Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   24 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

İnteraktif vergi denetiminde yeni bir aşama

18 Haziran’da bu köşede yayınlanan “interaktif vergi denetimi” başlıklı yazımızda Maliye Bakanlığı’nca yapılan bazı düzenlemelerin olumlu sonuçlarına değinmiştik.

O yazımızda belirttiğimiz gibi mükelleflerin belli büyüklüğün üzerindeki alış ve satışları internet üzerinden Maliyenin bilgisayarına gönderiliyor ve böylece Maliye idaresi birçok kaçağı tespit edebiliyor.

Bu uygulamanın yanında, mükelleflerin satışlarını bankaların kredi kartları merkezinden alınan bilgilerle karşılaştırılması, belli tutardaki para hareketlerinin bankalardan alınması gibi başka çapraz kontrol yöntemleri de kullanıyor Maliye İdaresi.

İşte tüm bu uygulamaları interaktif vergi denetimi olarak adlandırmıştık.

Geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu konuda yeni bir adım daha atıldı.

Artık mükellefler bilanço ve gelir tablolarının yanında kesin mizanlarını da internet ortamı üzerinden maliyeye gönderecekler.

Uygulama 2010 yılından geçerli olmak üzere başlatıldı.

Gelir vergisi mükellefleri bu bildirimleri 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında, kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Nisan – 30 Nisan tarihleri arasında yapacaklar.

Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler ise mizanlarının kendi gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi içinde gönderecekler.

Mizanları yapılan düzenlemeye uygun olarak göndermeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Bu düzenleme ile beyannamelere esas mali tabloların yani bilanço ve gelir tablolarının muhasebe kayıtlarıyla uygunluğunun kontrolü sağlanması öngörülüyor.

Ayrıca bu uygulama ile Maliye idaresine mizan üzerinden belli hataların tespiti imkanına da kavuşacak.

Bu tür düzenlemeleri vergi adaleti açısından olumlu buluyoruz.

Ancak yeri gelmişken bir adaletsizliğe de dikkat çekmek istiyoruz. Af Kanununun Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında kapsam genişletildi ve 31.12.2010 tarihine kadar ödenmeyen kamu alacakları da kapsama dahil edildi.

Af zaten başlı başına bir haksızlıktı bu yeni düzenleme ile ödemeyenin yanına iyice kar kalmış oldu ve zamanında ödeyenlerin yüreği ikinci kez cız etti.

Radar Yönetmeliği ile ilgili soruma halen cevap yok!

Geçen haftaki yazımda bilgi edinme kanunu çerçevesinde İzmir Valiliği kanalı ile İçişleri Bakanlığına bir soru yönelttiğimi, başvurumun İl Emniyet Müdürlüğüne iletildiği şeklinde bir cevap geldiğini yazmıştım.

Kanundaki yasal süre olan on beş işgünü doldu halen Emniyetten bir cevap yok. Bir radar yönetmeliği olup olmadığı halen sırrını koruyor. Eğer bir cevap gelirse sizlerle paylaşacağım.

Atilla DÖLARSLAN

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.