarihteki girişinizdir.
Eğer 1985 yılındaki girişinizde adınıza SSK primi yatmışsa yine bu girişinize göre emeklilik şartlarınız tamamen oluşmuş sayılmaz. Çünkü, emekli olabilmeniz için 3 şart gerekmektedir.
Bunlar, 25 yıllık sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve emekli olacağınız yaştır. Şartlarınıza baktığımızda sadece prim gün sayınız tamamlanmış. Sigortalı olduğunuz 1985 yılındaki girişinizi baz alırsak sigortalı olduğunuz tarihte 18 yaşınızı tamamlamadığınızdan dolayı 25 yıllık sigortalılık süreniz 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihten itibaren başlar. Buna göre de 25 yıllık sigortalılık süreniz doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2013 yılında tamamlanacaktır. .

Bordroda günlük 7.5 saat, ayda 26 gün gösterip bizi günde 12 saat ve tatilsiz çalıştırıyorlar. İşi bırakırsam mesai ve izin gün ücretlerini nasıl alırım? 5...238264 Nolu SMS
Fazla mesai ücretleriniz ve hafta tatili çalışması ücretleriniz zamlı olarak ödenmiyorsa ya Çalışma Bakanlığı'na şikayet dilekçesi verebilirsiniz ya da doğrudan iş mahkemesine dava açabilirsiniz.

ALİ ŞERBETÇİ / Takvim

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.