Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   25 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 

Danıştay Vergi Dava Daireleri kararı ve DTO'ya Cevap‏

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin 14.01.2011 tarihli ve 2011/1024 Sayılı Yazısı ile Üyelerine duyurulan “GÖRÜŞ” yazısı ile ilgili aşağıda yaptığımız değerlendirmelerin önemle dikkate alınmasının yararlı olduğunu düşünmekteyiz.

Vergi Dairesince üyelere tebliğ edilen vergi ceza ihbarnamelerine karşı izlenebilecek yöntemlerle ile ilgili Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesinin yazısı ekinde yer alan “GÖRÜŞ” yazısındaki değerlendirmelere uyulması halinde bazı risklerin oluşabileceği, bu risklerin gerçekleşmesi halinde ise telafisinin mümkün olmayacağı hususu, yasalarda belirtilen hükümler ve Danıştay kararları çerçevesinde aşağıda açıklanmaktadır;

1) Görüş yazısının 2. maddesinde yer alan açıklamalara göre, vergi ve ceza ihbarnamelerine karşı 30 gün içinde Vergi Usul Kanununda yer alan 116-126. madde hükümleri çerçevesinde Vergi Dairesinden “vergi hatasının düzeltmesi” talebinde bulunulabileceği, “düzeltme talebinin” yargı yoluna başvurulmaksızın hatayı yapan vergi dairesi tarafından işlemin kaldırılmasına dönük bir idari işlem olduğu belirtilmiştir.
Görüş yazısında bu değerlendirmeden sonra “Düzeltme talebi, dava açma süresi içinde yapıldığı durumda dava açma süresi durmaktadır” denilmektedir. Ve görüşün dayanağı olarak da 2577 sayılı yasanın 11. maddesi hükmü gösterilmiştir.

2) Öncelikle belirtmek gerekir ki; Danıştay Dava Daireleri Kurulunun, dava açma süresi içinde yapılan düzeltme taleplerinin 2577 sayılı yasanın 11. maddesi çerçevesinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, dava açma süresinin bu nedenle durmasının mümkün bulunmadığı, düzeltme başvurusunun reddinden sonra yargıya yapılacak başvuru, ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren 30 günü geçmişse, başvurunun süresinde yapılmaması nedeniyle davanın reddi gerekeceği hususunda ekte sunduğumuz kararı bulunmaktadır.

3) Risk alınmaması bakımından üyeler, düzeltme başvurusunda bulunmuş olsalar bile ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ya uzlaşma talep etmeleri ya da yargıya başvurmaları gerekmektedir.www.muhasebenet.net

4) Düzeltme talebine 60 gün içinde cevap gelmeden uzlaşma günü verilmiş ve uzlaşılmışsa, düzeltme talebinin hukuken önemi kalmamaktadır. Zira uzlaşılan vergiler için hiçbir mercie şikayette bulunulamaz ve dava açılamaz (V.U.K. Ek madde: 6)

5) Eğer uzlaşma talep edilmiş ve uzlaşma sağlanmamışsa 15 gün içinde dava açılması zorunludur. Bu esnada düzeltme başvurusu ile ilgili hukuki süreç ortadan kalmaz ve devam eder. Zira, Vergi Usul Kanununu 125. maddesine göre hatalar hakkında anılan yargı mercileri tarafından bir karar verilmemiş olması halinde hataların düzeltilebileceği hüküm altına alınmıştır.

6) Bu duruma göre düzeltme talebinde bulunduktan sonra süresi içinde dava açılmış olsa bile bir hataya konu olan işlemin düzeltilmesi mümkündür. Vergi Dairesince düzeltme talebinin reddedilmesi halinde veya 60 gün içinde başvuruya cevap verilmememsi halinde Gelir İdaresi Başkanlığına Şikayet yolu ile düzeltme talebinde bulunma hakkı bulunmaktadır. Ve Gelir İdaresi Başkanlığının uygun görmesi halinde düzeltme başvurusu kabul edilebilir.

Gerek Vergi Dairesinin Gerekse Gelir İdaresi Başkanlığının düzeltmeyi kabul etmesi durumunda devam etmekte olan dava, konusuz kalacağından Mahkemece dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek dava konusu ortadan kalkacaktır.

Sonuç itibariyle risk almadan yasaların sağladığı hakların eksiksiz kullanılabilmesi için;

1- Vergi Dairesinden Vergi Usul Kanunun 116 ve takip eden maddeleri uyarınca düzeltme talebinde bulunulması,
2- İhbarnamelerin tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde uzlaşma talebinde bulunulması veya dava açılması
3- Uzlaşma talebinde bulunularak uzlaşma sağlanması halinde düzeltme talebinin geçerliliği kalmayacağından uzlaşılan verginin 30 gün içinde ödenmesi www.muhasebenet.net
4- Uzlaşma sağlanmaması halinde 15 gün içinde dava açılması
5- Gerek uzlaşma istenmeden ve gerekse uzlaşma talep edilip uzlaşma sağlanamadığından dolayı açılan davaların devamı süresince düzeltme taleplerinin vergi dairesince reddedilmesi üzerine Gelir İdaresi Başkanlığından şikayet yolu ile düzeltme talep edilmesi.
6- Düzeltme taleplerinin kabul edilmesi durumunda dava konusuz kalacağından mahkemece karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek dava sonuçlandırılması,

Şeklinde yöntemin izlenmesi halinde herhangi bir risk olmaksızın, yasaların tanıdığı bütün haklar da eksiksiz kullanılarak, sürecin sonuçlandırılması söz konusu olabilecektir.

Yakın süre içinde çıkması beklenilen ve halk arasında “vergi affı” olarak bilinen Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Kanun’unda da Vergi Mahkemelerinde henüz karar verilmemiş veya dava açılmamakla beraber, dava açma süresi geçmemiş vergilerin %50’si ile yasanın çıktığı tarihe kadar işleyen gecikme faizlerinin ve cezaların tamamının silineceği, yalnızca vergi aslının %50 si ile bu tutara isabet eden yasanın çıktığı güne kadar hesaplanacak TEFE/ÜFE oranında bir tutar ile birlikte, taksitleri iki ayda bir olmak üzere 18 eşit taksitle birlikte ödeneceği hususu da uzlaşma veya dava açma kararında göz ardı edilmemelidir. (uzlaşma sağlanması halinde bu yasadan yararlanma olanağı kalmamaktadır.)

Muhterem Süha AKGÜNER
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

ozgunsmmm@hotmail.com  İzmir

Murat KÖSEOĞLU
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

info@muratkoseoglu.com.tr  İzmir

25.01.2010
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.