Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  05 EKİM 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 
İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ilkeraktas217@hotmail.com
 
 

 

TOPLU İŞTEN ÇIKARMA HÜKÜMLERİ

Toplu işten çıkarma vakaları küresel krizin etkileri yoluyla meydana gelebildiği gibi sektörel anlamdaki mikro değişimlerde de yaşanmaktadır. Bu değişimin sonuçları bazen başka çalışanlara ekmek kapısı olmakta bazen de işletmelerin küçülme yoluna gitmeleriyle maalesef işsizlik meselesi ortaya çıkmaktadır. Bu durumu siyasi,iktisadi,teknolojik ve yapısal sebeplere dayandırmak mümkündür.
Mülga 1475 sayılı iş kanununda, topluca veya bir ay içinde toplam en az on işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi toplu işçi çıkarma olarak değerlendirilmekteyken, 4857 sayılı yeni iş yasasında, işyerinde çalışan işçi sayısı;
A ) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
B ) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,
C ) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,
işine 17.madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma olarak adledilmektedir.
4857 sayılı iş kanununun 29.maddesi işverenlerin ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, yeni bir işe yerleştirilebilmeleri için, bunların isimlerini ve niteliklerini çıkarma tarihinden en az bir ay önce bir yazı ile, Türkiye İş Kurumuna, işyeri sendika temsilcilerine ve ilgili Bölge Müdürlüğüne bildirmeleri gerektiğini hükme bağlamıştır.
Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.
Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir.
Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge Müdürlüğüne bildirilmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur.
İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili Bölge Müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır.
Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmayacaktır. Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçiler için noter tebligatı gönderilmesine gerek yoktur. Söz konusu duyurunun işçiye tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde işyerine başvurmayan işçilerin bu hakkı düşecektir. Ancak, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumu mevzuatına göre emeklilik yaşını doldurmuş ve aynı zamanda yaşlılık veya emeklilik aylığına hak kazanmış olan işçiler hakkında tekrar işe alınma zorunluluğuna ilişkin hükümler uygulanmayacaktır.
29.maddedeki hükümlere aykırı olarak toplu işçi çıkaran işveren veya işveren vekiline 2010 yılında işten çıkardığı her işçi için 412 TL para cezası verileceğinden, toplu işçi çıkarmaya ilişkin işlemlerde dikkat edilmesi gerekecektir.
Toplu olarak işten çıkarılan işçiler için kıdem tazminatı hakkı doğmakta ancak işverenin işçilerin kıdem sürelerine göre kendilerine ihbar önelinde bulunması durumunda ihbar tazminatı hakkı doğmayacaktır. İş-kur’dan İşsizlik maaşı almanın temel kuralı olan iş akdinin işverence tek taraflı olarak feshi olayının gerçekleşmesinden ötürü işçinin diğer şartları sağlaması koşuluyla işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün bulunmaktadır.

KAYNAK

4857 Sayılı İş Kanunu

İLKER AKTAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Sorularınız İçin
ilkeraktas217@hotmail.com
Yasal Uyarı

-Diğer makaleler

-Sekiz Ay askerlik borçlanması ile erken emekli olabilirsiniz

-2000 Yılı girişli Anneniz bu yıl emekli olabilir

-Ücret artışı yapılmaması haklı fesih sebebi olur mu

-15 Yıl 3600 günle kıdem tazminatı hakkı

-Malul çocuğu olan kadın SGK'lılarda prim avantajı

-1 Gün bile sigortanız olsa emekli olabilirsiniz

-Ne Zaman Emekli Olabilirim ?

-İsteğe bağlı prim ödeyenler dikkat!

-Ba-Bs bildirim formları kalkıyor !

-Tüm yönleriyle isteğe bağlı sigortalılık

-Sağlık hizmetlerinden faydalanmanın yolları

-2010 Yılı Asgari geçim indirimi uygulaması

 
     

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.