Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  Vergi Takvimi  I   Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   24 NİSAN 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

 

Prim yapılandırmasında son günler

 

Kamuoyunda prim affı olarak bilinen prim yapılandırması 2 Mayıs 2011 tarihinde sona erecek. SGK kayıtlarından oldukça yüksek olan prim borçlarında indirim getiren yapılandırma borçlu işverenler için önemli avantajlar sağlamaktadır.
Dünyadaki finansal kriz ile başlayan ve kısmen de olsa ülkemizi de etkileyen ekonomik kriz sürecinde sosyal sigorta primlerini ödeyemeyen işverenlere kolaylık getirmek için çıkarılan 6111 sayılı “torba kanun” 25 Şubat 2011 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak uygulaması başladı. Kanunun

yayımı tarihinden itibaren iki ay içinde yapılandırma başvurularının yapılması gerekmektedir. Prim yapılandırması sosyal güvenlik kurumuna prim borcu olan işverenleri kapsamaktadır. Diğer yandan işverenlerin sosyal güvenlik destek prim borçlarını, topluluk sigortası prim borçlarını da kapsamaktadır.
Diğer yandan işverenlerden ve sigortalılardan kesilen işsizlik sigorta prim borçları da yapılandırma kapsamındadır. Bilindiği gibi işsizlik sigortası prim tahakkukları sosyal güvenlik kurumuna verilen bildirgeler ile birlikte tahakkuku yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu toplanan işsizlik sigortası primlerini takip eden ay içinde işsizlik sigortası fonuna aktarır. Tabii, tahakkuk edip ödenmeyen işsizlik sigortası prim borçları sosyal güvenlik kurumu tarafından takip ve tahsil edilir.
Yapılandırma kapsamına giren bir diğer borç türü ise idari para cezalarıdır. Prim borçları için yapılandırma tabiri kullanılabilir. Çünkü prim aslında herhangi bir indirim söz konusu değildir. Ancak idari para cezalarının aslında indirim yapılmaktadır.
Örneğin; idari para cezası borcu olan işveren, bütün yasal yolları tüketip para cezası tahsil aşamasına gelmişse cezasının yarısı terkin ediliyor.
Yasal yollar nelerdir? İşveren itiraz etmiş olabilir ve itirazı reddedilmiştir. Dava açmış olup davayı kaybetmiş olabilir. Veya itiraz süresi ile dava süresini kaybetmiş olabilir. Bu durumlarda idari para cezası muaccel hale gelmiştir. İşte bu tür idari para cezalarının işleyen faizleri ile birlikte yüzde ellisi de silinir. Kalan yüzde ellilik kısma TEFE/TÜFE oranlaması yapılarak borç güncel hale getirilir.
İdari para cezasında ikinci yol ise henüz tahsil aşamasına gelmemiş olan cezalarda yüzde 75’lik terkin yani silinme söz konusudur. İdari para cezasında henüz kanun yolları tükenmemişse yani itiraz yolu, dava yolu açıksa veya davalık olmuş ancak sona ermemişse bu tür cezalarda yüzde 75’lik terkin söz konusudur. Tabii ki işverenin davadan feragatı kabul etmesi gerekir.
Prim yapılandırmasının önemli bir kalemi de Bağ-Kur sigortalılarının borçlarıdır. Esnaf Bağ-Kur borçluları ile Tarım Bağ-Kur borçluları bu kapsama girmektedir. Ayrıca isteğe bağlı sigortalıların borçları da yapılandırma kapsamına alınmıştır.
Bağ-Kur sigorta prim borçluları için yapılandırma ile getirilen önemli bir avantajda emekliliği geldiği halde borcunu ödeyip emekli olamayan sigortalılara getirilen kredi imkânıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol ile emekliliği gelmiş ancak borcu olan Bağ-Kur sigortalılarının borcunu Ziraat Bankasından alınan kredi ile kapatılmasının yolu açılmıştır. Sigortalı bu şekilde emekli olup banka borcu beş yıllık süre içinde aydan aya emekli maaşından kesilerek ödenecektir.
Sonuç olarak 2 Mayıs 2011 tarihinde başvurusu son bulacak olan prim yapılandırmasının borçlu işverenler ve sigortalılar için önemli bir fırsat olduğunu hatırlatıp bu güzel imkândan faydalanmalarını tavsiye ediyoruz...

Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneğinden Basın Duyurusu
Yaklaşık 15 gün önce hain bir saldırı sonucu vefat eden Muğla SGK il müdürü merhum Naci Şahin için Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneğinin açıklamak zorunda kaldığı basın duyurusunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Vatanına ve milletine hizmet dışında başka bir gayesi olmayan merhum kardeşime belki de son defa görevimi yapmak adına bu duyuruyu köşeme alıyorum.
“Sosyal Güvenlik Kurumu Muğla İl Müdürü ve aynı zamanda meslektaşımız olan Naci ŞAHİN 8 Nisan 2011 tarihinde alçakça ve haince bir saldırı neticesinde hayatını kaybetmiştir.
Merhum Naci ŞAHİN Başmüfettiş iken herhangi bir maddi menfaat mülahazası içine girmeden sadece ve sadece milletine, devletine ve kurumuna faydalı olabilmek düşüncesiyle sekiz ay önce bu görevi kabul etmiş ve bu menfur saldırı anına kadar canla başla çalışarak vazifesini hakkıyla yerine getirmiştir. İl müdürlüğü görevine getirilmesinin kendisine hiçbir maddi katkısı olmamıştır. Buna mukabil meslektaşımız, üç sosyal güvenlik kurumunun getirdiği devasa ve yıllanmış sorunları, görev yeri olan Muğla ilinde çözmeye çalışmış, yıllardır sessiz kalınan sorunlara bir müfettiş cesaretiyle çözümler üretmiş, insanımıza daha iyi hizmet verme gayreti içerisinde gecesini gündüzüne katmış ve asla şahsi bir beklenti içine girmemiştir. Öyle olsaydı çok sevdiği müfettişlik mesleğini bırakıp memleketinden uzak bir yerde böylesine zorlu bir görevi yürütmeye evet demezdi.
Hal böyle iken bazı çevre ve gruplar insafla, insanlıkla ve vicdanla telif edilemeyecek manalara gelen açıklama izah ve yorumlar yapmakta, caniyi masum, saldırıyı haklı, merhumu “hak etmiş” gibi göstermeye çalışmakta ve tam bir sorumsuzluk örneği sergilemektedirler.
Unutulmamalıdır ki makamı, mevkii, konumu ne olursa olsun bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir ve hiçbir sebep bir cana alçakça kıymayı haklı göstermez.
Bu sebeple; müteveffanın yakınlarını rencide edecek, vicdanları yaralayacak, kin ve nefrete sebep olacak sorumsuz açıklamalardan, izah ve yorumlardan kaçınılması gerektiğini hatırlatır, merhum meslektaşımız Naci Şahin’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabır, milletimize başsağlığı dileriz.”
Şerif Akçan / Türkiye
 
Yasal Uyarı
 
 

 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)

Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.