Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   29 KASIM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

SEVK İRSALİYESİ VE FATURA DÜZENLERKEN DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR

 
   

Son zamanlarda mükelleflerden gelen sorular karşısında bu konuyu kaleme almaya karar verdim. Sorulardan bir tanesi aynen şu şekilde; müşterimize malımızı satıyoruz ve teslimini gerçekleştiriyoruz, ama ödemeyi alamadığımızdan dolayı faturayı kesmek istemiyoruz. Faturamızı paramızı tahsil edeceğimiz zaman kesmek istiyoruz.

 
                 Fatura kesersek biz paramızı tahsil edemeden KDV ödeyeceğiz, Geçici vergi ödememiz çıkacak v.s. … bu konuda ne yapmalıyız?
Bilindiği üzere fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmemiş faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.(VUK 231/5 mad.)
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230. Maddesinin beşinci bendindeki açıklama aşağıdaki gibidir;
Emtianın (malın) sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın mal hareketinin mutlaka sevk irsaliyesine bağlanması mecburidir. Sevk irsaliyesinin malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesinin düzenlenmesi veya taşıtta bulundurulması şarttır.
Sevk irsaliyesi hakkında bedel ve fiyat ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, VUK’un 230 ve 231. maddesinde yer alan hükümler uygulanır.
Sevk irsaliyesinde bulunması gereken bilgiler;
1- Sevk irsaliyesi ibaresi,
2- Maliye Bakanlığı klişesi veya noter tasdik mührü şekli,
3- Gönderilen malın cinsi ve miktarı,
4- Düzenleyenin, malı alan ve teslim edenin imzaları,
5- İrsaliyeyi düzenleyen mükellefin; adı, soyadı ile varsa ticaret unvanı, iş adresi, vergi dairesi ve hesap numarası,
6- Müşterinin adı, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi, adresi ve hesap numarası,
7- Malın, taşıyana teslim tarihi, saati ve müteselsil irsaliye numarası,
8- Mükellefin diğer iş yerine veya satılmak üzere bir alıcıya (müşteriye) gönderdiği hallerde malın kime ve nereye gönderildiği ayrıca belirtilir.

Sevk irsaliyesine bağlı olarak düzenlenen faturalarda sevk irsaliyesi düzenleme tarihinin olması halinde, ayrıca sevk tarihinin yer almasına gerek bulunmamaktadır.
Birden fazla irsaliyenin birleştirilerek tek bir fatura düzenlenmesi durumunda da düzenlenme tarihleri ve numaraların tümünün faturada yer alması halinde ayrıca sevk tarihinin gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
Vergi Usul Kanunu’na göre mal sevkinde kullanılması zorunlu belgelerden olan sevk irsaliyesi 206 Sıra No’lu V.U.K. Genel Tebliği uyarınca en az üç nüsha olarak düzenlenecek ve iki nüshası mutlaka emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulacaktır. En az üç nüsha düzenlenmeyen sevk irsaliyesi hiç düzenlenmemiş sayılacaktır. Yoklama ve denetimlerde sevk irsaliyesinin iki nüshası da denetim elemanına ibraz edilecektir. Denetim elemanı ibraz edilen sevk irsaliyesinin bir nüshasına adını, soyadını ve unvanını yazdıktan sonra tarih belirterek mühürleyip imzalayacak ve ilgiliye iade edecektir.

Sevk irsaliyesinde özel usulsüzlük ve cezası;
Sevk irsaliyesinin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklılıkların olduğu veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her bir belge için 01.01.2010 tarihinden itibaren 160-TL özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, her bir belge nevi için kesilecek olan özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 01.01.2010 tarihinden itibaren 7.700-TL’yi, bir takvim yılı içinde 01.01.2010 ‘dan itibaren 77.000-TL’yi aşamaz.
FATURA: V.U.K.’nun 229. maddesine göre satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere, emtiayı satan veya işi yapan tacir tarafından düzenlenerek müşteriye verilen ticari bir vesikadır.
FATURADA BULUNMASI GEREKEN ASGARİ UNSURLAR; Vergi Usul Kanunun 230. maddesine göre faturada en az aşağıdaki bilgilerin bulunması gereklidir;
1- Faturanın düzenlenme tarihi, sıra ve seri numarası,
2- Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,
3- Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,
4- Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı
5- Satılan malların teslim tarihi, saati ve irsaliye numarası.
FATURA DÜZENLEME ŞARTLARI; Fatura biri asıl olmak üzere en az 2 (iki) nüsha olarak düzenlenmek zorundadır. Faturanın fazla nüsha olarak düzenlenmesinde bir mahsur yoktur. Faturayı düzenleyecek olan mükellefin ihtiyacına göre faturanın nüsha sayısı belirlenebilir. Fatura en geç hizmetin veya emtianın (malın) tesliminden tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenebilir. Bu günden sonra düzenlenen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
Konuyu bir örnek üzerinde açıklayalım; 20.11.2010 tarihinde sevk edilen bir malın faturası en geç 27.11.2010 tarihine kadar tanzim edilmelidir. Ay sonuna denk gelen bir irsaliyenin faturası ise yine aynı ayın en geç son gününde faturalandırılmalıdır. Yani 26.11.2010 tarihinde sevk edilen bir malın faturası en geç 30.11.2010 tarihine kadar tanzim edilmelidir.
Fatura düzenlendiği anda uygulamada fatura bedeli ödenmişse bu türlü faturaya kapalı fatura, bedeli daha sonra ödenecek ise bu faturaya açık fatura denir. Kapalı faturada satıcının kaşe ve imzası faturanın alt tarafında yer alır. Açık faturada satıcının kaşe ve imzası faturanın üst tarafında yer alır. Bir faturayı alan kimse aldığı tarihten itibaren 8 (sekiz) gün içinde münderecatı (içerik, kapsam) hakkında bir itirazda bulunmamışsa münderecatını kabul etmiş sayılır.
V.U.K. 393 sıra numaralı genel tebliği uyarınca 01.01.2010 -31.12.2010 tarihleri arasında fatura düzenleme sınırı 680-TL’dir. Bu limitin üzerindeki tutarlar için fatura düzenlenir, ancak müşterinin istemesi halinde miktar ne olursa olsun satıcının alıcıya fatura düzenlemesi şarttır.
Faturada Özel Usulsüzlük ve Cezası;
Alınması ve verilmesi icap eden faturanın verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 01.01.2010 tarihinden itibaren 160-TL’den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek toplamı 01.01.2010’dan itibaren 77.000-TL’yi geçemez.
 

SMMM. SİNAN AYDINDAĞ
sinan@ataymalimusavirlik.com

Yasal Uyarı

 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.