Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Şoförler indirimli sigortaya sevinirken bir yandan da tereddütlü

6111 sayılı torba kanunu ile yeni bir sigortalılık hali de oluştu. Toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışanlara indirimli olarak kendi sigortalarını ödeme imkanı getirilmiş oldu.
Konunun SGK yönü net, henüz ikincil mevzuat olarak yönetmelik, tebliğ ve genelge şeklinde düzenleme olmasa da SGK yönüyle konu açık. Ancak vergi ve Esnaf Odaları yönünden bazı belirsizlikler var.
Toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışan kişiler bu araçlarda 10 günden az çalışıyor ise Sosyal Güvenlik Kurumuna
18 gün prim ödeyerek 30 gün
sigortalılık kazanmış olacak.

SSK’lı statü
Örneğin bir takside ayda 9 gün şoför olarak çalışan Ahmet Bey Sosyal Güvenlik Kurumuna 18 gün karşılığı 160 lira prim ödeyecek ve 30 gün SSK sigortalılık süresi kazanacak.
Sağlıktan yararlanma, emeklilik konularında diğer SSK’lı çalışanlardan, ayda bir şirkette ya da iş yerinde 30 gün çalışanlardan hiçbir farkı olmayacak.

Vergi yönünden
Bu kişilerin vergi mükellefiyeti ve odalara kayıt olma durumu ne olacak, bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.
Kanaatimce diğer ücretli çalışanlardan farklı bir statüleri olacak ve Gelir Vergisi Kanununun “Diğer Ücretler” başlıklı 64. maddesinde geçen “1. Kazançları basit usulde tesbit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar,” sınıfından sayılacaklar ve net ücretleri takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının %25’i olarak esas alınacak.
Ayrıca 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 247. maddesinde tanımlanan “Gelir Vergisi Kanununa göre diğer ücret kapsamında vergilenderilenler” ifadesi gereği karne almak durumundadırlar.

Oda kayıtları yönünden
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun Amaç başlıklı 1. maddesinde, “Bu Kanunun amacı; esnaf ve sanatkarlar ile bunların yanlarında çalışanların mesleki ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve mesleki eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplini ve ahlakını korumak ve bu maksatla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkarlar odaları ile bu odaların üst kuruluşu olan birlik, federasyon ve Konfederasyonun çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.” denilmekte,
Diğer taraftan torba kanunla getirilen düzenlemede de şoförlerin kuruma bildirimi ve kontrolleri ile ilgili odalara yükümlülük yüklenebileceği belirtilmektedir.
Yukarıda belirtilen 5362 sayılı kanunun amacı ve odaların bildirim ve kontrol görevlerini yapabilmeleri için şoförlerin vergi kaydı yanında ilgili esnaf odalarına üye olmaları da gerekmektedir.
Bazı soru işaretlerinin giderilmesi için yönetmelik, tebliğ genelge gibi ikincil mevzuatın çıkması gerekiyor.

Ahmet ŞERİFahmet.serif@yahoo.com/Y.Çağ

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.