Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   21 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Anne-babaya ölüm aylığı bağlanması

SORU: Ağabeyim 1996 yılında vefat etti. Eşine ve çocuklarına aylık bağlandı. 2 yıl önce kızı evlendi. Bu sene eşi yani yengem de evlendi. 18 yaşında bir oğlu var, Ağabeyimin aylığı acaba 69 yaşında olan annemize bağlanabilir mi?-  M.T.

Hak sahiplerinin ölüm aylığına hak kazanabilmesinin şartları ölüm tarihi ve hak sahipleri yönünden farklılıklar göstermektedir. 5510 sayılı Kanunun 3. maddesine göre, sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, ana ve babası hak sahibi olarak nitelendirilmiştir.

Ölüm sigortasından eş ve çocuklar ile belirli koşullar dahilinde sigortalının ana-babasına aylık bağlanır. Ölen sigortalının; Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında çalışmayan (sigortalı), çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almayan anne-babasına, aşağıda belirtilen şartları sağlamışsa ölüm aylığı bağlanır.


Sigortalının Anne ve Babasına İlişkin Şartlar


01.10.2008 tarihinden sonra ölen sigortalının anne/babasına ölüm aylığı bağlanabilmesi için;


-Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından az olması,


-Gelir veya aylık bağlanmamış olması (diğer çocuklardan kazanılan gelir ve aylıklar hariç),


-Hak sahibi eş yada çocuklardan artan hisse bulunması, gerekmektedir (65 yaşın üstünde olan anne-babaya diğer şartları sağlamak koşuluyla artan hisse şartı aranmaksızın aylık bağlanır).

06.08.2003 ila 30.09.2008 tarihleri arasında ölen sigortalının anne-babasına, artan hisse bulunması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na tabi çalışmadığı (sigortalı) veya 2022 sayılı Kanuna göre bağlanan aylık hariç olmak üzere buralardan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almadığı sürece aylık bağlanır. Artan hisse bulunmaması halinde ise anne-babanın 65 yaşından büyük olup olmadığına bakılır. Anne-baba 65 yaşından büyük ise her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından az olması halinde aylık bağlanır. Artan hisse yoksa 65 yaşın altındaki anne-babaya aylık bağlanmaz.

Sigortalının anne ve babasına ölüm aylığı bağlanmasında artan hissenin bulunması koşulu sigortalının ölüm tarihi ile sınırlı değildir. Sigortalının ölüm tarihinde artan bir hisse bulunmamakla birlikte daha sonra durum değişikliği (örneğin dul eşin evlenmesi) nedeniyle artan hissenin ortaya çıkması halinde anne-babaya aylık bağlanır. 65 yaşın üstünde olan anne-baba için diğer şartları taşıması halinde artan hisse şartı aranmaz.

06.08.2003 tarihinden önce ölen sigortalının anne-babasına aylık bağlanabilmesi için geçimin sigortalı tarafından sağlanması koşulu aranır. Anne-babanın geçiminin sigortalı tarafından sağlandığının anlaşılması halinde, eş ve çocuklara bağlanan aylıktan artan hisse bulunması halinde aylık bağlanır. Geçimi, sağlığında sigortalı tarafından sağlanmayan anne-babanın geliri, her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından az ise kanaatimizce, yeni yürürlüğe giren yasa hükümleri doğrultusunda artan hisse bulunması koşuluyla aylık bağlanır. Anne-babanın 65 yaşından büyük olması halinde artan hisse bulunmasa bile her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin asgari ücretin net tutarından az olması ve diğer çocuklardan kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir veya aylık bağlanmamış olması koşulunun gerçekleşmesi halinde aylık bağlanmalıdır. Yargıtay, son dönemlerde verdiği kararlarda, geçimin sağlığında sigortalı tarafından yapılması koşulunu dikkate almamakta, anne-babaya aylık bağlanması gerektiğine hükmetmektedir.

Yunus Emre IŞIK

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.