Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 OCAK 2011

  2011 Çalışmaları 

  Mükellef Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

Geçerli sebebi olmadan işten kendi ayrılanlar TAZMİNAT ALAMAZ
 

Doğum tarihim 24.03.1962. Uzun çalışma hayatından sonra 2007 yılında emekli oldum. Şu anda özel bir iş yerinde 01.04.2010 tarihinden beri sigortalı olarak çalışıyorum. İşten kendim ayrılsam bir yıl dolduğunda senelik izin ve tazminat talep edebilir miyim?
CEVAP: Emekli olan bir kimse Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi Hizmet Akdi ile çalışırsa,1475 sayılı Kanunun 14. maddesine göre; işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince bir tam yıl geçtikten sonra her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
4857 sayılı İş kanunun 17. Maddesine göre, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri; işi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta (28 gün) sonra feshedilmiş sayılır. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Gene aynı Kanunun 53. maddesine göre; iş yerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) hizmet süresi olanlar için 14 (on dört) iş günüdür.
Sizin iş yerinde bir seneniz dolmadığı için yıllık ücretli izin ve Kıdem Tazminatı hakkınız yoktur. Sadece iş akdinizi işveren feshederse, dört hafta ihbar tazminatı hakkınız var. Kıdem tazminatına ve yıllık ücretli izine 01.04.2011 tarihinden sonra hak kazanıyorsunuz. Geçerli bir sebep olmadan siz kendiniz işten ayrılırsanız veya istifa ederseniz, bir şey alamazsınız.
Lütfi Köksal / Türkiye

 
Yasal Uyarı
 

 
 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.