Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Vergi uygulamasında iç genelge ile kanunda olmayan hüküm getirilemez

 

Soru: Matrah artırıp artırmayacağımı düşünürken, muhasebecim yanlışlıkla adıma matrah artırımın da bulunmuş. Oysa ben matrah artırımını düşünmüyorum. Matrah artırımından vazgeçmek için vergi dairesine gittim, ancak 1 sayılı İç Genelgeye göre matrah artırımından vazgeçemeyeceğimi söylediler. Muhasebecimin yanlışlıkla yaptığı matrah artırımından vazgeçebilir miyim? Vazgeçmek için ne yapmam gerekiyor? Dava mı açmam lazım?

E. D./İSTANBUL

Cevap: 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan ve halk arasında Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasanın 6-9 ncu maddeleri matrah artırımı uygulamasını düzenlemektedir. Söz konusu maddelerde, matrah artırımı başvurusunda bulunan mükellefin, matrah artırımından vazgeçemeyeceğine dair bir hüküm bulunmuyor. Özellikle başvuru süresi içinde, yani 2 Mayıs 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar, mükellefin matrah artırımından vazgeçmesine yasal bir engel yok. Çünkü, vergi de kanunilik ilkesi vardır. Vergi kanunla konur, kanunla kaldırılır ve kanunla değiştirilir. Genel hukuk kuralına göre, mükellef aleyhine açık düzenleme bulunmayan hallerde, kanunun ilgili maddesi mükellef lehine yorumlanır ve uygulanır.

İç genelge: herhangi bir konuda nasıl işlem yapılacağının Maliye Bakanlığınca vergi dairelerine duyuran yazılı metindir. Resmi Gazete da yayımlanmaz ve kamuya da duyurulmaz. Mükellef açısından kanun, yönetmenlik ve tebliğ gibi bağlayıcılığı da yoktur. Fakat vergi dairesi için bağlayıcılığı vardır. Vergi dairesinin bakan imzasıyla yayımlanan bir iç genelgenin aksine uygulama yapması söz konusu olamaz. Ancak yasa ile yapılması gereken düzenleme iç genelgeyle yapılamaz. Yasada olmayan bir hüküm de, iç genelge ile getirilemez. İç genelge sadece, uygulama da birlik ve beraberliğin sağlanması için kanunun nasıl uygulanacağını teşkilata duyurur.

6111 sayılı yasada matrah artırımından vazgeçilemeyeceğine dair bir hüküm olmamasına karşın, 2011/ 1 sayılı iç genelge, matrah artırımından vazgeçilemeyeceği hükmünü getirmektedir. Yasa ile yapılmayan düzenleme İç Genelge ile yapılmaktadır. Dolayısıyla, İç Genelge ile yapılan bu düzenleme yasal da değil, hukuki de değil.

Yapmanız gereken; bir an önce vergi dairesine yazılı olarak başvuru yaparak, matrah artırımından vazgeçtiğinizi, bu nedenle adınıza tarh ve tahakkuk ettirilen verginin terkin edilmesini talep edin. Vazgeçme talebiniz 2011/ 1 sayılı İç Genelge nedeniyle vergi dairesince reddedilecektir. Ret yazısının tebliğ tarihinden itibaren, 30 gün içinde, belirttiğimiz gerekçelerle tesis edilen idari işlemin iptali ve tarh edilen verginin terkin edilmesi için vergi mahkemesine dava açın.

EKREM SARISU / POSTA
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.