Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

100 bin KOBİ ve esnafa yeni KOSGEB desteği

KOSGEB'in 4 milyar liralık yeni destek paketi bazı kotalara bağlı olarak hazırlandı Nisan ayı başında Bakan Ergün tarafından açıklanacak. Daha önce KOSGEB desteği almamış KOBİ'lerden mikro ölçekliler 30 bin küçük ve orta ölçekliler 50 bin lira kredi desteği alabilecekler. Kredi dağılımında TÜİK verilerine göre coğrafi uygulama değerlendirme de yer alacak. Böylece bu yılın KOSGEB kredileri belli kotalara bağlı olarak uygulanacak.

KOSGEB'in desteklerine bir yenisinin ekleneceği ve 100 bin KOBİ ve esnafa belli kotalara dayalı olarak 4 milyar liralık yeni bir destek paketinin hazırlandığı bilgisi arkadaşımız Volkan Özsoy'un haberinde yer alıyor.

Bu yeni krediden 100 bin kuruluşun yararlandırılması düşünülüyor ve belli kotalara göre dağıtım yapılacağı belirtiliyor.

Kotalardan bir ölçeğe dayalı olması. Mikro ölçekliler 30 bin lira, küçük ve orta ölçekliler ise 50 bin lira kredi kullandırılacak.

İkinci kota bu krediden daha önce KOSGEB kredisi alan KOBİ'ler yararlanamayacaklar. Bu karara 2009 yılında kredi kullanan KOBİ'lerin yüzde 50'ye yakının 2010'daki kredilerden de yararlanmaları neden olmuş.

Bir başka kota coğrafi dağılım. TÜİK verilerine göre bölgelerdeki işletme sayıları esas alınarak dağılım yapılacak. Bu nedenle Marmara bölgesi KOBİ'leri yüzde 36 oranında yararlandırılacaklar. Yani 100 bin yararlanacak KOBİ'nin 36 bini bu bölgeden olacak.

Özsoy'un haberinde geçen yıl 3 milyarlık kredi dağıtımının 80 bin firmanın başvurusu ile bir günde bittiği, yedek listeler uygulamasına karşın, şikayetlerin olduğu bilgisine yer veriliyor. Geçen yılın kredi dağıtımının 20 Mart'a kadar tamamlanacağı bilgisi de veriliyor.

Haberde 2011 yılının 4 milyar liralık kredi paketinin imzası geçen hafta atıldığı bilgisi de var. Banka seçiminin henüz belli olmadığı, detaylı açıklamanın Nisan başında bakan Nihat Ergün tarafından yapılarak uygulamanın başlanacağı da belirtiliyor.

Bana göre KOSGEB kredilerinde işbirliği ve birleşmeler konularına destek içeren kotanın da yer almasına gerek olduğuna inanıyorum. Bunun iki açıdan önemi olacaktır. Çoğu mikro büyüklükte olan KOBİ'lerin büyümesi ve ölçek büyütmeleri bu şekilde özendirilebilecektir. Bir diğeri yabancı KOBİ'lerle ortaklık ve işbirliği de özel desteklerle özendirilebilecektir.

Bu önemli adımları atmakta olan KOSGEB konusunda da bir önerimi bu arada tekrarlamak isterim. KOSGEB 235 bin KOBİ işletmesine destek için kurulmuş olan örgütlenme yapısı, gelişen koşullar açısından eksiklikler taşıyor. O nedenle KOSGEB'in yeni koşullara uygun yeni insan malzemesiyle yeniden örgütlenmesi, geliştirilmesi gerekir. Ayrıca, KOSGEB'in aktarma kaynaklar yerine yılın başında belirlenmiş kendi özel bütçesinin olduğu bir yapıya kavuşturulması da gerekir.

Türkiye önemini daha iyi algılamaya başladığı KOBİ desteklerini doğru bir şekilde geliştiriyor. Bu önemli bir adımdır. Bu önemli adımları sözünü ettiğim gibi başka bazı adımların da izlemesi ve KOSGEB'in görevlerine daha iyi yanıt verebilecek bir örgüt yapısına kavuşturulması ile gelişeceğine inanıyorum.

Osman AROLAT / Dünya
osman.arolat@dunya.com

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.