Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 MART 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Ücretlerde zaman aşımı kaç yıldır?

2008'de işten ayrıldım. 3 yıldır maaşımı alamadım. Ne yapmam gerekir? N.G.
Ücretlerde zaman aşımı 5 yıldır. 2013 yılına kadar işverenden bu alacağınızı talep edebilirsiniz.
Ödemez ise iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Faiz dava açtığınız tarihten itibaren işlemeye başlar.

Raporluyken işten çıkartıldım. Ne yapabilirim? İsmi saklı
İş Kanunu'na göre, ihbar süresi+6 haftaya ilişkin süre işverenin raporlu olan işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih yapabilmek için beklemesi gereken süredir. Bu süre dolduğu takdirde işçi halen iyileşememişse raporlu olsa da olmasa da işveren iş sözleşmesini haklı nedenle fesheder. Bu halde işçiye sadece kıdem tazminatı ödenir. Bu durumda iş mahkemesine dava açarak tazminatınızı talep edebilirsiniz.

1996 yılında staj girişim var. 01.02.1999 tarihinden itibaren ise bir şirkette çalışıyorum ve halen devam ediyorum. Prim günümde aksama olmadı. Bu durumda emeklilik şartlarım ne olur? Birkaç yerden aldığım duyumlara göre staj girişim hizmet yılına ilave edilmiyormuş. SGK'dan tescil kaydını sordum. 16.09.1996 olarak görünüyor. Konu hakkında bilgilendirmenizi rica ediyorum. Doğum tarihim 1980. Havva
Stajyerken almış olduğunuz giriş emeklilik hesabında başlangıç olarak kabul edilmemektedir. Bunun nedeni de şudur; stajyerken sigortalının adına sadece kısa vadeli sigorta kollarını kapsayan iş kazaları, meslek hastalıkları, hastalık sigortası ve analık sigortası dediğimiz primler yatırılmakta, emeklilikte sayılan yaşlılık, malüllük ve ölüm sigortası primleri yatmamaktadır. Dolayısıyla emeklilik hesabında giriş olarak kabul edilmez. Ancak almış olduğunuz SSK Sicil Numarası geçerlidir. Giriş tarihi olarak sistemde gözükse de sizin başlangıcınız 01.02.1999 tarihidir.
1999 girişinize göre 20 yıl, 55 yaş ve 5975 prim gün şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için prim gün sayınızı tamamlayarak 55 yaşınızın dolacağı doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2035 yılını beklemeniz gerekmektedir.
Ali Şerbetçi / Takvim

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.