Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE MAKALE :  04 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Kamil ÖZYANIZ

Sm- Smmm Staja Başlama

Hazırlık Kitabı Yazarı

www.sinavkolik.com

 

Limited Şirketlerde Hisse Devir ve Tescil işlemleri

 

Limited şirket, TTK’da yer alan tanıma göre;  en az iki, en fazla ise elli gerçek veya tüzel kişinin belli bir iktisadi maksat ve konu ile uğraşmak üzere bir unvan altında bir akitle kurdukları, esas sermayesi muayyen, borçlarından dolayı yalnız mameleki ile sorumlu ve ortaklarının sorumluluğu sınırlı bulunan, hak ehliyeti işletme konusu ile sınırlı, tüzel kişiliğe sahip bir ticaret şirketidir. 

Yukarıda da yer aldığı üzere şuan yürürlükte bulunan TTK’na göre limited şirketler en az 2 ve en fazla 50 ortakla kurulan sermaye şirketleridir. Ortaklar gerçek kişiler olabileceği gibi tüzel kişiler de olabilmektedir. 

Limited şirketlerde Hisse devir işlemleri Anonim Şirketlere göre biraz daha maliyetli ve prosedürü farklıdır. 

Limited şirketlerde hisse devirleri “Hisse devir ve temlik sözleşmesi” ile yapılmaktadır. Hisse devir ve temlik sözleşmesi noter aracılığı ile yapılmaktadır. Noter aracılığı ile yapılan hisse devir sözleşmesinin bir hukuki nitelik kazanabilmesi ve devir sonucunda oluşan yeni sermaye dağılımının resmileşebilmesi için, Şirket Ortaklar kurulu “Hisse devir ve temlik sözleşmesi”ne istinaden karar almalıdırlar. Alınan kararı hisse senedini devreden ortak imzalamalıdır.  

Hisse devir ve temlik sözleşmesine istinaden alınan kararlarda dikkat edilmesi gereken bir başka husus, karar tarihinin ya hisse devir sözleşmesinin yapıldığı tarih yada daha sonraki bir tarih olmasına dikkat edilmelidir.

 

Alınan kararlar şirketin bağlı bulunduğu ticaret sicil memurluğunca tescil edilerek onaylandıktan sonra resmi bir nitelik kazanmaktadır. Yine tescil işlemlerinin yapılmaması ile ilgili durumlarda farklı yargı kararları ile karşılaşabilmekteyiz.

 

Hisse devir ve temlik sözleşmesine istinaden alınan kararlarda aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

 

Hisse devri sonucunda hissesini tamamen devreden ortak şirket müdürü ise ve müdürlüğünün sona erdirilmesi isteniyorsa ortaklar kurulu kararında durum mutlaka belirtilmelidir. Hissesini devreden şirket ortağının müdürlüğünün sona erdirildiği karara bağlanmaması halinde dışardan müdür olarak devam eder.

 

Hisse devir ve temlik sözleşmelerinde hissenin tamamen veya kısman ödenip ödenmediğine ilişkin bilgi yazılması zorunluluğu bulunmamaktadır ancak hissenin kısmen veya tamamen ödendiğine ait bir ibareye yer verilmesi halinde, “sermayenin ödendiğinin ve öz varlık içinde sermayenin korunduğunun” tespit edildiği  SMMM/YMM raporunun ve müşavire ait  faaliyet belgesinin ibrazı gerekmektedir. 

 

Hisse devri yapan işletme aşağıda yer alan belgelerle ticaret odasına müracaat etmelidir.

 

1.       Dilekçe

2.       Ortaklar kurulu kararı (Noter onaylı-2 nüsha,karar tarihi sözleşme tarihi ile aynı veya sonraki bir tarih olmalı)

3.       Noterde düzenlenen hisse devir temlik sözleşmesi

4.       Yeni ortağın girişi var ise fotoğraflı nüfus sureti (noter ve veya muhtar onaylı-1 nüsha) ibraz edilmeli ve kararda ortağın T.C. Kimlik numarası yabancı uyruklu ise vergi dairesinden alınacak vergi numarası) belirtilmelidir.

5.       Müdür seçimi var ise unvan altında imza beyannamesi (1 nüsha) (müdür ortaklık dışından birine veriliyorsa uyruk ve adresi belirtilmeli) 

 

Hisse Devrine İlişkin Ortaklar Kurulu Kararı Örneği

 

HİSSE DEVRİ

___________________________________LİMİTED ŞİRKETİ

KARAR NO:
KARAR TARİHİ:
TOPLANTIYA KATILANLAR:

Şirket ortaklar şirket merkezinde toplanarak aşağıdaki hususları karar altına  almışlardır.

1.      Şirket hissedarlarından ________________ şirkette mevcut ________________ TL’si hissesini ________________ Noterliğinden ________________ tarih  ve ________________ sayı ile tasdikli hisse devir ve temlik sözleşme ile şirket dışından (veya şirket ortaklarından) ________________ adresinde ikamet eden T.C. uyruklu, T.C. kimlik nolu ________________ ‘na devrederek ortaklıktan ayrılmıştır.

2.      Yukarıda bahsi geçen devrin kabulüne ve devir hususunun şirket pay defterine işlenmesine;

3.      Yapılan devir sonucunda şirket ortakları ve sermaye miktarları aşağıdaki şekilde oluşmasına;

4.      Ayrılan şirket ortağımızın müdürlüğü de sona ermiştir./ ayrılan ortağımızın şirket müdürlüğü ortaklık dışından devam edecektir.

 

 

__________________ TL’sı ________________ isim Soyadı ______________ ‘na

__________________ TL’sı ________________ isim Soyadı ______________ ’na  aittir.

 

Ortak
İmza

Ortak
İmza

 

 

 

Not1: Hisse devri kararlarında sermayenin ödendiğinin belirtilmesi gerekmemektedir. Belirtildiği takdirde sermayenin ödendiğine ilişkin SMMM raporu ve faaliyet belgesi eklenmesi gerecektir.

Not2: Kararın 4.maddesi ayrılan ortağın müdür olması halinde geçerlidir.

 

Hazırlayan:

Kamil ÖZÖYANIZ

SMMM Staja Başlama Sınavı Hazırlık Kitabı Yazarı

04.08.2009

Kaynaklar :

1-     Türk Ticaret Kanunu

2-     İTO

3-     SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı – Kamil ÖZYANIZ

 

Diğer makaleleri

-Kira gelirlerinden indirilebilecek giderler

-Sınavlarda nelere dikkat etmeliyiz

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.