Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Asgari Geçim İndirimleri

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   27 Şubat 2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Kadir DODİ
Mali Müşavir-Denetçi
İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı

ASMMMO Denetim Std.Kom.Üyesi
kadirdodi@gmail.com

 
   

 

MALİ MÜŞAVİR BAKIŞI VE GÖRÜŞÜ

I.GİRİŞ

1 Mart Muhasebeciler Günü dolayısı ile,

Muhasebe ve Muhasebeci olmak Başlıklı bir yazımda, ‘Verginin sağlanması yönünde, Bu aziz mesleğin uygulayıcısı olan meslek mensuplarına ve sorunlarına  değinmeden geçmek kanaatimce kesin bir haksızlık olacaktır’ diye belirtmiştim.

Konuya ilişkin olmak üzere, ‘Elbette 3568 sayılı meslek yasamızın  bu konuda çok daha detaylı açıklamaları bulunmaktadır. Mesleki olarak son derece iyi yetişmiş ve alt yapıya sahip olan mensuplarımız, uygulamada sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bu sıkıntıların başında, mükelleflerden, onlarında içinde bulunduğu sıkıntılar dolayısı ile emeklerinin karşılığını almada karşılaştıkları zorluklar gelmektedir.

Meslek mensubu, her ne kadar mükelleflerden, emeğinin karşılığını temin etmemiş olsa dahi yanında çalıştırdığı personele ve müstakbel meslektaşlarına, emeklerinin karşılıklarını vermektedir. Bu yönü ile bir çok aziz kardeşimi ve meslektaşımı, çoğu kez evlerine ay sonlarında  eli boş döndüğünü bilirim.

Meslek, çok zor bir meslektir. Sürekli olarak okuyacak ve bir an bile geride kalmayacaksınız.

Devamlı dinamiklere sahip bir meslektir, bu meslek...

Bağımlı olarak çalışan meslektaşlarım ise, zaten takdire şayandırlar.

Mesai biter ama muhasebeci dostlar görevdedirler. Diğer tüm personel evlerinde iken kış kar, yağmur, çamur, çocuk, hasta demeden bağımlı çalışan arkadaşlarım, gece yarılarına kadar çalışırlar. Hafta tatili ise ayrı bir dert. www.muhasebenet.net

Sevmez iseniz yapılmaz bu iş.

Mesleki sorumluluk, işverene olan sorumluluk ve yasadan kaynaklanan sorumluluk.......

Çok az meslekte var.... (1)

II.ÖNEMLİ BİR MİSYON ‘KAMU YARARI’

Her daim, Dürüstlük ve Erdem ile anılan bu meslek ve uygulayıcıları, gelir ve gider kavramlarının temelinde ‘Kamu yararı ‘ ilkesi ile  görev yapmaktadırlar.

Emin olunuz, Devletin Gelir ve Giderlerinin  elde edilmesinde, Meslek mensuplarının  yüzde yüz katkıları bulunmaktadır. Son dönemde, Vergi İdaresince ortaya konulan son derece güzel gelişmeler ve etkileri, bu katkıların neticesidir.

Kuşkusuz, Meslektaşlarımız  uygulamada yine büyük zorluklar yaşayacaklar ve sıkıntılara göğüs germek zorunda kalacaklardır.

Ne diyor Büyük Üstad,

       "Nedir bu benim çilem / Hesap bilmem / Muhasebede memurum."- O. Rifat

Ancak, her geçen gün bu mesleğe olan katkıları görmek mümkündür. Meslek giderek son derece nitelikli hale gelmiştir ve gelmektedir. Yeter ki, tüm Saygıdeğer Meslektaşlarımız ve Dostlarımız, birlik içinde hareket edip mesleki katkılarını esirgemesinler.  

Bilindiği üzere, İşletme yönetimi karmaşık bir süreçtir. Bu süreç, birbiri ile ilgili yada ilgisiz fonksiyonlar , unsurlar, kişi ve organizasyonlar ile bağlantılıdır. İşletme yönetiminin karar verme mekanizmalarının oluşması işte bu karmaşık yapının sistematik işleyişine bağlıdır. Sistem de hasıl olabilecek aksama yada düşünce, yönetsel sıkıntıların varlığı sonucunu doğuracaktır.

İşletme Yönetimi Uzmanı bir Mali Müşavir olarak, Yazılarımın çoğunda Mali Müşavir görüşü ve desteği alınmaksızın gerçek anlamda İşletme Yönetiminin mümkün olamayacağını defalarca savundum.
 

Bütün Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de saygın ve nitelikli bir meslek mensubu olan Mali Müşavirlerin, desteği ve görüşü işletme yönetimlerince her daim alınmalıdır.

İşletme Yönetiminde, ‘Krizle mücadele yöntemleri vb.’ adı ile ve buna ilişkin olarak, ilk yapılacak uygulamanın, Personel çıkartılması gerekliliğini savunanlara asla itibar edilmemesi olduğu unutulmamalıdır. Bu görüşü savunan ve öne süren yöneticiler, aymazlığın ve cehaletin pençesine düşmüş, okur yazarlık vasfı (mana itibari ile) taşımayan ve işletmenin ne bu günü, nede yarınına ilişkin vizyon ve misyon üstlenemeyecek kişilerdir. 

Vaktiyle bir seminerde, krizle mücadele etme yöntemlerinin başında personel çıkartılması gerektiğini söyleyen seminer sunucusuna oldukça sert reaksiyonda bulunmuştum.  

Kişi başı olmak üzere, Amerikan doları cinsinden önemli paralar vererek, çalıştığımız şirketler tarafından, bilgi sahibi olmamız için (harcadığımız zamanı da gözden çıkararak) bu seminere yönlendirilmiştik oysa.....   

Gerçekte olması gereken, bu çağdışı yöntemin seminerde hiç bir şekilde dile getirilmemesi idi. Ne var ki, şimdilerde bu tür yanlış ve olumsuz yöntemleri dile getirenler ve uygulayanlarla karşılaşmaktayız. İşte geldiğimiz noktaya bir bakın....

Global Kriz….. (3) 

III.SONUÇ 

Kamu Yararı ilkesine göre hareket eden, Gelir ve Giderlerin tespiti ve elde edilmesi yönü ile  görev yapan Meslek mensuplarımız, son derece yetkin , uzmanlaşmış , Bilgi ve birikimini başta TÜRMOB ve ODA’larımızın Organizasyonları sayesinde geliştirerek, Bu bilgileri her daim yenileyerek  Ülkemize  Mali İdare ile ortaklaşa katkı sağlamaktadırlar.  

Bu tartışılmaz bir gerçektir..

Yararlanılan Kaynaklar

(1) 05.03.2008’Muhasebe ve Muhasebeci Olmak’ Kadir Dodi www.muhasebenet.net

(2),(3)İŞLETME YÖNETİCİLERİNİN EKONOMİK KRİZİN YÖNETİMİNDE MALİ MÜŞAVİRLERDEN FAYDALANMAMASI BİR AYMAZLIK VE CEHALET ÖRNEĞİDİR 18.Mart 2008 www.muhasebenet.net

*Yazıda belirtilen görüş ve bakış, Yazarın bakışı ve görüşüdür.

Kadir DODİ
Mali Müşavir-Denetçi
İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı

ASMMMO Denetim Std.Kom.Üyesi
kadirdodi@gmail.com


-Diğer makaleleri için tıklayınız

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.