Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   18 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Fatura garanti olmayacak

 


Sanayi Bakanı Ergün, yeni bir yönetmelikle artık faturaların garanti belgesinin yerine geçmesinin önleneceğini söyledi. azami tamir süresini de otomotiv sektörü dışında 30 iş gününden 20 iş gününe düşürdüklerini söyledi

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iki önemli yönetmelikte değişiklik çalışması yaptıklarını, bundan böyle satılan mala ait faturanın garanti belgesi yerine geçmeyeceğini belirterek azami tamir süresini de otomotiv sektörü dışında 30 iş gününden 20 iş gününe düşürdüklerini söyledi.

Ergün, ‘Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’ ile ‘Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin’ bazı maddelerinde, günün değişen koşullarına uyum sağlanması ve uygulamada karşılaşılan problemlerin giderilmesi amacıyla değişiklik çalışması yaptıklarını ifade etti.

Piyasada yaygın olarak, satış esnasında tüketicilere söylenen ‘satılan mala ait faturanın garanti belgesi yerine geçebileceği’ şeklindeki yanlış uygulamanın ortadan kaldırılması amacıyla yeni yönetmelikte ‘faturaların garanti belgesi yerine geçmeyeceği’nin özellikle vurgulandığını ifade eden Ergün, böylelikle mevzuattan kaynaklanan bir zorunluluk olan garanti belgelerinin mutlaka istenilmesinin sağlanarak garanti belgesiz ürün satışının engellenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Tamir süresi 20 iş gününü aşmayacak

‘İş günü’nün, yönetmelikte açıkça tanımlanmaması nedeniyle tüketiciler ile satıcılar arasında uyuşmazlıklar yaşandığını anlatan Ergün, bu sorunun giderilebilmesi için yönetmeliğin tanımlar maddesine ‘iş günü’ tanımının ilave edildiğini, böylece malın arızalanması halinde azami tamir sürelerinin nasıl hesaplanacağına açıklık getirilerek tüketicilerin süre yüzünden yaşanacak olan hak kayıplarının önüne geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Tüm ürünler için 30 iş günü olan azami tamir süresinde de değişiklik yaptıklarını anlatan Ergün, bu sürenin otomobil, motosiklet gibi kara yolu taşıtları dışında dışında diğer ürünler için 20 iş gününe düşürüldüğünü söyledi.

Ergün, bir ürünün arızasının 15 iş gününde giderilmemesi halinde, ürün tamir edilinceye kadar muadil bir ürünün tüketiciye verilmesine yönelik sürenin de 15 iş gününden 10 iş gününe indirildiğini belirtti.

Bakan Ergün, Sanayi Mallarının Satış Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle de elektronik ortamda yapılacak satış sonrası hizmetleri yeterlilik belgesi müracaatlarının yine ‘elektronik ortamda onaylanacağının’ açık olarak ifade edildiğini söyledi.

Nakit alışverişe takip geliyor

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dönük yeni eylem planı ile nakit alışverişleri de izlemeye alıyor. Buna göre yazar kasalar devre dışı kalacak. Kredi kartında olduğu gibi nakit alışverişlerde de, bilgiler POS cihazına işlenecek.

Bu şekilde bütün alışveriş bilgileri bankacılık sistemine girecek. Alışveriş bilgileri buradan da Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi’ne aktarılacak.

EKOTRENT
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.