Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   19 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Müteselsil sorumluluğa af düzenlemesinin altı boş!

İki hafta önce bu köşeden yayınlanan yazımızda, müteselsil borçlulara Bakanlıktan müjde var demiştik.

Çünkü Bakanlık müteselsil sorumluluk uygulaması nedeniyle kamu borçlusu durumuna girmiş olanların da derdine deva olacağını umduğumuz bir düzenleme yapmıştı.

Af kanununun uygulamasına ilişkin olarak yayınlanan genel tebliğde, yapılandırma imkanından, sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak yararlanabileceği açıklanmıştı.

Bakanlığın, Kanunda yer almayan, bana göre birazda yetkisini aşarak yaptığı bu olumlu düzenleme, ilk bakışta bu konudan mağdur birçok kişinin sorununu çözecek gibi görünüyordu.

Ne yazık ki; gün geçtikçe düzenlemenin bazı müteselsil sorumlular açısından pek anlam ifade etmeyeceği sonucuna ulaşıyoruz.

*****

Yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz sonuca göre, vergi daireleri, tebliğ ile getirilen bu düzenlemenin uygulamasında da mevcut tahsilat genel tebliğlerini dikkate alacaklar.

Yeni bir düzenleme yapılmadıkça, doğal olanı bu belki ama bu durumda da tebliğ ile getirilen kolaylığın uygulama alanı, diğer bir ifadeyle anlamı olmayacak.

Çünkü mevcut tahsilat tebliğlerine göre, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin tamamı borçtan müteselsilen sorumlu.

Limited şirketlerde de ‘müteselsilen sorumlu olan müdürlerdir, müdür olmayan ortaklar payları oranında sorumlu’ diye bilinir ama eğer müdür ataması yapılmamışsa tüm ortaklar müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Zira kefillerde aynı borçlunun kendisi gibi müteselsilen sorumlu.

Yani bu kişilerin borcun oluşumunda kusurlu olup olmadığına dair hiçbir ayrım yapılmıyor.

Oysa şu anda kamu borçlusu sayılan birçok yönetim kurulu üyesinin ya da limited şirket ortağının bu borçların oluşumunda hiçbir kusuru yok.

Ülkemizin gerçekleri belli.

Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapılmamış olduğu için birçok insan rica minnet ortak ya da sayı tamamlamak üzere yönetim kurulu üyesi durumunda kalmış.

Bu konudaki gerekli düzenlemeler daha yeni yapılabildi. 2012 ortasında girecek yeni Ticaret Kanun’umuz bu konularda daha objektif belirlemeler getiriyor.

Eğer kusura bağlı daha esnek bir uygulama getirilmezse, tebliğde yer alan “6111 sayılı Kanunun kesinleşmiş alacaklara ilişkin hükümlerinden, 213 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayılan kişiler sorumlu oldukları tutar dikkate alınarak yararlanabileceklerdir’ düzenlemesinin hiçbir anlamı kalmayacak.

Çünkü bu düzenlemede adı geçen kanuni temsilciler (yönetim kurulu üyeleri, limited şirket ortakları) ve kefillerin bu düzenlemeden “kendi adlarına” yararlanma imkanı olmayacak.

Yani getirilen düzenleme “altı boş, uygulamaz” biz düzenleme olarak kalacak.

Bakanlıktan gerçek ve uygulanabilir yeni bir müjde bekliyoruz.

Atilla DÖLARSLAN / Gözlem

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.